Concert pascal
MOPAN Suceava

Liberalii suceveni au depus astăzi, la Biroul Electoral Judeţean, lista de candidaţi pentru Consiliul Judeţean. PNL este astfel prima formaţiune politică ce îşi înregistrează lista de candidaturi pentru funcţiile de consilieri judeţeni. Pe primul loc pe lista se află liderul PNL Suceava, Gheorghe Flutur, acesta candidând pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Suceava. Pe locul al doilea este Viorel Seredenciuc, acesta urmând să fie propus pentru a ocupa una dintre cele două funcţii de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava. La depunerea candidaturilor pentru Consiliul Judeţean au fost prezenţi şi primarul Sucevei, Ion Lungu, precum şi deputaţii Ioan Balan, Radu Surugiu şi senatorul Steliana Miron.

Pe următoarele locuri, lista PNL pentru Consiliul Judeţean Suceava este completată de Constantin Daniel Cadariu, Vasile Ilie, Vasile Tofan (fostul primar din Fălticeni), Ioan Moraru (fostul primar de Vatra Dornei), generalul Eugen Șalar (fostul șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava), Octavian Ilișoi, Ion Bădeliță, Radu Dominte, Radu Pemtiuc, Sorina Barbu, Niculai Barbă, Marin Gheorghe Niță, Marius Juravle, Cătălina Culipei, Dorel Guliciuc, Rodica Andriescu, Gavril Ursescu, Gabriel Hârja, Tudor Titianu, Tudor Plăcintă, Doru Slevoacă, Mihai Creţeanu, Alexandru Salup, Raul Alexievici, Cezar Crăciunescu, Ane Marie Rusu, Crina Murariu, Gheorghe Ghişovan, Mariana Nimirschi, Nadia Creţuleac, Dan Dascălu, Cezar Platec, Mircea Susnovici, Mariana Amariei, Irina Rădăuceanu, Cornelia Luca, Ioan Denis Maranda, Camelia Voinescu, Adrian Ungureanu, Constantin Ciurlă, Cătălina Babeş, Georgiana Tabarcea, Irina Maria Ghiorghian, Ovidiu Doroftei şi Cristian Creţu.

„Asta e echipa cu care pornim la drum cu Doamne ajută! Din 47 de membri pe listă avem 14 femei, adică 30% dintre candidaţii de pe listă sunt femei. Apoi, vârsta medie a listei lui Flutur este de 47 de ani. Avem 32% dintre candidaţi sub 40 de ani. Avem, de asemenea, 12 ingineri, nouă profesori, din care trei universitari, nouă economişti, şase jurişti, cinci medici, un filolog, un student, un general, un asistent medical şi doi tehnicieni”, a spus liderul PNL Suceava.

În conferinţa de presă susţinută înainte de depunerea candidaturilor, Gheorghe Flutur a precizat că liberalii mizează pe câştigarea a cel puţin 20 de funcţii de consilier judeţean, din cele 37. Asta, pentru ca PNL să cîştige preşedinţia CJ, dar şi cele două posturi de vicepreşedinte. În acest an, votul pentru preşedinţia Consiliului Judeţean va fi indirect, adică şeful administraţiei judeţene va fi ales de către cei 37 de consilieri. Gheorghe Flutur a fost preşedintele CJ în mandatul 2008-2012. El consideră că pentru dezvoltarea judeţului este nevoie de o altă viziune, una regională.

„Toate proiectele vor fi în această direcţie, pentru că simţim că avem nevoie de aşa ceva, pentru că vrem să eliminăm, dacă se poate, diferenţele dintre judeţele din Moldova şi cele din Ardeal. E o nedreptate, numai dacă ne gândim la PIB, la venitul pe cap de locuitor, care este mult mai mic în această parte de ţară”, a declarat Gheorghe Flutur.

El a precizat că strategia sa se va baza pe dezvoltarea de parteneriate, atât cu primarii din judeţ, cât şi cu societatea civilă, mediul de afaceri sau organizaţii profesionale. „În primul rând vreau să întind o mână şi vreau să dezvolt parteneriate cu toţi primarii şi viitorii primari din judeţ, indiferent de culoarea politică. După alegeri trebuie lăsată lupta politică şi să reintrăm la reconstrucţie şi la repornirea motoarelor în judeţul Suceava. Indiferent de culoarea lor politică, primarii vor găsi în mine un partener”, a mai explicat liderul PNL Suceava.
Gheorghe Flutur a arătat că în calitate de preşedinte al CJ Suceava va avea ca prioritate apărarea intereselor locuitorilor judeţului. Flutur a dat asigurări că viitoarea conducere a CJ Suceava, cu el preşedinte, va fi una implicată, „şi nu spectatoare la ce se întâmplă în judeţ”. El a subliniat că PNL este pregătit să guverneze judeţul Suceava şi să rezolve problemele pe care le-a identificat în urma vizitelor făcute în fiecare localitate din judeţ.
Gheorghe Flutur a enumerat o listă cu aceste probleme, prima fiind lipsa locurilor de muncă. El a subliniat că aleşii locali ai PNL vor fi garanţii creării locurilor de muncă. Printre problemele enumerate care sunt spre rezolvare pe lista sa de priorităţi, Flutur a mai amintit şi de lipsa promovării Bucovinei, finalizarea investiţiilor realizate în procente mari, cum ar fi şoseaua de centură a Sucevei sau pârtia de schi de pe Rarău, acordarea subvenţiilor în agricultură, o absorbţie mai bună a fondurilor europene, la care se adaugă problemele provocate de secetă în localităţile de pe Valea Siretului şi a Sucevei, de lipsa lemnului de foc pentru populaţie, exploatarea necorespunzătoare a balastierelor sau lipsa investiţiilor pentru prevenirea inundaţiilor. Flutur a vorbit şi despre problemele legate de existenţa unui transport dezorganizat în judeţ şi de deteriorarea unor drumuri din cauza circulaţiei maşinilor care depăşesc greutatea admisă, lipsa informaţiilor privind absorbţia banilor europeni, blocarea proiectelor în domeniul cadastrului sau problemele financiare pe care le au cele 61 de localităţi care fac parte din proiectul „Utilităţi şi mediu la standarde europene”. „De asemenea, oraşele mici sunt la pământ. Au rămas în urma unor comune. Şi vorbim de Vicovu de Sus, Dolhasca, Cajvana, Milişăuţi, Frasin sau Broşteni, iar pentru acestea avem în vedere alocarea fondurilor europene cu prioritate pentru canalizare şi apă. Până acum au fost eligibile la fonduri localităţile rurale, dar nu au fost şi oraşele mici. Şi aici va trebui grăbit acest proces de modernizare pentru a fi cu adevărat oraşe. Altfel vedeţi că se fac referendumuri de revenire la statutul de comună, mai ales că a venit şi acest impozit covârşitor de mare pe terenurile de lângă casă”, a spus Gheorghe Flutur. El a arătat că o altă problemă este şi aceea că turismul din judeţ este în declin, motiv pentru care este nevoie de o relansare a programelor de promovare a judeţului.

Gheorghe Flutur a mai prezentat şi o serie de probleme punctuale „în zone de urgenţă” care vor fi rezolvate împreună cu echipa PNL în unele dintre principalele localităţi. Flutur a dat ca exemplu Suceava, unde prioritare vor fi finalizarea şoselei de centură şi începerea procedurilor pentru cea de-a doua rută ocolitoare, construcţia unei săli polivalente, amenajarea spaţiilor verzi, dar şi găsirea unei soluţii pentru modernizarea Casei de Cultură. De asemenea, el a spus că la Câmpulung priorităţi vor fi pârtia de schi şi reţelele de apă şi canalizare, la Vatra Dornei – aducerea gazului metan şi cazinoul, la Gura Humorului – construcţia unei rute ocolitoare, la Rădăuţi – modernizarea drumurilor şi şoseaua de centură, la Fălticeni – finalizarea spitalului, crearea de locuri de muncă şi o şosea de centură, iar la Siret reabilitarea drumurilor şi asigurarea utilităţilor.
„Sunt câteva priorităţi mari pe oraşe şi le ştim foarte bine. Şi aceste lucruri le vom rezolva împreună cu pilonii noştri de bază. Şi mă bucur că îl am alături de mine pe Viorel Seredenciuc, propunerea mea pentru unul dintre posturile de vicepreşedinte al CJ, însă noi sperăm că vom obţine ambele posturi. Mă bazez foarte mult pe Dan Cadariu şi Vasile Ilie, pe cei doi foşti primari Vasile Tofan şi Ioan Moraru, pe doctorul Octavian Ilisoi de la Rădăuţi, pe toată echipa mea şi îmi cer scuze că nu îi nominalizez pe toţi”, a declarat preşedintele PNL Suceava.
El a mai adăugat că unul dintre proiectele importante pe care vrea să-l realizeze, împreună cu primarul Ion Lungu, este Asociaţia Intercomunitară Suceava – Botoşani, despre care a spus că este „un mare proiect european de pe lista preşedintelui Comisiei Europene”.


Gheorghe Flutur a adăugat că printre proiectele mari pe care le are pregătite se numără „Suceava – ţinutul mănăstirilor”, „Suceava, Leagănul Muşatinilor – acasă la cel mai mare român”, „Bucovina, Perla Nordului”, proiecte turistice precum „Bucovina tradiţională” „Ai verde în Bucovina”, „Fălticeni, poartă de intrare în Bucovina” şi promovarea mai intensă a proiectelor culturale „Paştele în Bucovina”, „Crăciun în Bucovina” şi „Pelerin în Bucovina”.
„Şi vă asigur că nu vom uita proiectele din domeniile de bază, cum ar fi sănătatea, şi aici cred că noi am făcut ceva pentru judeţul Suceava şi va trebui să facem mai mult. Apoi vorbim de educaţie, şi în special de legătura cu Universitatea <Ştefan cel Mare> ”, a explicat liderul liberalilor suceveni.
El a subliniat că în perioada următoare va trebui începută o ofensivă pentru depunerea de proiecte şi atragerea de fonduri europene, amintind din nou că prioritatea PNL va fi crearea de noi locuri de muncă.

 

 

 

 

PNL este primul partid care a depus lista de candidaţi pentru Consiliul Judeţean Suceava, 5.5 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (2 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava