Concert pascal
MOPAN Suceava

“Este o zi specială pentru românii de etnie sârbă. Marcăm, astăzi, pentru prima oară, Ziua Sveti Sava, sărbătoarea minorităţii sârbe din România, după ce, anul trecut, Parlamentul a legiferat instituirea acestei sărbători pe 27 ianuarie, ca o recunoaștere binemeritată a contribuției concetățenilor noștri de etnie sârbă la viața culturală, socială și politică românească.

Prezența etnicilor sârbi pe teritoriul României, datând din perioada medievală timpurie, reprezintă un real câștig pentru patrimoniul cultural național. Cu puțin peste două decenii în urmă, România a găzduit, la Timișoara, prima întâlnire a minorităților sârbe din toată Europa. Acum, același oraș, Timișoara, și orașul înfrățit Novi Sad, din Serbia, au fost desemnate Capitale Europene ale Culturii în 2021, iar în această perspectivă pregătesc intens împreună o ofertă culturală complexă în care se vor completa reciproc. Argumentul principal în promovarea Timișoarei pentru acest titlu a fost multiculturalitatea sa, având în vedere mixul etno-cultural al orașului, iar reprezentanții minorității sârbe au fost parte activă în acest proces. Este un proiect important, care va pune o dată în plus în valoare potențialul diversității culturale, pentru binele comun în plan social și al dezvoltării.

Avem nevoie de cât mai multe repere de felul acesta, iar astăzi, în mod special, doresc să le mulțumesc, în numele Guvernului, membrilor minorității sârbe pentru modelul de bună conviețuire interetnică și coeziune socială in Romania, la care contribuie, alături de celelalte minorități etnice și de populația majoritară. Istoria a făcut ca pământul românesc să ne fie casă împreună si împreună ne construim și viitorul.

Minoritățile naționale se bucură de respect și de drepturi egale cu populația majoritară din România, fapt recunoscut în plan intern și internațional. Promovarea culturii, tradițiilor și specificului minorităților etnice, garantarea reprezentării lor la nivelul procesului decizional al statului român sunt lucruri firești pentru o societate dezvoltată și educată, iar aceasta este direcția pe care Guvernul dorește să o mențină.

La mulți ani, minorității sârbe din România!

La mulți ani, tuturor sârbilor, de sărbătoarea dedicată patronului lor spiritual, Sf. Sava!”

Ludovic Orban,

Prim-ministru al României

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava