Lume lume hai la targ
MOPAN Suceava

În contextul celebrării Săptămânii Medicinei Stilului de Viață, care a avut loc săptămâna trecută (19 -24 mai 2024), Romanian Society of Lifestyle Medicine – RSLM (Societatea Română de Medicina Stilului de Viață) anunță publicarea Declarației de la Doha în Medicina Stilului de Viață.

Acest document crucial reprezintă un angajament colectiv pentru incluziune și pentru o populație sănătoasă prin promovarea, dezvoltarea și aplicarea MSV. Declarația subliniază necesitatea urgentă de a aborda eficient povara crescândă a bolilor cronice netransmisibile (BCN) și solicită adoptarea principiilor MSV în sistemele de sănătate din întreaga lume.

Vezi Declaratia de la Doha aici (https://lifestylemedicineromania.org/wp-content/uploads/2024/05/The-Doha-Declaration_Digital.pdf )

Experți din 21 de țări s-au reunit pe 16 februarie 2024, în Qatar, în cadrul Global Lifestyle Medicine Leadership Forum, iar un medic român s-a numărat printre contributorii și semnatarii Declarației, care reprezintă piatra de hotar în istoria maturizării acestei discipline emergente și care va servi ca instrument esențial în promovarea și dezvoltarea ei la nivel mondial.

Dr. Emanuela MERCORE HUȚANU, președintele RSLM, a reprezentat România în cadrul Forumului Leadershipului Global în Medicina Stilului de Viață întrunit în Qatar

Global Lifestyle Medicine Leadership Forum a fost organizat de Institutul pentru Sănătatea Populației (IPH) de la Weill Cornell Medicine-Qatar (WCM-Q), Alianța Globală pentru Medicina Stilului de Viață (LMGA) și Consiliul Internațional pentru Medicina Stilului de Viață (IBLM). A fost găzduit de IPH și a inclus experți de la WCM-Q, Ministerul Sănătății Publice din Qatar, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Națiunile Unite (ONU) și LMGA.

„Recunoașterea medicinei stilului de viață ca parte fundamentală a îngrijirii sănătății nu este un lux; este o necesitate”, a spus Ravinder Mamtani, vicepreședinte al Consiliului Consultativ al Alianței Globale pentru Medicina Stilului de Viață și vice-decan pentru Institutul pentru Sănătatea Populației, Weill Cornell Medicine-Qatar.Această abordare pune bazele procesului de atenuare a poverii bolilor, reducerea costurilor de sănătate și îmbunătățirea calității vieților noastre. Declarația de la Doha va fi pivotală pentru avansarea medicinei stilului de viață la nivel global.

Medicina stilului de viață este o specialitate medicală care utilizează intervenții terapeutice de stil de viață ca modalitate principală de abordare a afecțiunilor cronice cum sunt bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 și obezitatea. Clinicienii certificați în medicina stilului de viață sunt instruiți să aplice schimbări de stil de viață prescriptive, bazate pe dovezi, pentru a trata și, atunci când sunt utilizate intensiv, remite astfel de condiții. Aplicarea celor șase piloni ai medicinei stilului de viață – un tipar alimentar predominant bazat pe alimente de origine vegetală, activitate fizică, somn reparator, gestionarea stresului, conexiuni sociale pozitive și evitarea substanțelor de risc – oferă, de asemenea, o forma de prevenție eficientă pentru aceste condiții.

Medicina Stilului de Viață în România

În România, Dr. Emanuela MERCORE HUTANU, unul dintre pionerii medicinei stilului de viață la nivel global, a fondat în 2018 Romanian Society of Lifestyle Medicine (RSLM), printre primele organizații naționale de medicina stilului de viață la nivel international, cu sprijinul Dr. Hans DIEHL, fondatorul institutului de Medicina Stilului de Viață de la Universitatea Loma Linda, California.

Dr. Emanuela MERCORE HUTANU este primul medic român certificat în medicina stilului de viață în cadrul International Board of Lifestyle Medicine, care profesează în țară, aplicând în practica sa zilnică conceptele MSV ca parte din terapie

Este președinte și membru fondator al RSLM, membru al bordului de conducere al European Lifestyle Medicine Council, membru al Lifestyle Medicine Global Alliance, membru al Mediterranean Lifestyle Medicine Institute, membru fondator al World Lifestyle Medicine Organisation și membru al Consiliului consultativ al Global Positive Health Institute. De asemenea, în calitate de Editor-Șef adjunct al Lifestyle Medicine Research & Reviews și de membru al consiliului editorial al Lifestyle Medicine Wiley, Dr. Mercore contribuie la avansarea și diseminarea cercetării și practicii medicinei stilului de viață în România și la nivel global.

Prin expertiza sa internațională în acest domeniu, coordonează în cadrul RSLM acțiuni de formare, lobby, dezvoltare și de implementare a curriculumului de Medicina Stilului de Viață în România, colaborând cu numeroase cadre universitare și grupuri de studenți mediciniști din toate campusurile universitare din țară.

Romanian Society of Lifestyle Medicine: singura organizație profesională din România dedicată exclusiv promovării Medicinei Stilului de Viață.

RSLM este organizația soră a American College of Lifestyle Medicine în cadrul Lifestyle Medicine Global Alliance. În prezent, RSLM este afiliată la European Lifestyle Medicine Council si la World Lifestyle Medicine Organisation.

RSLM este o comunitate profesională vibrantă și incluzivă, dedicată inspirării, educării și sprijinirii profesioniștilor din domeniul sănătății (medici, farmaciști, nutritioniști, biochimiști, biologi, dieteticieni, asistenți, fizioterapeuți, health coacheri etc.) pentru a promova Medicina Stilului de Viață în România.

Misiunea noastră este alimentată de necesitatea urgentă de educație de calitate și formare în aplicarea clinică a Medicinei Stilului de Viață. Prin evenimente educaționale dinamice, instrumente, resurse și campanii de advocacy, susținem și promovăm activ această abordare transformațională în domeniul sănătății”, declară Atena STOICA, psiholog clinician, Vice-Președinte RSLM.

În cadrul RSLM, colaborarea stă la baza eforturilor noastre. Credem în dezvoltarea parteneriatelor și în implicarea părțile interesate din întreg spectrul asistenței medicale pentru a genera schimbări semnificative. De asemenea, suntem profund dedicați dezvoltării atât a indivizilor, cât și a comunităților. Prin inițiativele noastre, ne propunem să educăm și să sprijinim oamenii să preia controlul asupra sănătății și bunăstării lor. RSLM reprezintă un far al excelenței în promovarea Medicinei Stilului de Viață în România. își afirmă  angajamentul președintele RSLM Dr. Emanuela MERCORE HUȚANU.

Ce este IBLM

International Board of Lifestyle Medicine (IBLM) este organismul global de certificare a medicinei stilului de viață care stabilește și menține standardele pentru evaluarea și acreditarea medicilor și profesioniștilor din domeniul sănătății la nivel de doctorat/master în medicina stilului de viață bazată pe dovezi. Certificarea ca diplomat IBLM reprezintă cunoștințe specializate în practica medicinei stilului de viață și distinge un profesionist din domeniul sănătății ca având competență în domeniu. IBLM este dedicat celor mai înalte standarde științifice globale și inovației proactive pentru a avansa promisiunea medicinei stilului de viață de a fi o componentă vitală a soluției pentru epidemia nesustenabilă de boli netransmisibile din lume.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava