Mănăstirile din județul Suceava ar urma să sprijine parohiile sărace „în combaterea fenomenului parabisericesc și sectar”. În cadrul ședinței de joi a sinaxei administrativ-economice a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, părintele Filaret Ruscan, consilier al Sectorului Misiune Pastorală și Actualitate Creștină, a vorbit despre importanța rolului așezărilor monahale în combaterea fenomenului parabisericesc și sectar din cadrul eparhiei. În acest sens, Sfinția sa le-a sugerat mănăstirilor care au mai multe posibilități financiare să ajute parohiile mai sărace și să susțină tipărirea de cărți, broșuri, pliante tematice cu specific misionar.

Potrivit unui comunicat, pentru a contribui la revigorarea și întărirea vieții monahale din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, stareții și starețele așezămintelor monahale din eparhie s-au reunit joi, 26 august 2021, în cadrul unei sinaxe administrativ-economice, prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic. În cadrul întâlnirii, care a avut loc în trapeza de protocol a Mănăstirii Sihăstria Putnei, au fost prezentate propuneri din partea Sectoarelor Centrului Eparhial Suceava și au fost dezbătute probleme de ordin administrativ din viața mănăstirilor și schiturilor din eparhie.

Sinaxa a vizat abordarea unor subiecte de ordin administrativ-edilitar, cultural-educativ, de siguranță și sănătate, respectiv pastoral-misionar, următoarea sinaxă urmând să se axeze pe o tematică legată preponderent de viața duhovnicească din mănăstiri.

În deschidere, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a adresat un cuvânt de binecuvântare a lucrărilor sinaxei și a subliniat faptul că în următoarea întâlnire din luna noiembrie a stareților și starețelor se vor discuta mai cu seamă aspecte și probleme de ordin duhovnicesc ale eparhiei.

După apelul nominal, părintele Viorel Ilișoi, consilier al Sectorului Economic-Financiar, le-a vorbit celor prezenți despre importanța inventarierii bunurilor locașurilor de cult, dar și despre necesitatea comercializării obiectelor de cult la pangare conform hotărârilor Permanenței Consiliului Eparhial. Părintele director Adrian Popa a adus în discuție recomandările Departamentului de Colportaj și a oferit lămuriri cu privire la produsele din cadrul acestuia.

Sectorul de Fonduri Externe și Interne al Centrului Eparhial Suceava, prin părintele consilier Alexandru Pavel, a adus în atenție posibilitățile de accesare a unor linii de finanțare și a prezentat calendarul estimativ pentru depunerea de proiecte pentru anul 2021 AFIR.

Tot în sfera subiectelor de ordin administrativ-edilitar, Sectorul Construcții al Centrului Eparhial Suceava, reprezentat de părintele vicar administrativ, arhimandritul Paraschiv Dabija, a adus în atenția celor prezenți necesitatea respectării legislației interne în vigoare cu privire la efectuarea lucrărilor de reparații și renovare, precum și la ridicarea noilor clădiri.

Părintele diacon Paul Rusu, reprezentant al Sectorului Juridic, a propus ca mănăstirile și schiturile arondate să anexeze cererilor formulate, pe lângă toate documentele necesare, și referatul protopopului și al exarhatului.

De asemenea, a fost adusă în discuție posibilitatea participării personalului monahal la cursuri de contabilitate primară și consultanță financiar contabilă inițiate și susținute la Centrul Eparhial.

Părintele Dan Gheorghiță, consilier al Serviciului Intern de Prevenire și Protecție a readus în atenție importanța respectării legislației în domeniile securității și sănătății în muncă și situațiilor de urgență. Sfinția sa a vorbit și despre necesitatea asigurării bunurilor aparținând unităților de cult, dar și despre instruirea personalului monahal care își desfășoară activitatea la unitățile de cult aflate în apropierea pădurilor cu privire la riscurile existente în pădure.

Sectorul Medical, prin părintele consilier, arhimandritul Vartolomeu Chira, a făcut recomandări cu privire la prevenirea și gestionarea infectării cu virusul COVID-19 și la managementul urgențelor medicale din mănăstiri și schituri. Au fost făcute precizări și cu privire la necesitatea colaborării dintre așezările monahale și unitățile medicale din proximitate. Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a insistat asupra faptului că fiecare viețuitor al așezămintelor monahale trebuie să aibă acces la servicii medicale și sociale, conducătorii unităților de cult având obligația de a asigura efectuarea periodică a unei examinări medicale.

Părintele vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, arhimandritul Paraschiv Dabija, i-a informat pe cei prezenți despre demersurile realizate până în prezent pentru înființarea Policlinicii și Spitalului Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

În ultima parte a sinaxei, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, arhimandritul Melchisedec Velnic, a prezentat situația mănăstirilor și schiturilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. În prezent eparhia numără 66 de așezăminte monahale, dintre care 47 de mănăstiri (25 de călugări, 22 de maici), 17 schituri (8 de călugări, 9 de maici) și 2 metocuri (ambele de călugări). Sfinția Sa a prezentat și alte aspecte referitoare la buna desfășurare a vieții monahale. Stareții și starețele mănăstirilor nou înființate au prezentat situația actuală a locașurilor de cult pe care le reprezintă.

Referitor la retragerea în pustie, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a prezentat o propunere de regulament ce va fi supus atenției unei comisii din care vor face parte exarhii Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, precum și stareți și starețe și pustnici din cuprinsul eparhiei.

Întâlnirea s-a încheiat cu o rugăciune de mulțumire, anunțându-se totodată intenția de a se organiza o nouă sinaxă care să abordeze aspecte duhovnicești la începutul lunii noiembrie.

Mănăstirile din județ trebuie să sprijine parohiile sărace „în combaterea fenomenului parabisericesc și sectar”, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava