Concert pascal
MOPAN Suceava

Arhimandritul Efrem, stareţul Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos, a poposit joi seară la Mănăstirea Sihăstria Putnei, loc pentru care a adus ca binecuvântare din Sfântul Munte Athos o copie după Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Paramythia, Mângâietoarea. Acest odor, provenit dintr-o frescă din secolul al XIV-lea din Mănăstirea Vatoped, amintește despre minunea pe care, prin harul lui Dumnezeu, Maica Domnului și Pruncul Iisus și-au schimbat forma feței și poziția corpului. Icoana nefăcută de mâna omenească aduce aminte despre intervenția minunată a Fecioarei Maria prin care a salvat obștea și mănăstirea de năvălirea piraților.

În sunet de clopot, Icoana Maicii Domnului cu Pruncul Paramythia a fost purtată în procesiune în jurul bisericii așezământului monahal, cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, de către un sobor din care, alături de obște și de părintele oaspete Efrem, au făcut parte Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, și arhim. Nectarie Clinci, stareț al Sihăstriei Putnei.

Numeroși credincioși cu flori în mâini, între care și tineri ai Centrelor Eclessia ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, au întâmpinat cu emoție și bucurie Icoana Maicii Domnului Mângâietoarea. Aceasta a fost așezată spre închinare în biserica mare a mănăstirii, unde a fost săvârșit un Te Deum, în semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu.

A urmat cuvântul de bun venit al părintelui stareț arhim. Nectarie Clinci, în cadrul căruia a mulțumit tuturor celor care au făcut posibil ca binecuvântarea Maicii Domnului din Sfântul Munte Athos să se reverse asupra așezământului monahal.

Arhim. Efrem, stareț și părinte duhovnicesc al Mănăstirii Vatoped, le-a vorbit apoi celor prezenți despre mângâierea și alinarea pe care Născătoarea de Dumnezeu le oferă sufletelor care înalță rugăciuni cu evlavie în fața Icoanei Maicii Domnului cu Pruncul, precum și despre întâmplarea minunată, consemnată într-un manuscris al mănăstirii din anul 1321. Părintelui stareț de la acea vreme, Ghenadie, la 21 ianuarie, care este și data prăznuirii icoanei, i-a vorbit Maica Domnului din frescă, sfătuindu-l să nu deschidă porțile mănăstirii în acea zi, păzind astfel obștea de pirați.

Icoana Macii Domnului „Paramytia” va rămâne permanent în Biserica „Buna Vestire” a Mănăstirii Sihăstria Putnei, alături de sfintele moaște ale Cuvioșilor Sila, Paisie și Natan.

Vineri 16 iunie,  începând cu ora 19:00,  se va desfășura evenimentul „Cuvânt din Sfântul Munte”, conferință susținută de arhim. Efrem Vatopedinul în Aula Magna a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Irina Ursachi

 

Icoana Maicii Domnului „Mângâietoarea” – Paramythia

Este o icoană făcătoare de minuni păstrată în Mănăstirea Vatopedu din Sfântul Munte, provenind dintr-o frescă din secolul al XIV-lea.

Exista în trecut obiceiul ca monahii din biserică, după săvârșirea slujbei de dimineață, să se închine la icoana Maicii Domnului din pridvor și, tot acolo, starețul să dea celui responsabil cheile de la poarta cea mare a mănăstirii, închisă peste noapte, pentru a o deschide. În data de 21 ianuarie 1320, când starețul a dat portarului cheile, din icoana Maicii Domnului, pictată pe zidul bisericii s-a auzit deodată glasul Născătoarei de Dumnezeu zicând: „Nu deschideți astăzi porțile mănăstirii, pentru că vor năvăli pirații’’. Însă, îndată Pruncul Iisus Și-a întins mâna și a acoperit gura Maicii Sale, spunându-i: „Nu, Maica Mea, lasă-i să fie pedepsiți, căci și-au lăsat neîmplinite datoriile lor călugărești!”

Atunci, cu îndrăznirea cea de Maică, Născătoarea de Dumnezeu a îndepărtat mâna Pruncului dumnezeiesc, coborând-o încet de la gură, și îndreptându-și capul spre dreapta, a zis către stareț a doua oară: „Nu deschideți astăzi porțile mănăstirii”. După această uimitoare minune a milei Născătoarei de Dumnezeu către monahii din Grădina sa, icoana în frescă a rămas în această poziție, cu Maica Domnului îndepărtând de la gură mâna Pruncului Iisus spre a-i ocroti și ajuta pe cei ce își afierosiseră viața slujirii Fiului său.

Odor de preț la Mănăstirea Sihăstria Putnei adus de la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos: copie după Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Paramythia, 8.9 out of 10 based on 8 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.9/10 (8 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava