Concert pascal
MOPAN Suceava

Consiliul Judeţean a gâzduit sâmbătă şedinţa de constituire a Asociaţia Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România printre membrii fondatori regăsindu-se fermieri din Suceava Botoşani, Vaslui, Galaţi, Bistriţa şi Iaşi. La semnarea actului de naştere a noii structuri asociative au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, prefectul Sorin Arcadie Popescu, şeful veterinarilor suceveni, Petrea Dulgheru şi şeful Camerei Agricole, Viorel Marinache. Flutur a ţinut să-i felicite pe organizatori şi să le arate că rolul lor pe piaţă va fi unul extrem de benefic. El a menţionat că era momentul înfiinţării unei astfel de asociaţii care să valorifice o mare oportunitate de piaţă unde există un deficit de 200.000 de tone de carne de vită. „Îmi aduc aminte când am fost ministru al agriculturii preocupările mele s-au îndreptat spre partea de zootehnie şi taurine în special. Aici România are o particularitate care nu o poţi schimba peste noapte un număr mare crescători de animale dar cu puţine animale pe exploataţie. A fost un mare dezavantaj pentru că până la urmă cei care au avut o vacă, două, trei şi au vrut să iasă pe piaţă cu lapte sau carne au avut o mare problemă. Nefiind organizaţi erau la cheremul pieţei şi nu totdeauna câştigau. Cred că pentru perioada următoare astfel de organizaţii vor avea un rol hotărâtor. Toată lumea întreabă de ce 70% din produsele alimentare din magazinele mari sunt din import. Când stau de vorbă cu relailerii ei spun că nu au cu cine negocia în România că sunt mici producători şi lor le trebuie cantităţi mari şi continuitate în aprovizionare şi atunci rolul asociaţiei este să devină puternică pentru ca ei să negocieze cu dumneavoastră”, a declarat Flutur.

Flutur propune membrilor asociaţiei să practice „lohnul zootehnic”

Şeful administraţiei judeţene a dat exemplul de succes al Asociaţiei Produs în Bucovina înfiinţată tot la sediul Consiliului Judeţean ai cărei membri şi-au ridicat substanţial cifra de afaceri vânzând produsele tradiţionale în toată ţara dar şi în străinătate. Flutur le-a sugerat membrilor Asociaţiei să folosească modelul din Uniunea Europeană şi să dea bovinele la crescut în gospodăriile ţărăneşti până ating greutatea de sacrificare, un fel de „lohn zootehnic” după cum s-a exprimat şeful administraţiei judeţene, şi de asemenea să caute să devină acţionari la unul sau două abatoare mari. Preşedintele Consiliului Judeţean le-a mai propus crescătorilor de animale o întâlnire cu ministrul agriculturii la începutul lunii martie pentru lansarea unui program pe zootehnie. La rândul său prefectul Sorin Popescu a cărui familie deţine o fermă cu 100 de capete de animale a ţinut să-i felicite pe organizatori pentru iniţiativa de a înfiinţa Asociaţia şi le-a promis sprijinul său total. „Ca să putem fi auziţi trebuie să ne asociem. Această asociaţie este foarte bine venită mai ales că pentru prima dată Ministerul Agriculturii la iniţiativa noastră discută despre subvenţionarea creşterii de vaci de carne. Deocamdată discuţiile sunt pentru elaborarea unui act normativ pentru zona defavorizată. Sumele nu sunt deloc de neglijat. Se discută pentru vaca de carne de o subvenţie de 150 de euro pe an”, a spus Popescu. Trebuie spus că organizatorii au luat decizia de a înfiinţa Asociaţia Asociaţia Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România la Suceava întrucât judeţul Suceava este pe primul loc în ţară la numărul de taurine deţinând 170.000 de capete şi tot pe prima poziţie la producţia de lapte de vacă.

Suceveanul Dumitru Grigorean, preşedintele ales al Asociaţiei Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România

În urma scrutinului preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România a fost ales suceveanul Dumitru Grigorean. În funcţiile de vicepreşedinte au acces Ovidiu Ciuruş, Bogdan Pantazi, Nistor Burduhos iar în postul de secretar Ovidiu Prodaniuc. Sediul Asociaţiei Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România a fost stabilit în comuna Moara. În perioada urmatoare Asociaţia îşi va elabora planul de acţiuni precum şi o strategie pe termen lung. Mai este de menţionat faptul că cei 23 de membri fondatori ai Asociaţiei deţin un efectiv total de 2.500 capete bovine din rase de carne sau metişi. La şedinţa de constituire au participat în total 35 de crescători de bovine, reprezentând atât societăţi comerciale cât şi persoane fizice.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava