Concert pascal
MOPAN Suceava

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a deschis astăzi, la Bruxelles, lucrările Conferinței ”Lupta împotriva antisemitismului: o abordare comună pentru o mai bună protecție a comunităților evreiești din Europa- de la politici la acțiuni”.

Evenimentul este organizat de către România sub egida Președinției române a Consiliului UE și are ca obiectiv promovarea de dezbateri între membrii comunităților evreiești din Europa și reprezentanții instituțiilor europene pe tema combaterii antisemitismului.

Conferinta a fost inaugurată de doamna Viorica Dancila, prim-ministrul României, împreună cu domnul Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, și domnul Heinz Becker, presedintele grupului de lucru privind antisemitismul din Parlamentul European. În panelul de deschidere au luat cuvântul, de asemenea, domnul ambasador Ronald Lauder, președintele Congresului Mondial al Evreilor, doamna Raya Kalenova, vicepreședintele executiv și CEO al Congresului European al Evreilor, domnul David Harris, CEO al Comitetului Evreiesc American și domnul Daniel Mariaschin, CEO și vicepreședinte executiv al organizației B’nai B’rith. Totodată, domnul Isaac Herzog a avut o intervenție live, prin satelit.

În alocuțiunea sa, prim-ministrul român a amintit că prioritățile României la Președinția Consiliului UE includ, în cel de-al patrulea pilon, Europa valorilor comune, teme legate de combaterea rasismului, intoleranței, xenofobiei, populismului, antisemitismului și descurajarea discursului bazat pe ură.

Astfel, în contextul european curent, marcat de creșterea îngrijorătoare a antisemitismului, promovarea unui schimb de opinii, consultarea permanentă a comunităților evreiești, precum și implicarea acestora în măsurile luate sunt vitale pentru elaborarea unor soluții eficiente de combatere a fenomenului.

“În ciuda tuturor instrumentelor și inițiativelor existente, antisemitismul constituie o problemă în creștere în societățile europene. Astfel de evoluții îngrijorătoare necesită un răspuns neechivoc și hotărât atât din partea forurilor europene, cât și din partea statelor-membre UE”, a amintit premierul în discursul său.

Evenimentul s-a bucurat de prezența înalților reprezentanți ai Parlamentului European, a europarlamentarilor români și din celelalte state membre ale Uniunii Europene, membri ai Comisiei Europene și ai comunităților evreiești din România (membri ai Federației Comunităților Evreilor din România), dar și din alte state precum SUA, Franța, Germania, Bulgaria, Suedia, Republica Cehă, Marea Britanie, Italia, din Balcanii de Vest. De asemenea, printre participanți s-au numărat membri ai corpului diplomatic și reprezentanți ai asociațiilor de studenți.

Elemente de context:

Conferința internațională „Lupta împotriva antisemitismului: o abordare comună pentru o mai bună protejare a comunităților evreiești din Europa – de la politici la acțiuni” reflectă preocuparea Președinției române a Consiliului pentru a oferi un  răspuns adecvat creșterii fenomenelor de intoleranță și manifestărilor antisemite, la nivel european, constatată în sondajul privind antisemitismul, realizat de Agenția European pentru Drepturi Fundamentale (decembrie 2018), și de către Eurobarometrul special al Comisiei Europene privind antisemitismul, publicat în 21 ianuarie 2019.

Evenimentul organizat la Bruxelles ilustrează, de asemenea,  prioritățile Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, enunțate în cadrul pilonului Europa valorilor comune. Acestea urmăresc, între altele, combaterea eficientă a rasismului, intoleranței, xenofobiei, populismului, antisemitismului și descurajarea discursului bazat pe ură.

Obiectivul principal al Conferinței este promovarea unei dezbateri de substanță între membri ai comunităților evreiești și reprezentanți ai organizațiilor și instituțiilor europene, precum și reprezentanți naționali, în scopul identificării de acțiuni concrete, mai bine direcționate, pentru combaterea antisemitismului.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava