Concert pascal
MOPAN Suceava

În localitatea Soloneţu Nou a fost inaugurată o nouă casă polonă, la numai doi ani de la demararea lucrărilor. Investiţia a fost în valoare de peste un milion de euro, lucrările fiind finanţate integral cu fonduri trimise de statul polonez. Panglica inaugurală a fost tăiată atât de oaspeţi din Polonia, cât şi de reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene din Suceava, dar şi de preşedintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher.

La ceremoniile de la Soloneţu Nou au participat câteva sute de oameni, care au rămas încântaţi de cum arată noua casă polonă. Totuşi, trebuie spus că lucrările la acest obiectiv nu s-au finalizat, anul viitor urmând să fie alocaţi bani din Polonia pentru etajul clădirii, acolo vor fi amenajate 12 camere de cazare şi un apartament. Până în prezent, sunt funcţionale o sală de spectacole cu 350 de locuri, o sală pentru muzeu şi o bibliotecă.

„Vreau să mulţumesc în numele întregii comunităţi oamenilor din Polonia care ne-au ajutat să ridicăm această clădire. Este un centru pentru toţi cei care vor să vină şi să-şi petreacă timpul alături de noi”, a spus deputatul Ghervazen Longher.

După tăierea panglicii inaugurale şi o scurtă slujbă de sfinţire oficiată de mai mulţi preoţi în frunte cu episcopul Petru Gherghel, s-a intrat în interior. De pe scena noii Case Polone, consulul Ambasadei Poloniei la Bucuresti, Paweł Bogdziewicz, a citit o scrisoare din partea preşedintelui Poloniei, Bronisław Komorowski.

Cuvinte de laudă pentru această investiţie a avut şi vicemareşalul Senatului Poloniei, Jan Wyrowiński. „Se vede că banii au fost bine folosiţi. Comunitatea de aici înscrie o nouă pagină din istoria polonezilor în România. Trebuie să folosiţi bine această clădire, în special generaţia tânără. Mulţumiri speciale trebuie aduse domnului deputat Ghervazen Longher, care prin eforturile şi intervenţiile sale a reuşit să ne convingă de necesitatea acestei construcţii”, a arătat Jan Wyrowiński.

Preşedintele Asociaţiei Wspolnota Polska, Longin Komołowski, a remarcat că noua Casă Polonă de la Soloneţu Nou va fi „un centru al spiritului polonez”. „Mă bucur că sunt aici într-o zi deosebită şi vreau să vă spun că o comunitate există pentru că există şi un anume om, şi acela este Ghervazen Longher”, a arătat Longin Komołowski.

De pe scena noii Case Polone de la Soloneţu Nou au vorbit şi prefectul de Suceava, Florin Sinescu, precum şi Regina Jurkowska, director în Ministerul Afacerilor Externe din Polonia, dar şi primarul din Cacica, Elena Boloca. Intervenţia primarului din Cacica a stârnit şi cele mai multe aplauze. „Vreau să dau o notă de 10 plus tuturor celor care s-au implicat pentru a vedea ridicată această construcţie şi o notă chiar mai mare domnului deputat Ghervazen Longher, cu ajutorul căruia s-au făcut multe lucruri în comuna noastră. Aşa că, vă invit pe toţi să-l votaţi pe Ghervazen Longher pentru un nou mandat de deputat, pentru că este un om de-al locului şi este legat de comunitatea noastră”, a spus Elena Boloca.

La tăierea panglicii inaugurale a participat şi reprezentanţi ai Voievodatului Podkarpacie, respectiv Kamil Czyż si Daria Kędzierska.

Casa Polonă de la Soloneţu Nou este a opta din România, după cele de la Păltinoasa, Cacica, Poiana Micului, Vicşani, Siret, Suceava şi Bucureşti.

Investiţia de la Soloneţu Nou vine după alte două mari proiecte finanţate de statul polon. Este vorba de şcoala de la Poiana Micului, unde s-au investit aproape două milioane de euro, şi drumul Cacica – Soloneţu Nou, pe o distanţă de 9,6 km, costurile în acest caz fiind de două milioane de dolari, la nivelul anului 1997.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava