Concert pascal
MOPAN Suceava

Muzeul Național al Bucovinei, vă invită miercuri, 24 ianuarie 2024, să vizitați o piesă unicat – DRAPELUL DE LA PALATUL CUZA DE LA RUGINOASA, la Muzeul de Istorie, când se împlinesc 165 de ani de la Unirea Principatelor.

Steagul tricolor a fost arborat în perioada 1859 – 1866 la reședința domnitorului A. I. Cuza de la Ruginoasa. Este din mătase și are ca însemn central o coroană princiară; era înălțat la castelul de la Ruginoasa atunci când domnitorul se afla la reşedinţa sa de familie.

Localitatea Ruginoasa a făcut parte din ţinutul Sucevei, apoi din cel al Romanului, iar după aceea din micul ţinut Baia, care cuprindea ceea ce mai rămăsese din ţinutul Sucevei, după alipirea Bucovinei la Imperiul Habsburgic. Moşia Ruginoasa, din ţinutul Baia, astăzi în judeţul Iaşi, a fost cumpărată de Cuza Vodă în 1862. De amenajarea reşedinţei de aici, în 1864, s-a ocupat mai ales, Elena Doamna. Ruginoasa a intrat în conştiinţa publică prin calitatea sa de ultimă reşedinţă domnească a lui Alexandru Ioan Cuza şi a doamnei sale, Elena. Mormântul domnitorului Unirii, chiar lipsit de osemintele acestuia în prezent, este motiv de pelerinaj pentru toţi cei interesaţi de istorie.

Sursa foto: Muzee de la sat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava