Concert pascal
MOPAN Suceava

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, a infirmat categoric zvonurile potrivit cărora PS Damaschin ar urma să plec la Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. ÎPS Calinic a răspuns, astfel, la o întrebare pe această temă adresată de un enoriaș și județ.

Acesta i-a transmis arhiepiscopului următorul mesaj:

„Înaltpreasfinția Voastră,

Vă rog să-mi îngăduiți să vă adresez doua întrebări. Una legată de o rânduiala a calendarului Bisericii Ortodoxe Române și una plecată de la niște zvonuri, pe care aș vrea, dacă puteți, să le confirmați sau să le infirmați.

  1. De ce în calendarul Bisericii Ortodoxe Române după Duminica de după Înălțarea Sfintei Cruci urmează Duminica a 18-a după Rusalii, când conform Anuarului Bisericii Ortodoxe Române și simplei numărători a săptămânilor de după Rusalii, luni, 19 septembrie, ne găsim în săptămâna a 15-a după Rusalii?

De ce nu se puteau citi duminica trecuta și cea viitoare, pe lângă pericopele specifice duminicilor de dinainte și după Înălțarea Sfintei Cruci și pericopele duminicilor 13 și 14 după Rusalii? Iar duminică, 25 septembrie, să ne fi aflat, conform numărătorii săptămânilor în Duminica a 15-a după Rusalii? De ce după Duminica de după Înălțarea Sfintei Cruci trebuie să urmeze pericopa pescuirii minunate în varianta lucanică?

  1. Zvonurile dau ca sigură plecarea Preasfințitului Damaschin de la Suceava ca Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și aceasta datorită faptului că Preasfinția Sa ar fi „prigonit” de către Înaltpreasfinția Voastră și pentru că vi l-ați dori Episcop-Vicar pe …….

Îmi aduc aminte că la o Sfântă Liturghie la Catedrala din Suceava, când ați anunțat că după amiaza respectivă se va săvârși Taina Sfântului Maslu cu Arhiereu, ați spus: „… La Taina Sfântului Maslu va fi și Vlădica Damaschin, că și așa faceți valuri pe site-uri că este prigonit. NU-I NIMENI PRIGONIT ÎN ARHIEPISCOPIA SUCEVEI ȘI RĂDĂUTILOR!”

Acum eu trag nădejde că lucrurile sunt așa cum ați spus și că zvonurile nu se vor adeveri. Iar dacă se va întâmpla ca și de această dată zvonurile să devină „printr-o întâmplătoare coincidență” realitate, s-ar putea ca noi, ca și (sic!) credincioși, să înțelegem sintagma aceea populară cu … să facem ce zice … nu ce face…!

Vă mulțumesc!

Binecuvântați și iertați!

F.T.A.”

Făcând referire la a doua întrebare, ÎPS Calinic a transmis: „Cât despre punctul al doilea, pentru a vedea cât de întemeiate sunt aceste zvonuri, vă îndemn să studiați ordinea canonică a eparhiilor din Patriarhia Română pentru a vedea că acest lucru nu este posibil. Preasfinția Sa nu ar putea fi ales în eparhia zvonită decât în calitate de chiriarh, ceea ce, după cum știți, iar nu este posibil, în acest moment existând deja un chiriarh. Dar, ca să fiți sigur că nu este un vlădică persecutat, vă rog să-l abordați direct pe Preasfinția sa. Pace și liniște sufletească!

ÎPS Calinic infirmă zvonurile care „dau ca sigură” plecarea lui PS Damaschin din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, 6.7 out of 10 based on 33 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.7/10 (33 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava