Concert pascal
MOPAN Suceava

Înainte de a fi o „pădure virgină”, pădurea amazioniană este centrul de origine cel mai ancestral pentru multe plante utilizate și astăzi în alimentația umană. Popoarele precolumbiene cultivau deja manioc, dovleci și în special PORUMB acum peste 8000 de ani.

La nivel mondial: În Brazilia începe semănatul porumbului Safrinha

Între 21/01 și 28/01, prețurile pentru scadența din martie 2022 la Chicago au crescut cu 8 $/t, ajungând la 251 $/t.

Săptămâna aceasta incertitudinile, în special în zona Mării Neagre ridică prețurile de la Chicago atât pentru viitorul apropiat, cât și pentru următoarea recoltă. Volatilitatea rămâne la ordinea zilei. În plus, săptămâna trecută, vânzările la export pentru Statele Unite au fost cu 1,4 Mt peste așteptările operatorilor, în principal către Japonia și Mexic. Pe de altă parte, în timp ce producția de etanol rămâne de peste 1 milion de barili/zi, stocurile continuă să crească, cu aproape 24,5 milioane de barili săptămâna trecută.

În Statele Unite, operatorii așteaptă la sfârșitul lunii perspectivele agricole ale USDA pentru sezonul următor, care vor conține proiecții pentru sezonul 2022/23. În cazul porumbului, așteptările analiștilor sunt foarte variate și oscilează între 36,6 Mha pentru IHS Markit și 38,9 Mha pentru Universitatea din Illinois (37,8 Mha în 2021/22). Această variabilitate ridicată se explică prin incertitudinile cu care se confruntă fermierii din Corn Belt, care în mod tradițional fac schimb între soia și porumb.

Raportul dintre prețul soiei și cel al porumbului este favorabil porumbului, deși prețurile la soia sunt, de asemenea, ridicate.

Cu toate acestea, costul îngrășămintelor cu azot ar putea încuraja creșterea suprafețelor cultivate cu soia. În acest sens, operatorii vor monitoriza punerea în aplicare a taxelor anti-dumping în SUA asupra importurilor de soluție de azot din Rusia și Trinidad. Aceste taxe sunt solicitate de industria americană.

În America de Sud, ploile au revenit în toate zonele de producție și se preconizează să continue în săptămâna următoare.

Ca urmare, condițiile de cultivare a porumbului în Argentina se îmbunătățesc. La data de 27/01, 32% din culturile de porumb se aflau în condiții „bune până la excelente”, față de 22% cu o săptămână înainte. Se așteaptă ca porumbul timpuriu să fie recoltat, în timp ce porumbul tardiv, care a scăpat în mare parte de secetă, intră în faza de înflorire în condiții bune.

În Brazilia, a început semănatul porumbului safrinha (75% din producție și cea mai mare parte a exporturilor). În Mato Grosso, principalul stat producător, 10% din acest porumb a fost semănat, față de o medie de 6% în această perioadă. Semănatul ar putea încetini din cauza ploilor. Pe de altă parte, în Paraná, al doilea mare stat producător, fermierii așteaptă soluri mai umede înainte de a semăna porumbul.

La nivel european: Exporturile Ucrainei sunt perturbate

Tensiunile dintre Ucraina și Rusia rămân la cote înalte, iar acest fapt a continuat să afecteze piețele săptămâna trecută, inclusiv piața porumbului.

Din cauza condițiilor meteorologice dificile, principalele porturi ucrainene, inclusiv Mykolayv și Odessa, nu au efectuat nicio încărcatură săptămâna trecută. Afacerile au revenit la normal începând cu acest weekend.

În bilanțul său din ianuarie, comparativ cu decembrie, Comisia Europeană a revizuit producția UE în scădere cu 397 Kt (69 Mt) și exporturile în creștere cu 1,27 Mt (5 Mt). Stocurile de report sunt revizuite în scădere cu 1,6 Mt (17,3 Mt).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava