Senatul României a respins marți proiectul de lege Roşia Montană, senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donțu anunţând că pe numele fostului ministru al Radu Berceanu a fost înaintat o plângere penală către Parchetul General pentru modul în care acesta a dat licenţa pentru exploatarea acestui zăcământ de aur. Donţu a spus că în anul 1998, fostul ministru Radu Berceanu, despre care a spus că este un apropiat al preşedintelui României Traian Băsescu şi unul dintre principalii finanţatori ai PDL, a semnat şi şi-a dat acceptul ca investitorul străin de la Roşia Montană să primească licenţa gratuit pentru exploatarea aurului, iar statul român nu avea să primească nici un leu. „Prin modul în care Radu Berceanu a dat aurul de la Roşia Montană în România nu urma să se creeze nici un loc de muncă în acea zonă, având în vedere că atât el, cât şi alţii, nu au pus nici o condiţie în acest sens. Mai mult existau zero garanţii şi investiţii în mediu, nici măcar legate de poluarea actuală. Statul român rămânea cu poluarea, iar investitorul străin cu aurul”, a declarat parlamentarul social-democrat. El a adăugat că tot Radu Berceanu a acceptat ca investitorul străin să nu facă investiţii în patrimoniul cultural din zona respectivă. Ovidiu Donţu a arătat că Radu Berceanu şi alte persoane au transferat licenţa de exploatare a aurului către investitorul străin cu doar 18 zile înainte de alegerile din 2000, după care au secretizat toate dosarele legate de acest subiect. Donţu a spus că aceste lucruri au fost ţinute secret până în momentul de faţă, când comisia parlamentară Roşia Montană a reuşit desecretizarea documentelor şi a prezentat toate aceste nereguli Parchetului General.
„Iată de ce consider că România a fost furată de Traian Băsescu şi PDL, ceea ce astăzi se şi justifică în susţinerea proiectului în alb de către aceştia. Asta în condiţiile în care astăzi, pe baza acelei licenţe, se poate exploata nestingherit aurul de acolo,iar USL are obligaţia să facă lucrurile în concordanţă cu legea şi morala, pentru exploatarea tuturor resurselor statului spre beneficiu cetăţenilor acestei generatii, pentru că tot se spune că suntem o ţară bogată, dar mai tot timpul furată. USL trebuie să se ocupe şi de mediu pentru sănătatea noastră a tuturor, dar în alte condiţii faţă de momentul de dinainte de desecretizarea modului cum s-a format afacerea Roşia Montana”, a declarat Ovidiu Donţu. El a subliniat că acestea sunt motivele pentru care a votat împotriva proiectului de lege Roşia Montană. Senatorul PSD a ţinut să precizeze că a solicitat Guvernului fie să exploateze statul aceste resurse, fie să se asigure acces egal al investitorilor la aceste resurse de aur, cu prezentarea în mod public a garanţiilor de mediu înainte de votarea oricărei soluţii pentru viitorul exploatării resurselor naturale, şi în mod special a aurului.

Ovidiu Donțu a spus NU proiectului de lege Roşia Montană, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Politic
 • http://SiteWeb... cacoff

  ce opinie clara! esenta de romanasi!bravo cacauzilor! numai impreuna veti reusi?!
  va pricepeti la afaceri, stiti negocia, bine ca suntem in NATO si UE!
  mai mult de atat, fond legislativ sa facem si in el proiecte sa punem! bravo politicii!ati analizat mult, poate sa se fi vazut ceva esential din asta!
  doar ciuguleli si smiorcaieli!

 • http://SiteWeb... Ileana

  Avem nevoie de minerit responsabil, cu respectarea legislatiei europene si cu cea mai buna tehnologie. Proiectul de exploatare de la Rosia Montana nu trebuie blocat, ar fi cea mai mare greseala, Trebuie rezolvate toate aceste probleme, negociate cele mai bune conditii si pornit cat mai curand, in speranta ca vom atrage si alti investitori in Romania!

 • http://SiteWeb... Alin Croitoru

  Atata o tot dau astia ca au descoperit ei gaura in macaroana. Se stia de mult timp cum a fost data licenta cine a fost implicat si toate celelalte chesti nu au desoperit ei nimic nou.Putem sa multumim investitorului ca a acceptat sa renecocieze beneficile statului si in nici un caz nu il putem acuza ca din vina lui cei ce reprezentau statul nu au negociat destule benefici pt tara.

 • http://SiteWeb... kla2005

  Din punctul meu de vedere e o mare greseala sa nu treaca aceasta lege. Avantajele depasesc cu mult anumite ipotetice avantaje.
  Statul ar avea o cota mai mare in Proiect. Statul ar primi anumite sume ca urmare a unor angajamente ferme din partea investitorului (asigurare si patrimoniu). Romania ar incasa aproape 80% din veniturile Proiectului.
  Era normal sa existe anumite prevederi pentru accelerarea investitiei, iar statul roman trebuie sa vegheze la implementarea exacta a acestor prevederi!

Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Karls Jobs 2018
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava