MOPAN Suceava
  • Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) lanseaza astazi un nou apel de proiecte „Listarea la bursa a intreprinderilor”, dedicat companiilor romanesti cu capital majoritar privat, care vor sa se finanteze prin piata de capital si sa se listeze la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
  • Companiile pot depune cereri de finantare pana in 2025, din 7 iunie 2024 pana in 31 mai 2025, si pot obtine finantari care variaza de la 70.000 euro pana la 300.000 euro maximum, in functie de piata BVB pe care se listeaza.
  •  Valoarea totala a sprijinului financiar disponibil pentru intreprinderile interesate de atragerea de capital printr-o oferta publica sau plasament privat si de listarea la bursa se ridica la 38,2 milioane euro.
  • Cererile de finantare se depun on-line pe platforma https://proiecte.pnrr.gov.ro si sunt evaluate dupa principiul „primul venit, primul servit”.
  • Apelul de proiecte „Listarea la bursa a intreprinderilor” este finantat prin Planul National de Redresare si Rezilienta si de la bugetul de stat.

Companiile romanesti care intentioneaza sa se listeze la Bursa de Valori Bucuresti, pe Piata Reglementata sau AeRO, au posibilitatea sa acceseze, din 7 iunie 2024, fonduri nerambursabile care acopera costurile aferente derularii unei oferte publice sau a unui plasament privat si ulterior, admiterii la tranzactionare. Valoarea totala a sprijinului financiar se ridica la 38,2 milioane de euro, iar o companie poate atrage maximum 300.000 de euro pentru a acoperi costurile cu procesul de listare pe Piata Reglementata, respectiv 70.000 de euro pentru piata AeRO. Proiectele de finantare pot fi depuse pana in 2025, din 7 iunie 2024 pana in 31 mai 2025.

„Dezvoltarea pietei de capital prin cresterea numarului de companii listate, diversificarea sectoarelor economice din care provin si largirea bazei de investitori, face parte dintr-o strategie inceputa acum doi ani, din mandatul de ministru al Finantelor si ma bucur ca acest instrument finantat prin PNRR arata eforturile conjugate ale statului, ale bursei si ale mediului privat, care continua intr-o formula de complementaritate ce va ridica nivelul de atractivitate al Romaniei, intarindu-ne pozitia investitionala in regiune si la nivel european”, a declarat Adrian Caciu, Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene.

„Bursa este o parte importanta a economiei nationale si reprezinta, alaturi de sectorul bancar, cea mai important sursa de finantare a companiilor locale. Ne bucura sprijinul pe care autoritatile il acorda dezvoltarii pietei de capital prin lansarea celui de-al doilea apel de proiecte menit sa sustina companiile sa se listeze la bursa. Autoritatile statului roman sunt alaturi de noi pe mai multe paliere: prin redactarea si implementarea strategiei de dezvoltare a pietei de capital, prin participarea la imbunatatirea cadrului de guvernanta (Codul de Guvernanta Corporativa al BVB) si implementarea acestuia la nivelul companiilor publice si prin derularea constanta a programului de finantare prin emisiunea de titluri de stat FIDELIS listate la bursa. Programul de sustinere a dezvoltarii companiilor locale prin listarea la bursa, lansat de Guvernul Romaniei prin intermediul Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene, contribuie la dezvoltarea economiei romanesti si aduce antreprenorii locali mai aproape de clopotelul bursei”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

„De la inceputul anului am avut la Bursa de Valori Bucuresti trei listari de companii care au atras de la investitorii din piata, prin oferta publica si plasamentul privat derulate, peste 140 de milioane de euro. Investitorii de la bursa, atat cei institutionali cat si cei de retail, si-au aratat deja disponibilitatea si interesul de a finanta companiile care doresc sa se listeze la bursa sau care emit alte tipuri de instrumente financiare pentru a atrage capitalul necesar dezvoltarii businessului. Apelul de proiecte lansat de Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene vine intr-un moment de dezghetare a pietei listarilor si speram ca sprijinul nerambursabil acordat prin intermediul Planului National de Redresare si Rezilienta sa ajunga la cat mai multe companii”, a declarat Adrian Tanase, CEO Bursa de Valori Bucuresti.

Apelul de proiecte „Listarea la bursa a intreprinderilor” se adreseaza companiilor romanesti cu capital majoritar privat si este de tip necompetitiv, cu depunere continua, pana in 31 mai 2025. Solicitarile de finantare sunt evaluate dupa principiul „primul venit, primul servit”. In cadrul apelului pot fi finantate costurile directe, parte a procesului tehnic de atragere de capital: servicii juridice, audit financiar si consultanta financiar-contabila, costurile intermediarilor si ale institutiilor pietei, costurile legate de promovarea ofertelor publice, precum si achizitia de servicii de consultanta pentru raportul de sustenabilitate si rating ESG. De asemenea, companiile isi pot acoperi costurile indirecte asociate prezentei pe piata de capital, respectiv formarea profesionala necesara managementului si angajatilor pe urmatoarele teme: guvernanta corporativa, reglementari de transparenta bursiera si reglementari privind abuzul de piata, implementarea standardelor de raportare ESG, relatia cu investitorii.

Valoarea finantarii alocate reprezinta un procent de maxim 70% din cheltuielile eligibile, dar nu mai mult de 8% din valoarea subscrierilor la actiunile nou emise in urma unei oferte publice initiale primare, a unei oferte mixte sau a unui plasament privat. Diferenta dintre totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului si ajutorul financiar nerambursabil acordat reprezinta contributia proprie a beneficiarului sau cofinantarea cheltuielilor eligibile.

Apelul de proiecte „Listarea la bursa a intreprinderilor” este finantat prin Planul National de Redresare si Rezilienta si de la bugetul de stat si a fost facut public astazi de MIPE. Bugetul total disponibil este de 38,27 milioane euro, din care 34,77 milioane euro finantati din Mecanismul de redresare si rezilienta si 3,5 milioane euro din bugetul de stat, reprezentand valoarea TVA nedeductibila aferenta cheltuielilor eligibile. Este al doilea apel de proiecte care sprijina atragerea de capital prin mecanismele pietei de capital si listarea la bursa a intreprinderilor romanesti lansat de MIPE, in cadrul PNRR. Primul asemenea proiect a fost derulat in martie-aprilie 2023.

Cererile de finantare, impreuna cu setul de documente detaliate in ghidul de proiect, se depun on-line pe platforma https://proiecte.pnrr.gov.ro. Mai multe informatii cu privire la procesul de acordare a fondurilor europene, conditii, companii eligibile si alte detalii, sunt disponibile la acest LINK.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava