MOPAN Suceava

Protest initiat de avocat COLTUC MARIUS VICENTIU

Sunt impotriva modificarii normelor de aplicare a Codului fiscal privind impozitarea profesiilor liberale.

Nu trebuie avuta aceasta discutie pentru profesiile liberale nici ca zvon,CU ATAT MAI PUTIN CA PROIECT DE LEGE.

Nu vad nicio reactie din partea UNBR,Baroul Bucuresti ceea ce este foarte,foarte grav.

Felicitari Baroului Dolj care a avut o reactie in acest sens.

Imi exprim îngrijorarea față de Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal lansat în dezbatere publică pe data de 28 aprilie 2015 de către Ministerul Finanțelor Publice, apreciind că acesta este un atac evident la statutul avocatului și al profesiei, motiv pentru care se impune un demers urgent din partea organelor profesiei, cu scopul de a împiedica adoptarea acesteia, ținând cont de efectele sale negative.

Activităţile desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii, care generează venituri din profesii libere, precum şi drepturile de autor şi drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, nu pot fi reconsiderate ca activităţi dependente potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) pct. 2.1 şi 2.2 din Codul fiscal.”

ATENTIE

In măsura în care acest proiect de HG va fi adoptat, organul de inspecție fiscală are puterea de a reconsidera absolut orice venit, inclusiv cele obținute din desfășurarea unei profesii liberale, ca fiind exercitate de o manieră dependentă.

Criteriile în funcție de care organul fiscal urmează să aprecieze în ce măsură o activitate este desfășurată de o manieră dependentă sunt următoarele, potrivit art. 7 alin. 1 pct. 2.1 Cod fiscal, cu precizarea extrem de importantă că este suficient ca organul fiscal să considere ca fiind îndeplinită doar o singură condiție din cele ce urmează a fi enumerate pentru a reîncadra o activitate:
a) beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;
b) în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă sau altele asemenea şi contribuie cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;
c) plătitorul de venit suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură;
d) plătitorul de venit suportă indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit.

ATENTIE

Prin intrarea în vigoare a acestui act normativ de modificare a normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal se deschide calea ca autoritățile fiscale să aprecieze că într-un anumit context avocatul desfășoară o activitate dependentă, prin prisma faptului că unul din criteriile mai sus expuse este aplicabil relației avocat-justițiabil.

ATENTIE

Clientul va fi obligat să suporte în mod solidar atât impozitul pe venit, cât și contribuțiile sociale obligatorii (cele prevăzute de art. 2 din Codul fiscal – contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate datorată de angajator bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, contribuţiile asigurărilor pentru şomaj datorate bugetului asigurărilor pentru şomaj, contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale datorată de angajator
bugetului asigurărilor sociale de stat, contribuţia la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, datorată de persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajator potrivit art. 4 din Legea nr. 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, cu modificările ulterioare) în mod solidar cu avocatul.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Juridic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava