Mediul virtual și realitatea la Colegiul „Unirea”, Pașcani

Numărul mare de cazuri de violență fizică și verbală între adolescenți, cât și provocările rezultate din propagarea în mediul virtual a unor jocuri periculoase impun stabilirea unor măsuri specifice pe care școala să le promoveze, în vederea creșterii nivelului de siguranță a elevilor, mai ales în mediul virtual.
Astfel, Colegiul “Unirea” își propune, în cadrul proiectului “Tricky Mirrors” să “spargă oglinzile înșelătoare”, prin parcurgerea unui program amplu de activități ce se vor desfășura în perioada 28.03-14.04.2017. Acestea vor implica activ profesorii diriginți, ca și coordonatori și organizatori ale acestor activități, alături de elevi, părinți, reprezentanți ai Poliției, psihologi, consilier educative al școlii sau reprezentanți ai unor organizatii non-guvernamentale, după caz.
Prima activitate este o lecție deschisă care presupune colaborarea a patru profesori diriginți – Gordin Iuliana – clasa a IX-a A, Anicolaesei Alexandra – clasa a X-a A, Simion Adina – clasa a XI-a I, Diaconu Daniela – clasa a XII-a E. Aceasta este programată în ziua de marți, 28.03.2017, ora 12.30. Activitatea include prezența doamnei Rotaru Irina, profesor de informatică la Clubul Copiilor, Pașcani însoțită de domnul Robert Parasca, student la Faculatatea de Automatizări și Calculatoare, care vor avea o intervenție destinată îndeosebi părinților invitați în sală. De asemenea, informații utile ne va oferi atât doamna agent șef-adjunct Isticioaia Simona-Elena, din partea Poliției Pașcani cât și doamna profesor de psihologie Hoceanu Carmen sau doamna profesor Spirdon Mihaela, președinte al Asociației “Șansa 2010” (organizație non-guvernamentală).
Elevii au fost aleși din clase diferite ca nivel, pentru că, la rândul lor, vor povesti, în cadrul unei discuții, despre experiențele personale pe care le-au trăit în mediul virtual sau despre cele avute de prietenii sau cunoștințele lor.
A doua activitate de acest gen este programată joi, 30.03.2017, ora 13.30. De această dată, profesorii diriginți ce vor coordona evenimentul sunt Elefteriu Crina – clasa a IX-a F, Grigoroaea Petronela – clasa a X-a F, Sofron Vasile – clasa a X-a L și Rotariu Adrian – clasa a XI-a N. Invitat la această oră deschisă de dirigenție va fi domnul Tătaru Mihai-Lucian.
A treia activitate va implica exclusiv părinții și va avea loc pe 01.04.2017, ora 9, în cadrul proiectului „Școala Părinților”. Invitatul acestei ședințe va fi doamna profesor universitar doctor Reurean Pintilei Delia, membru și participant activ în cadrul societăților științifice de profil.
Pe 07.04.2017 va fi ultima activitate programată. Aceasta va fi o dezbatere moderată de doamna profesor Orășanu Daniela, despre adolescentul actual, nativ digital, care consideră că tehnologia face ca totul să fie posibil, despre acest „mutant”, aflat mereu în simbioză perfectă cu universul digital, mereu grăbit, pragmatic, independent și încăpățânat.