Concert pascal
MOPAN Suceava

Pentru ca toate planurile de vacanță să fie împlinite, iar la finalul acesteia amintirile să fie doar pozitive și placute, politiștii desfașoară pe perioada verii întâlniri și activităși interactive cu minorii participanți la școli de vară, tabere și alte evenimente, pentru a interacționa cu ei și pentru a le oferi sfaturi de vacanță cât mai pe înțelesul lor.

Campania ,,Vacanță în siguranță ” demarată de politiștii suceveni va continua până în luna septembrie a acestui an.

Politiștii Biroul Siguranță Școlară din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității derulează activități interactive cu toate categoriile de  elevi, temele principale fiind prevenirea consumului de alcool dar și de substanțe psihoactive, prevenirea bullyingului, a delincvenței juvenile și victimizării  minorilor, probleme  legate de plecările voluntare, siguranța pe internet și siguranța rutieră.

În  data de 14 iulie lucratorii Biroului Siguranța Școlaă împreuna cu lucrătorii Serviciului Criminalistic au raspuns invitatiei lansate de conducerea Liceului Tehnologic ” Mihai Eminescu”  Dumbraveni   și au desfaurat activitati informativ-preventive  ,  în cadrul Școlii de vara „SMART” la care au participat 29 elevi. Politiștii Biroului Siguranta Școlară au prezentat aspecte privind raspunderea penala a minorilor, delincventa juvenila, reguli  privind  circulatia  rutiera în calitate  de pietoni sau bicicliști, reguli de siguranta privind navigarea pe internet, formuland recomandari copiilor pentru perioada vacantei de vara, astfel încât sa nu devina victime ale infractiunilor sau accidentelor rutiere.

De asemenea au fost prezentate aspecte privind activitatea politiștilor criminaliști, urmele papilare, modalitati de ridicare a acestora de pe diferite suprafete și alte aspecte care au starnit interesul participantilor.

În  data de 15 iulie lucratorii Biroului Siguranta Școlara lmpreuna cu reprezentanti ai Centrului de prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Suceava au desfașurat o activitate informativ-preventiva la Casa Polonă-Solonetul Nou, unde se desfașoara o tabara Școlara pentru copii cu aptitudini artistice – ” Sing Camp”. Activitatea a avut ca scop conștientizarea participantilor cu privire la pericolul reprezentant de consumul de alcool și droguri, respectiv la pericolele care apar prin folosir a internetului, reguli de protectie în cazul atacurilor de gen phishing.

In cadrul activitatii au fost organizate și jocuri demonstraive în care s-au folosit ochelarii care deformeaza realitatea caIn cazul consumului de alcool sau droguri. Cei 24 de elevi participanti și profesoriilnsotitori au fost încântati de informatiile prezentate, manifestandu-și disponibilitatea de a participa la alte activitati asemanatoare.

Pentru ca vacanta de vara prin specificitatea ei înseamna deplasarea copiilor în zone de agrement, în mediul rural, petrecerea unei perioade de timp mai mari tara supraveghere, circulatie mai intensa pe drumurile publice, poate genera o creștere  a numarului de minori victime sau autori ai unor infractiuni, consideram ca este necesar ca în intervalul de timp specific vacantei, atat minorii cat și părintii sa cunoasca  principalii factori de rise, dar și de protectie pentru prevenirea criminalitatii generate de consumul de substante psihoactive. Astfel de activitati  de  informare  și  prtevenire  vor  fi  desfașurate  pe întreaga perioada a vacantei, dar și în zilele urmatoare. Politiștii vor continua sa se întalneasca cu elevii, tinerii în tabere, în zonele de agrement, parcuri, cu ocazia unor evenimente sau manifestari culturale, dar și cu parintii acestora.

Inspectoratul de Politie Judetean Suceava va recomanda:

Nu traversati prin locuri nepermise, ci doar prin cele special amenajate și semnalizate prin indicatoare sau marcaje! Traversati numai pe culoarea verde a semaforului, iar în lipsa acestuia numai pe la coltul strazilor, dupa ce v-ati asigurat! Nu va angajatiIn traversarea cailor rutiere în fuga, nici prin fata sau spatele autovehiculelor stationate ori a mijloacelor de transport in comun oprite în statii!

Nu circulati cu bicicleta pe drumurile publice daca nu ati împlinit varsta de 14 ani! Cand circulati cu bicicleta, evitati zonele aglomerate și arterele principale cu trafic mare, dar fiti și extrem de atenti la semnificatia indicatoarelor, la schimbarea directiei de mers! În  conditii de vizibilitate redusa sau dupa caderealntunericului, purtati mbracaminte de culoare deschisa, pentru a fi ușor de observat  în lumina farurilor!

Utilizati parole puternice și schimbati-le periodic. O parola puternica are litere mari și mici, cifre și caractere speciale!

Nu acceptati întalniri cu o persoana pe care ati cunoscut-o pe Internet! Oamenii pot fi foarte diferiti de ceea ce au pretins ca sunt pe Internet și astfel puteti deveni victima traficului de persoane sau a altor infractiuni.

Evitati sa postati pe Internet fotografii care va surprind în ipostaze indecente!

Nu dati curs îndemnurilor, sarcinilor și provocarilor pe care le primiti n cadrul unor jocuri online care fac referire la viata reala și va îndeamna sa savarșiti fapte ce va pot pune viata în pericol sau îi pot afecta pe cei din jur!

Cand plecati de acasa, anuntati-va parintii despre locul unde va aflati!

Încercati  sa  memorati  cat  mai  multe  detalii  despre  agresor(i),  precum:  varsta, imbracamintea,  aspectul  fizic, semne  particulare  etc. și sa  anuntati  imediat  politia  la numarul unic de urgenta 112!.

Amintim faptul ca apelarea nejustificata a numarului 112 poate costa viata unei persoane aflate în pericol. Legislatia din Romania prevede ca alertarea falsa a agentiilor specializate de interventie, se pedepsește cu amenda de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activitati  în folosul comunitatii.

De asemenea, apelarea abuziva a numarului unic de urgente poate fi sanctionata cu amendalntre 1.000 și 2.000 de lei sau cu pana la 200 de ore de munca în folosul comunitatii.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava