MOPAN Suceava

Muzeul de Istorie din Suceava va găzdui miercuri, 11 aprilie, mai multe evenimente organizate pentru a marca împlinirea a 560 de ani de la urcarea pe tronul Moldovei a marelui voievod Ștefan cel Mare. Potrivit președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, în Sala Tronului din incinta Muzeului de Istorie vor fi vor fi expuse șase documente originale emise în timpul domniei Marelui Voievod. Cele șase documentele sunt pergamente, patru emise la Suceava, în anii 1464, 1472, 1473 și 1487 și câte unul la Iași, din anul 1497 și Vaslui, din 1502. Patru dintre documentele expuse în Sala Tronului au pecetea originală în ceară.

Gheorghe Flutur aș mai preciza că tot miercuri, de la ora 10:00, la Muzeul de Istorie va avea loc o dezbatere pe tema Proiectului Festivalul Internațional Ștefanian, care va face parte din Programul „Hai în Bucovina!”. Flutur a spus că pe lângă specialiștii de la Muzeul Bucovinei, la dezbatere și-au anunțat prezența directorii muzeelor din județele Botoșani, Neamț și Vaslui, prorectorul Universității Ștefan cel Mare din Suceava, Ștefan Purici și preotul Gabriel Herea de la Biserica Sfânta Cruce din Pătrăuți, monument UNESCO.

„Cu această ocazie dorim să conturăm programul Festivalului Internațional Ștefanian. Prima ediție a acestui festival va avea loc în perioada 24 iunie – 2 iulie 2017. Astfel, pe 24 iunie în Cetatea de Scaun a Sucevei se vor prezenta mesaje din partea ctitoriilor ștefaniene din România, Ucraina și Republica Moldova, mesaje transmise de reprezentanții clerului și ai administrației publice.

Seara, după prezentarea mesajelor, tot în Cetate, se va juca piesa de teatru Apus de soare, prezentată într-o nouă viziune regizorală”, a explicat șeful administrației județene.

El a mai adăugat că până pe 2 iulie se intenționează organizarea de evenimente la ctitoriile ștefaniene din județul Suceava, respectiv cele din Pătrăuți, Sf. Ilie, Reuseni, Volovăț, Putna și Voroneț, dar și la cele din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Bacău, Neamț, Alba și Bistrița-Năsăud, precum și din Republica Moldova și în Ucraina.

Tot pe perioada Festivalului Ștefanian vor avea loc proiecții ale filmelor Frații Jderi și Ștefan cel Mare, precum și alte expoziții.

Gheorghe Flutur a subliniat că CJ Suceava Suceava intenționează să organizeze și un pelerinaj, pe jos, pe ruta Suceava – Putna, cu participare membrilor Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români, ASCOR Suceava, și cu sprijinul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Plecarea în pelerinaj va fi pe 29 iunie, din Cetatea de Scaun, apoi se va trece prin Codrii Voievodesei, iar sosirea la Putna va fi pe 2 iulie.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava