Concert pascal
MOPAN Suceava

În contextul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților continuă să îi cinstească pe cei care au luptat pentru apărarea libertății neamului nostru cu prețul vieții. Sâmbătă, 21 octombrie 2023, veteranul de război Teodor Vătavu din localitatea Rădășeni a fost sărbătorit la împlinirea a 100 de ani.

Evenimentul aniversar a fost organizat de Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război – Filiala Judeţeană „Muşatinii” Suceava și de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în parteneriat cu Asociaţia Cultul Eroilor „Regina Maria”, Centrul Militar Județean Suceava și Primăria Comunei Rădășeni.

Întâlnirea, moderată de col. retr. Neculai Niga, a debutat cu o slujbă de Te Deum săvârșită de un sobor de preoți condus de pr. Constantin Oprea, consilier cultural al Centrului Eparhial Suceava. Cinstirea Eroilor Neamului prin înălțarea rugăciunilor de mulțumire pentru cei care au luptat pentru patrie reprezintă o exprimare a recunoștinței și a dragostei pe care instituțiile organizatoare, alături de eparhia noastră, le arată la ceas aniversar.

A urmat o serie de momente deosebite pentru cel care a împlinit zilele acestea (20 octombrie 2023) 100 de ani dăruiți de Dumnezeu, precum oferirea Ordinului „Crucea Bucovinei” domnului Teodor din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, cea mai importantă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înmânată de pr. consilier Constantin Oprea, pentru „remarcabila activitate dedicată Bisericii și Comunității”.

Reprezentanta Centrului Militar Județean Suceava, maior Anișoara Avram, a dat citire documentului oficial prin care veteranul de război Teodor Vătavu a fost ridicat la gradul de locotenent colonel onorific, „ca semn de înaltă cinstire și recunoștință pentru faptele de arme săvârșite de veteranii de război pe fronturile celui de-Al Doilea Război Mondial, precum și pentru cinstirea memoriei celor peste 750.000 de foști camarazi ai lor care și-au dat jertfa supremă pe câmpurile de bătălie”.Totodată, aceasta i-a dăruit sărbătoritului o diplomă în semn de prețuire și recunoștință pentru sacrificiul demonstrat în luptele purtate de Armata Română.

Din partea Asociației Naționale Cultul Eroilor, colonelul Viorel Giosan a oferit sărbătoritului titlul de membru de onoareal Filialei Suceava, precum și ultimul număr al Revistei Plăieșii.

Domnul Neculai Perju, Primarul Comunei Rădășeni, i-a oferit domnului Teodor Vătavu o Diplomă aniversară, precum și alte daruri. Înconjurat de familia extinsă și de membri ai comunității, sărbătoritul a avut parte și de tradiționalul tort.

Exemplul celor care au luptat de-a lungul timpului pentru demnitatea poporului român să fie un îndemn viu la curaj, demnitate, nădejde și credință statornică!

Scurtă biografie

Potrivit pr. paroh Georgian Rotaru, duhovnic al sărbătoritului, domnul Teodor Vătavu este unul dintre cei șase copii ai părinților Toader și Marghioala, fiind născut la 20 octombrie 1923, în localitatea Pleșești, Raionul Fălticeni. A urmat cursurile școlii primare și gimnaziale în localitatea natală, la 19 ani căsătorindu-se cu Elena din Rădășeni, alături de care va fi binecuvântat de Preamilostivul Dumnezeu cu cinci copii.

În anul 1943 a fost nevoit să se înroleze în armată, dat fiind contextul începerii celui de-al Doilea Război Mondial. A luptat în linia întâi în Cehoslovacia, iar apoi s-a ocupat de linia telefonică a frontului, făcând parte din Regimentul 16 Fălticeni, integrat în cadrul Regimentului 27 din Bacău.

După terminarea războiului, Toader, așa cum este numit de către cei dragi, a lucrat pentru o lungă perioadă de timp în zootehnie, fiind un gospodar respectat în comunitate, și un creștin vrednic al Parohiei „Sfinții Mari Mucenici Mercurie și Ecaterina” din Rădășeni. Astăzi se bucură să fie binecuvântat cu  75 de nepoți, strănepoți și stră–străstrănepoți.

Irina Ursachi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava