Concert pascal
MOPAN Suceava

În cursul zilei de astăzi au început lucrările pentru demolarea garajelor de pe str. Ștefan Tomșa, în apropierea intersecției cu str. Alexandru cel Bun din Suceava pentru a pregăti terenul pe care va fi construită prima parcare supraterană din municipiu. La începerea lucrărilor au fost prezenți primarul și viceprimarul Sucevei, Ion Lungu, respectiv Lucian Harșovschi. Acesta din urmă a precizat că valoarea contractuală a demolării este de 361.000 de lei. „În ceea ce privește terenurile proprietăți private în suprafață de 4512 mp, respectiv a celor 59 de garaje care fac obiectul retrocedării, au fost expropriate.

Valoarea acestor exproprieri a fost de 1.271.000 lei, respectiv 258.000 euro”, a precizat Lucian Harșovschi. El a arătat că în locația respectivă urmează că fie construită prima parcare supraterană multietajată pe 5 niveluri, cu un regim de înălțime D+P+3E și cu terasă circulabilă amenajată. Parcarea va asigura un număr de aproximativ 307 locuri de parcare pentru autoturisme, cu amenajarea accesului şi racordarea la reţeaua stradală existentă conform normativelor în vigoare. Durata de implementare a investiției este de 24 luni, iar valoarea totală a acesteia este de aproape 40 de milioane de lei.

Viceprimarul Sucevei a arătat că la demisol vor fi 53 de locuri de parcare (41 locuri convenționale, 7 locuri pentru vehicule electrice, 5 locuri destinate pers. dizabilități), cu  o suprafață construită de  2242.00 mp și suprafață utilă de 1874.00 mp, la parter vor fi 56 de locuri de parcare (42 locuri convenționale, 2 locuri pentru vehicule electrice, 12 locuri destinate pers. dizabilități), la primele două etaje vor fi câte 65 de locuri de parcare (50 locuri convenționale, 15 locuri pentru vehicule electrice), iar la etajul trei alte 68 de locuri de parcare (53 locuri convenționale, 15 locuri pentru vehicule electrice). Terasa va fi destinată activităților în aer liber și va fi prevăzută cu bănci, aparate de sport în aer liber, locuri de joacă și spații plantate cu gazon, arbuști și plante ornamentale și va avea o suprafață construită 121.15 de mp o suprafață utilă acoperită de 45.50 mp, o suprafață spații promenadă de 1842 mp, și spații verzi amenajate pe 405 mp.

Suprafața construită este de 2242 mp, iar suprafața desfășurată este de 11.128,45 mp.

„Construcția va fi dotată cu rigole de scurgere a apelor pluviale, iluminat exterior, amenajare spații verzi și bariere electromecanice rapide de intrare-ieșire la nivelul parterului”, a arătat viceprimarul Lucian Harșovschi.

El a adăugat că proiectul prevede și amenajarea și dotarea cu 54 de stații de încărcare pentru mașinile hibride, electrice; realizarea unui spațiu pentru parcarea bicicletelor; amenajarea unor platforme betonate pentru colectarea deșeurilor; amenajarea terasei clădirii pentru activități fizice în aer liber; montarea camerelor de supraveghere care să acopere în totalitate suprafața construită.

„Clădirea va fi dotată cu tehnologie de înaltă calitate în ceea ce privește aparatura electrică pentru a fi îndeplinite standardele de calitate și a legilor în vigoare.

În același timp, construcţia va avea o structură pe cadre din beton armat cu deschideri variabile. Spre clădirile adiacente se va avea în vedere amplasarea unui zid antifoc pentru protejarea construcţiilor. În ceea ce privește accesul auto și pietonal, precum și cel al utilajelor pentru stingerea incendiilor, se va realiza atât din strada Alexandru cel Bun cât și din strada Ștefan Tomșa. Demisolul va asigura circulația în lungul străzii Ștefan Tomșa și tot aici, se vor amplasa spațiile administrative și tehnice necesare funcționării parcării”, a mai declarat Harșovschi. El a mai precizat că la parter se va realiza accesul pietonal, acesta situându-se la o cotă apropiată de cea a străzii Alexandru cel Bun. Nivelul parterului va asigura spații destinate accesului și grupurilor sanitare.

Pe fațadele clădirii se vor amplasa elemente decorative sau plante decorative care să se încadreze în planul urbanistic zonal și cu arhitectura construcțiilor adiacente. În ceea ce privește terasa clădirii, aceasta va fi destinată activităților în aer liber și va fi prevăzută cu bănci, aparate de sport în aer liber, locuri de joacă și spații plantate cu gazon, arbuști și plante ornamentale.

Lucian Harșovschi a enumerat și câteva din beneficiile acestei investiții, respectiv creșterea confortului general al cetățenilor prin asigurarea de locuri de parcare pentru zona aglomerată centrală; creșterea confortului riveranilor prin asigurarea de locuri de parcare acoperite; eliberarea spațiilor publice centrale pentru realizarea de spații pietonale noi – spații redate cetățenilor – loc de joacă pentru copii; scăderea poluării din zona centrală prin încurajarea utilizării serviciului de bikesharing.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava