Concert pascal
MOPAN Suceava

„Luceafărul a coborât pe pământ,

A clădit un sat – Ipotești,

S-a prefăcut într-un copil frumos

Cu păr întunecat

Și-a scris autobiografia

Și a urcat sus – înapoi.  ”

(Petru Eugen Solomon)

Mihai Eminescu reprezintă în literatura română poetul nepereche a cărui operă învinge timpul, după cum afirma marele critic literar George Călinescu. Personalitate copleșitoare, care a impresionat prin inteligență, memorie, curiozitate intelectuală, cultură de nivel european și farmec al limbajului, Eminescu a exprimat cel mai bine prin întreaga sa creație spiritualitatea românească.

Elevii Școlii Gimnaziale „George Voevidca” Câmpulung Moldovenesc și preșcolarii din unitățile arondate (GPN Nr. 2, GPN Valea Seacă, GPN Nr. 5, GPN „Floare de colț”) au derulat în săptămâna 11-15 ianuarie 2021 activități specifice, prin care au marcat 171 de la nașterea poetului național Mihai Eminescu, dar și Ziua Culturii Naționale, care de 10 ani se sărbătorește pe 15 ianuarie, ca un omagiu adus geniului eminescian.

„Activitățile organizate on-line au relevat aspecte semnificative din viața și opera poetului, elevii reușind să surprindă într-un mod original importanța personalității lui în cultura și literatura română, precum și curiozități din viața și activitatea publicistică. Prin vizitele virtuale la casa memorială din Ipotești, prin desenele sau creațiile literare inspirate de opera marelui scriitor, prin recitarea sensibilă a unora dintre cele mai cunoscute creații sau prin diverse alte materiale realizate, participanții la activități au înțeles că Eminescu este un arhitect al valorii literare, un nume care a reușit să străbată timpul fără să-și schimbe esența, să transmită fiorul unei măreții ce depășește unitățile de măsură ale istoriei, făcându-l contemporan oricărei generații care îi descoperă opera, ființa și gândirea profundă.

Aşadar, ca în fiecare an, în preajma zilei de 15 ianuarie, l-am lăsat pe Eminescu  coboare în noi şi să se reinventeze, în funcţie de modul în care îl percepem, îl înţelegem, îl trăim şi îl simţim fiecare dintre noi. Ne-am  împărtăşim cu nemurirea  şi-l  lăsăm să ne picure în taină, măcar pentru câteva zile, iluzia veşniciei, prin opera sa nemuritoare, a declarat prof. Nistor Oltea.

Întru Eminescu, 9.5 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (2 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava