MOPAN Suceava

Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, împreună cu Viorel Ştefan, ministrul finanţelor publice, s-au întâlnit astăzi, 9 martie, la Galaţi, cu primarii din judeţ, pentru a le prezenta stadiul și perspectivele implementării programului de guvernare și al programelor gestionate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE).

„Merg în vizită în fiecare judeţ şi am discuţii cu colegii dumneavoastră. Ştiu cu ce probleme vă confruntaţi, ştiu că aveţi multe proiecte şi tocmai de aceea vă reamintesc că 17 martie este ultima zi în care se mai pot depune proiecte prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Toţi cei care doresc să aplice pentru proiecte în cadrul PNDL trebuie să completeze Anexa 3 şi să o depună în acest termen, iar, din aprilie, estimăm că va începe semnarea contractelor de finanțare pentru proiectele eligibile, pe măsură ce solicitările depuse trec de etapa de analiză”, a declarat doamna Shhaideh.

PNDL are alocate, în anul 2017, credite bugetare în valoare de 22,2 milioane de euro și credite de angajament în valoare de 6,6 miliarde de euro (aproximativ 30 de miliarde de lei) pentru cea de-a doua etapă, care vizează 9.500 de obiective de investiții. Programul are o importantă componentă de modernizare a satului românesc, contribuind, alături de programele finanțate din fonduri europene, la concretizarea pachetului minim de servicii publice în fiecare localitate din mediul rural – 10 S (zece servicii) din domeniile: sănătate, educație, apă – canalizare, energie termică și electrică, transport, salubrizare, cultură, culte, sport și locuire.

„Ceea ce vă rog din nou este să vă concentraţi pe proiecte în infrastructura care asigură serviciile de bază (alimentare cu apă, canalizare, creşe, dispensare, drumuri, şcoli), apoi pe baze sportive! De asemenea, prioritizaţi-vă investiţiile: introduceţi întâi apă şi canalizare în comune, şi apoi ocupaţi-vă de asfaltarea drumurilor!”, a subliniat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh.

Pentru modernizarea satului românesc, în Programul de guvernare sunt prevăzute măsuri care vizează:

  • creșterea procentului de racordare la serviciile de apă de la 77% (în prezent) la 87% (până în 2020);
  • creșterea procentului de racordare la serviciile de canalizare de la 34% (în prezent) la 60% (până în 2020);
  • atingerea țintei de 61% drumuri modernizate (până în 2020), faţă de circa 38% (cât avem în prezent) și 100% școli cu autorizație de funcționare, până în 2020;
  • creșterea procentului de proprietăți cadastrate și înregistrate de la 40% (în prezent) la 80% locuințe și 100% la terenuri agricole.

Vizita viceprim-ministrului în teritoriu va continua mâine, în județele Satu Mare și Maramureş. Întâlnirea a fost organizată ca răspuns la invitația autorităților publice locale, pentru o mai mare predictibilitate a măsurilor guvernamentale, pentru a intensifica dialogul și colaborarea între nivelul central și local din sistemul public. 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava