Concert pascal
MOPAN Suceava

De Ziua Educaţiei, pe 5 octombrie, Luminiţa Aldea îşi lansează şi la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” cărţile editate în cadrul campaniei „Cultura uneşte Bucovina”. Este vorba despre volumele de succes „Ce dulci sunt fructele amare” şi „Acasă”.
Evenimentul va începe la ora 15:00, la sala de artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii, şi va fi prezentat de profesoara Paula Ciobîcă de la Rădăuţi.
Anul trecut, sute de suceveni s-au alăturat campaniei “Cultura uneşte Bucovina” şi au ajutat-o pe Luminiţa Aldea să strîngă banii necesari pentru editarea cărţii “Ce dulci sunt fructele amare” şi reeditarea romanului în patru volume „Acasă”. Campania a fost iniţiată de Asociaţiile Multicare, Kontrast-e, SEVA şi SAVE Suceava, Asociaţia Părinţilor de la Şcoala „Regina Elisabeta” Rădăuţi şi Televiziunea Intermedia Suceava.
Luminiţa Aldea s-a născut în Mălini, dar locuieşte în Cornu Luncii, pentru că „îmi place să trăiesc modest, aproape de pământ, printre copaci, flori şi iarbă şi nu vreau schimbări care să mă rătăcească de la calea mea”, după cum mărturiseşte ea.
Romanul de debut al scriitoarei este „Nisipuri mişcătoare” şi a apărut în anul 2005. Un fan de-al ei din Australia l-a tradus în engleză. Luminiţa Aldea a scris apoi „Acasă”,  un proiect grandios în care „dezvălui ce înseamnă pentru mine şi pentru poporul meu noţiunea sfântă <acasă>”, arată autoarea.
Prin romanul „Acasă”, Luminiţa Aldea a spus că şi-a plătit datoria sacră faţă de străbuni, „dar am scris şi testamentul meu ca truditoare a slovelor”. „Acasă” este o carte captivantă, în care cititorul descoperă o lume a copiilor orfani,   un univers al copiilor crescuţi de stat, în cămine în care singurătatea le este şi prieten şi duşman, şi înger şi demon. „Acasă” a avut un succes răsunător. Apărută în tiraj mic, i-a făcut pe suceveni să facă liste de aşteptare la Biblioteca Bucovinei pentru a o putea citi împrumutînd-o.
Cel de-al treilea roman, o alegorie, „Ce dulci sunt fructele amare”, aflat în manuscris din anul 2011, a fost publicat în 2014, în urma campaniei „Cultura uneşte Bucovina”. Tot atunci, Luminiţei Aldea i-a fost editată şi placheta de poezii „Pasărea de hîrtie”.

Lansare de carte Luminiţa Aldea, 6.0 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.0/10 (2 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava