MOPAN Suceava

Vicepreședintele regional al PNL, deputatul de Suceava, Ioan Balan, i-a întrebat pe doi miniștrii ai Cabinetului Grindeanu, cel al muncii, Lia Olguța Vasilescu și ministrul pentru mediul de afaceri, Alexandru Petrescu, ce perspective sunt cu privire la angajările în Regiunea de Nord-Est în cursul acestui an. Ioan Balan amintește faptul că în România există cea mai săracă regiune din Uniunea European, Regiunea de Nord-Est, iar perspectivele de dezvoltare ale acesteia nu s-au schimbat în mod semnificativ în ultimii ani, chiar dacă toți indicatorii, respectiv șomajul, PIB, infrastructura și serviciile sociale, arată că această zonă ar trebui să beneficieze de o atenție sporită din partea Guvernului. „Recent un studiu foarte bine documentat științific, realizat de Manpower Group, asupra perspectivelor de ocupare pe piața muncii relevă lucruri extrem de îmbucurătoare la nivel național, și în același timp, prezintă date extrem de îngrijorătoare pentru Regiunea de Nord-Est”, a spus Ioan Balan. El a arătat că aspectele pozitive fac referire la aprecierile de la nivel național din studiul respectiv, potrivit cărora „pentru intervalul aprilie – iunie 2017, 32% dintre angajatori anticipează o creștere a numărului total de angajați, 7% prognozează o scădere și 60% nu prevăd nici o schimbare, ceea ce rezultă într-o previziune netă de angajare de +25%”.

Ioan Balan a adăugat că în comparație cu aceste așteptări optimiste de la nivel național, la polul opus se află Regiunea de Nord-Est, unde perspectiva de creștere a angajărilor este de doar +3%, și mai mult, regiunea se află pe o tendință de scădere, de la o lună la alta, și în ceea ce privește locurile de muncă nou create. „Acest lucru reflectă cât se poate de clar faptul în ciuda creșterii economice la nivel național, decalajele de dezvoltare între regiunile României se adâncesc, iar în regiunile slab dezvoltate continuă să se accentueze coeficientul de sărăcie absolută”, a mai precizat deputatul PNL de Suceava.

El a declarat că în condițiile unei situații atât de grave, care nu pare să se afle printre prioritățile Guvernului României, vrea să afle de la cei doi miniștri care sunt pârghiile de politică publică pe care vor să utilizeze pentru a-i stimula pe agenții economici să-și orienteze planurile de investiții și către Regiunea de Nord-Est, pentru creșterea numărului de locuri de muncă pe perioadă nedeterminată. În același timp, Ioan Balan i-a întrebat pe cei doi miniștri care sunt programele guvernamentale pe care le vor propune pentru reîntoarcerea tinerilor plecați la muncă în străinătate.

Nu în ultimul rând, deputatul PNL de Suceava le solicită celor doi miniștri să îi spună care sunt intențiile acestora de a promova o nouă schemă de sprijin pentru antreprenori, după tipul de ajutor diaspora start-up, cu destinație către cele mai slab dezvoltate regiuni din România. Ioan Balan a ținut să precizeze faptul că în anul 2016, sute de tineri din județul Suceava s-au arătat extrem de interesați de existența unui program care să sprijine în mod activ antreprenoriatul, pe motiv că acesta ar fi un argument solid care i-ar determina să se întoarcă din străinătate în România.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava