Concert pascal
MOPAN Suceava

Pentru noi, pompierii militari, va rămâne pentru totdeauna înscris cu litere de aur, în marea Cartă a Istoriei Neamului,  ziua de 13 Septembrie 1848, când cei 166 de neînfricaţi ostaşi din Roata de pompieri a Capitalei, în frunte cu bravul căpitan Pavel Zăgănescu, s-au acoperit de nepieritoare glorie militară în încrâncenata Bătălie din Dealul Spirii, împotriva trupelor otomane, venite să înăbuşe Revoluţia Română. Memoria acelor eroi pompieri este an de an evocată prin emoţionantele ceremonialuri desfăşurate la monumentele închinate tuturor eroilor pompieri, în întreaga țară.

Cu aceeaşi vie recunoştinţă au fost şi sunt privite toate faptele deosebite săvârşite de pompierii militari în toată vrednica existenţă a acestei instituții. Nu putem uita faptele eroice ale pompierilor militari în perioada grea a Războiului de Independență din 1877-1878, dar nici din perioada celor două războaie mondiale când, au acţionat deseori sub tirul şi bombardamentul inamic, la complexe şi dificile misiuni de apărare pasivă, concomitent cu stingerea a numeroase incendii, multe de mari proporţii.

Nu-i putem uita nici pe eroii pompieri militari suceveni, Sergentul major post mortem VICTOR IVAŞCU, născut la 8 septembrie 1940, în comuna Sadova, Sergentul major post mortem IOAN CRĂIUŢ, născut la 13 august 1947, în localitatea Frumosu, și Sergentul major post mortem VASILE POPIUC, născut la data de 19 iulie 1948, în comuna Moldova Suliţa. Cei trei, militari în termen, recrutați în companii de pompieri din Vaslui, Galați și, respectiv, Covasna, au căzut la datorie, sacrificându-și viața pentru salvarea semenilor și bunurilor materiale, în intervenții pentru stingerea unor incendii de proporții.

Continuând tradiția, instituţia pompierilor s-a dezvoltat permanent, adaptându-se contextului contemporan, la clasica misiune de stingere a incendiilor adăugându-se o gamă diversificată de misiuni, unele dintre ele inedite. Și aici, nu putem să nu menționăm misiunile din timpul pandemiei sau cele de la granița cu statul Ucrainean, care au debutat în această primăvară. Misiuni, la care pompierii militari au avut un cuvânt important de spus. Și doar disciplina, capacitatea de adaptare și asumarea deciziilor au dus la reușita îndeplinirii lor.

De ziua noastră, încărcată de amintirea faptelor eroice care vor rămâne legendare, dorim tuturor colegilor, fie că sunt militari sau civili, urarea tradițională de „La mulți ani!”.

***

La ceas aniversar, vă invităm să fiți alături de pompierii militari suceveni la activitățile legate de sărbătorirea a 174 de ani de la bătălia din Dealul Spirii, după cum urmează:

Marți, 13.09.2022, începând cu ora 11:00, va avea loc un ceremonial religios la statuia „Pompierul”, din fața Bisericii Militare din Suceava, vizavi de sediul inspectoratului. Ulterior, se vor ține alocuțiuni, iar la final, Detașamentul de onoare va defila prin fața participanților.

Tot marți, sediile subunităților de intervenție din județ își vor deschide porțile pentru toți cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei de salvator, să cunoască aspecte importante legate de activităţile, rolul şi principalele atribuţii ale structurilor de intervenție.

De asemenea, participanții  vor avea ocazia să vizualizeze tehnica nouă utilizată de pompierii salvatori în misiunile operative și, totodată, să cunoască măsurile și modul de comportare pe care trebuie să le adopte în cazul producerii diverselor situații de urgență.

Pompierii militari suceveni, cu tehnică de intervenție, vor fi prezenți și în alte două locuri din municipiul Suceava, respectiv, pe esplanada Casei de Cultură și la Iulius Mall, unde cetățenii sunt așteptați să viziteze atelierele desfășurate și prezentate cu ocazia Zilei Pompierilor din România.

Vă așteptăm, cu porțile deschise!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava