Concert pascal
MOPAN Suceava

În contextul împlinirii a 40 de zile de la mutarea la cer a stavroforei Irina Pântescu, la Mănăstirea Voroneţ a fost lansată duminică, 10 aprilie 2022, cartea „Grădinile mănăstirii”. Volumul a fost prezentat de către Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul în faţa unei onorate audienţe.

Sala de protocol a Mănăstirii Voroneţ a găzduit duminică, 10 aprilie 2022, un eveniment cultural de excepţie, în prezenţa unor invitaţi de seamă din ţară şi din ţinuturile româneşti din afara graniţelor. În contextul Parastasului de 40 de zile pentru odihna sufletului stavroforei Irina Pântescu, întâia stareţă a Mănăstirii Voroneţ, a fost lansată cartea „Grădinile mănăstirii”, apărută la Editura „Muşatinii” din Suceava. Volumul cuprinde file de cronică din viaţa ctitoriei ştefaniene de la Voroneţ, scrise de Doina Cernica în ultimii 31 de ani şi nu numai. Aceasta este ilustrată cu reproduceri ale artistei plastice Dany-Madlen Zărnescu. Lansarea a avut loc cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. La finalul Sfintei Liturghii din Biserica „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul”, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, născut în ţintul Fălticenilor, a prezentat volumul „care adună în pagini dragostea pentru Mănăstirea Voroneţ”. „Cititorii acestei lucrări vor descoperi preafrumoase plăsmuiri literare şi de cronică închinate acestui loc. Lucrarea cuprinde texte de la hramurile din anii trecuţi de la care autoarea nu a lipsit. De asemenea, se vorbeşte despre vizita unor personalităţi, a unor cărturari, a unor scriitori, de pe o parte şi de alta a Prutului, dar şi din multe alte zone, care au poposit la aici. Volumul face referire şi la dăruirea călugăriţelor de la Voroneţ, care au avut în cele trei decenii o lucrare jertfelnică. Cititorul care se va apleca asupra acestor pagini va descoperi dragostea doamnei Cernica pentru soborul acestei mănăstiri, pentru monahia Irina Pântescu, pentru stavrofora Gabriela Platon, stareţa aşezării monahale, pentru stavrofora Elena Simionovici şi pentru toate maicile. Sunt bucuros pentru că în această zi sunt prezenţi numeroşi prieteni şi binefăcători ai acestei mănăstiri, care în decursul a celor peste 30 de ani au fost lângă soborul acestei aşezări monahale”, s-a exprimat Preasfinţia Sa, care a mulţumit Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic pentru că au binecuvântat să slujească la Mănăstirea Voroneţ.

Aprecieri pentru „Grădinile mănăstirii”

Despre cartea „Grădinile mănăstirii” au vorbit în cadrul lansării Ovidiu Vintilă, președintele Societății Scriitorilor Bucovineni, conf. univ. dr. Carmen Cornelia Balan, de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, şi stravrofora Gabriela Platon. Doina Cernica a menţionat că PS Părinte Episcop-vicar Timotei Prahoveanul a scris despre cartea lansată înainte să o primească în forma tipărită pentru că a intuit cum va arăta aceasta. În acelaşi timp, autoarea precizat că articolele din operă „sunt doar o parte dintr-un mănunchi”, semnalând câteva titluri dedicate străvechiului monument ştefanian, apărute în ultimii ani. Manifestarea a mai cuprins mărturii despre stavrofora Irina Pântescu şi despre Mănăstirea Voroneţ ale următorilor invitaţi: Excelenţa Sa Irina-Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuți, prof. Mioara Gafencu din Fălticeni, Lazăr Fialkovschi din Cernăuți, dr. Ecaterina Duca din Chișinău, Maria Toacă din Cernăuți, Elena Nandriș, primarul emerit al comunei din Mahala – Cernăuţi, arhimandritul Valerian Radu, Mare Eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic.

Ordinul „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul”, din partea Centrului eparhial Suceava

Pentru aportul adus la tot ceea ce s-a realizat la Mănăstirea Voroneţ în ultimii ani, Centrul eparhial Suceava a acordat Ordinul „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul”, însoţită de semnătura Părintelui Arhiepiscop Calinic, următoarelor personalităţi: arhitectul Virgil Polizu, Ovidiu Vintilă, președintele Societății Scriitorilor Bucovineni, Elena Nandriş, primar emerit al comunei Mahala – Cernăuţi, Ucraina, Lazăr Fialkovschi din Cernăuți şi Ion Creiță din Focşani. Fiecare participant a primit din partea stavroforei Gabriela Platon câte un exemplar din „Grădinile mănăstirii”. Toţi cei prezenţi au plecat de la Voroneţ cu o pace în suflet, primită din Sfânta Liturghie arhierească, din rugăciunile şi cântările înălţate pentru odihna sufletului Măicuţei Irina Pântescu, din preţioasele gânduri din timpul lansării de carte şi nu în ultimul rând din duhul Voroneţului, unic în lume. Istoria Voroneţului continuă şi în contemporaneitate prin urmaşii rânduiţi de Dumnezeu, prin iubitorii de credinţă şi de istorie, prin patrioţii de pe tărâmurile româneşti şi prin grija şi dragostea permanentă faţă de înaintaşi. (Constantin Ciofu)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava