Concert pascal
MOPAN Suceava

Noua raclă pentru moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava încă nu a fost finalizată. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a declarat că încă se mai strâng fonduri arătând că este un proiect extrem de pretențios. ”Cât privește demersul de realizare a unei racle noi, inițiat cu ceva timp în urmă și pentru care s-au strâns și încă se mai strâng fonduri, acesta nu a fost finalizat până în acest moment, fiind un proiect extrem de pretențios. Lucrurile în Biserică trebuie să se facă în timp, de cea mai bună calitate și cu foarte multă așezare duhovnicească!”, a declarat IPS Calinic. Înaltul prelat a făcut precizările la rubrica ”răspunsul ierarhului” un de o enoriașă l-a întrebat ce a făcut cu  racla veche de 600 de ani.

”Cu smerenie, dar și cu îndrăzneală vă adresez următoarea întrebare: Când ne înapoiați racla patrimoniu de vechime considerabilă (aproximativ 600 de ani) a Sfântului nostru Ioan cel Nou de la Suceava. Ca umilă enoriașă, nu mă simt bine  când văd că Sfântul atâtor veacuri are așa o răcluță din lemn, fie el și de păr. Ați spus că ați luat-o pentru reparații. Cât timp durează ca Suceava să fie lipsită de acest bun patrimonial? Aș dori și eu un răspuns, că au trecut deja 2 ani. Dumnezeu să ne binecuvânteze cu mila sa.”, a întrebat enoriașa.

”În legătură cu întrebarea dumneavoastră, vă facem cunoscut următoarele:

  1. Racla din argint aurit a Sfântului Ioan cel Nou, în fața căreia mii și mii de credincioși și-au plecat genunchii trupului și ai sufletului și au primit împlinirea rugăciunilor lor de-a lungul sutelor de ani, nu poate fi înapoiată nimănui, așa cum solicitați, întrucât ea nu a fost luată de nimeni, ci este a tuturor celor care îl cinstesc pe Sfântuțul nostru.
  2. Punctual, nu știu când ați fost dumneavoastră ultima dată să vă închinați la moaștele Sfântului Ioan. Spun aceasta fiindcă racla de argint aurit a fost la vedere până în momentul mutării moaștelor Sfântului în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou” al Mănăstirii. Or aceasta s-a întâmplatîn a doua jumătate a lunii mai, anul curent, ca o consecință a începerii lucrărilor de restaurare a bisericii mari. După acest moment a fost dusă într-un loc de securitate maximă, pentru a permite specialiștilor restauratori recunoscuți de Ministerul Culturii, din București, Iași și Suceava, inițierea lucrărilor de evaluare în vederea restaurării și conservării, atât a metalului, cât și a lemnului și textilelor din interiorul ei.
  3. Este prea devreme pentru a estima durata acestui proces ce necesită foarte multă atenție și migală. Totuși, vă asigur că Sfântul Ioan cel Nou ascultă rugăciunile tuturor, indiferent de racla în care îi sunt așezate moaștele, dacă acestea sunt făcute cu credință și inimă curată”, a răspuns IPS Calinic.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava