MOPAN Suceava

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, îi solicită ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, majorarea de urgență a cifrei de școlarizare pentru universitățile de medicină de stat. Într-o întrebare adresată ministrului Rafila, Ioan Balan i-a transmis acestuia că în ciuda majorărilor salariale care s-au implementat în ultimii ani pentru personalul medical din unitățile spitalicești de stat din România, deficitul de personal medical, în special de medici, a continuat să se adâncească, în condițiile în care tinerii absolvenți/rezidenți preferă o carieră în alte state mai dezvoltate ale Uniunii Europene.

„Concomitent cu acest fenomen, trebuie spus că o parte importantă dintre medicii care practică astăzi în unitățile sanitare din România se apropie de vârsta pensionării sau chiar practică după depășirea vârstei standard de pensionare.

Mai mult decât atât, încă din anul 2020, Guvernul României a relansat investițiile în spitale noi, regionale, de mare capacitate, fiind așteptată realizarea primelor unități de acest tip la Iași, Cluj și Craiova, ceea ce implică un necesar suplimentar de mii de medici specialiști care să deservească asigurații români”, a declarat Balan. El a arătat că în acest sens, mai multe unități sanitare din județul Suceava solicită soluții cât mai rapide la criza de personal, pentru a putea continua furniza servicii sanitare de calitate. Deputatul PNL de Suceava a spus că având în vedere faptul că una dintre soluții o reprezintă creșterea cifrei de școlarizare la universitățile de medicină din România, vrea să afle care era deficitul de medici la nivel național la data de 1 ianuarie 2022, precum și la nivelul județului Suceava.

„Câți absolvenți de medicină vor finaliza studiile în următorii 5 ani, la nivel național, și câți medici care practică în prezent în unitățile sanitare de stat vor ieși din sistem, ca urmare a pensionării? Câți medici se vor pensiona în următorii 5 ani numai la nivelul județului Suceava, atât la nivelul unităților sanitare, cât și în rândul medicilor de familie?”, sunt alte întrebări adresate de Ioan Balan ministrului sănătății. De asemenea, el a precizat că în condițiile în care unele specializări ale facultăților de medicină nu manifestă o atractivitate foarte mare în rândul studenților, vrea să afle și ce modalități sau măsuri are în vedere ministrul sănătății astfel încât să se poată acoperi la nivelul unităților spitalicești toate specializările necesare.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava