Concert pascal
MOPAN Suceava

Întreg sistemul centralizat de termoficare al municipiului Suceava a intrat pe mâini private. Asta după ce pe lângă activitatea de producere a energiei termice care de doi ani se află în regim privat, activitatea de transport şi distribuţie gestionată până acum de Consiliul Local prin societatea Termica a fost concesionată şi ea către un operator privat.

Thermonet – câştigătoare, Veolia – descalificată

Este vorba de Thermonet firmă care a câştigat licitaţia organizată de primăria municipiului Suceava şi ai cărei acţionari sunt societăţile Elsaco Botoşani şi Adrem Invest Bucureşti aceasta din urmă deţinând pachetul majoritar de acţiuni la Bioenergy Suceava firmă care operează noua centrală termică pe gaz şi biomasă a municipiului Suceava. Thermonet a concurat la această licitaţie cu societatea Transagent, sau noua Termica cum i se mai spune întrucât acţionar unic este Consiliul Local ca şi în cazul falimentarei Termica şi cu firma Veolia Energie România subsidiara grupului francez Dalke. Thermonet a câştigat licitaţia oferind un preţ de 180 de lei pe gigacalorie după ce iniţial ceruse 191 de lei. Veolia a oferit la începutul negocierilor 267,47 de lei pe gigacalorie preţ pe care l-a scăzut la 207,9 lei însă fost descalificată în final deoarece a impus nişte condiţii care excedeau caietului de sarcini.
Transagent a oferit preţul cel mai mic de 147,48 de lei dar în final s-a clasat sub Thermonet întrucât oferta sa tehnică privind investiţiile în reţele a fost net superioară.

Preţul gigacaloriei pentru populaţie ar putea creşte de la 185 de lei la 234 de lei

Primarul Ion Lungu a declarat că negocierile au fost grele şi că raportul comisiei de licitaţie va fi supus aprobării Consiliului Local în 30 de zile. Potrivit lui Lungu, Thermonet ar putea opera sistemul de transport şi distribuţie a energiei termice începând cu data de 13 octombrie. El a spus că între timp ar vrea să se întâlnească cu reprezentanţii Thermonet şi cu cei ai Bionergy pentru a contura strategia de furnizare a agentului termic în iarna care vine. Primarul a lansat şi o veste nu prea bună pentru abonaţii sistemului centralizat de termoficare anunţând o posibilă creştere a preţului gigacaloriei de la 185 de lei la 234 de lei. Măsura, a spus Lungu, ar urma să fie luată de Consiliul Local dar numai după discuţii cu grupurile de consilieri.

„Aici apare o problemă. Probabil că va fi nevoie să mai creştem preţul gigacaloriei la populaţie ca să compensăm diferenţa de preţ dintre subvenţia pe care o dăm azi şi cea care a rezultat după această licitaţie. Adică primăria vrea să rămână cu aceeaşi subvenţie. Este o diferenţă de 49 de lei acum. Azi noi subvenţionăm gigacaloria cu 132 de lei iar cu noul preţ pe transport şi distribuţie ar trebui să subvenţionăm la 181 de lei. După părerea mea cred că ar trebui să creştem preţul la populaţie ca primăria să plătească aceeaşi subvenţie ca până acum. Este şi o problemă de echitate. Nu putem sacrifica oraşul pentru că 50% din populaţie este branşată la sistemul centralizat şi 50% nu. Ca atare cred că aşa este echitabil să creştem preţul la populaţie având în vedere faptul că şi cei care sunt pe gaz metan sunt afectaţi de creşterea preţului la gaz. Dar este doar o propunere de-a mea. Nu voi face nici o iniţiativă în CL până nu voi avea discuţii cu consilierii locali. Cred că trebuie să nu mai judecăm populist, electoral şi să luăm decizii sănătoase pentru oraş şi pentru populaţie”, a declarat Lungu.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava