Concert pascal
MOPAN Suceava

La deschiderea noului an academic, rectorul Valentin Popa le-a reproșat autorităților că universitatea nu este una dintre prioritățile lor. Popa s-a plîns că între USV și Primăria Suceava sau Consiliul Județean nu a existat nici un proiect semnificativ, apreciind că dacă ar fi existat orașul s-ar fi dezvoltat la fel de frumos cum a făcut-o Universitatea.
Rectorul Valentin Popa a declarat că, în ciuda numărului important de studenți atrași an de an, a rezultatelor foarte bune obținute de USV, acestea nu sunt dublate de o ofertă de cazare satisfăcătoare. ”Pentru campusul doi al USV care prevedea 4 noi cămine studențești nu a fost încă identificată o soluție de finanțare nerambursabilă. Nici autoritățile locale nu au avut drept prioritate găsirea unei soluții pentru creșterea spațiilor de cazare la USV, de parcă studenții suceveni nu ar aparține comunității sucevene”, a spus Popa.
”De aproape doi ani discutăm cu domnul primar și cu consilierii locali despre preluarea în administrare a unui cămin utilizat într-o mică măsură pentru cîteva cazuri sociale, dar Hotărîrea de Consiliu Local nu a fost dusă pînă acum la îndeplinire. Căminul respectiv este aproape în ruină, iar lucrările de reabilitare pe care ne propunem să le suportăm dintr-un credit bancar vor dura cel puțin un an. Nici documentația necesară, nici eliberarea imobilului nu e finalizată și imobilul ar fi asigurat peste 100 de locuri de cazare. În aceste condiții, am decis că trebuie să facem ceva cu propriile noastre forțe și am demarat procedurile de evaluare și negociere pentru achiziționarea a două noi imobile din proximitatea USV. Sperăm să finalizăm cît mai repede procesul de achiziție și la sfîrșitul acestui nou an universitar să putem dispune de cel puțin 120 de noi locuri de cazare. Finanțarea va fi, din nou, asigurată prin credite bancare”, a declarat prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rectorul de la Universitatea ”Ștefan Cel Mare” Suceava.


Acesta a salutat prezența în sală a unor reprezentanți ai autorităților – prefectul Constantin Harasim, vicepreședintele CJ Viorel Seredenciuc și viceprimarul Lucian Harșovschi – și le-a atras atenția că USV nu este un consumator al banului public, ci dimpotrivă.
”Mă bucur că în sală sunt și reprezentanți ai autorităților. Doresc să-i informez cu această ocazie că se află într-o instituție care, deși se numește instituție de stat, adică parțial finanțată de la bugetul de stat, în realitate este o instituție contributoare net la bugetul de stat și deci și la bugetul local. În anul 2015, USV a virat bugetului de stat sume cumulate care depășesc cu peste 5 milioane de lei sumele primite pentru finanțarea învățămîntului. Acest lucru a fost posibil datorită veniturilor proprii încasate și mai ales contractelor cu finanțare nerambursabilă atrase de universitarii suceveni, contracte care au reprezentat aproximativ 50% din bugetul de 110 milioane de lei al USV. Așadar, este bine de știut de către întreaga comunitate suceveană că USV nu este un consumator al banului public, ci o instituție care contribuie la bugetul de stat și care prin impozitele și taxele plătite asigură, într-o anumită măsură, și salariile autorităților locale și regionale. Poate acest argument suplimentar, alături de celelalte imense avantaje ale existenței unei universități puternice în Suceava, vor determina aleșii locali să pună nevoile USV mai sus în clasamentul propriilor priorități. În toți acești ani post-revoluționari nu a existat nici un proiect semnificativ comun de dezvoltare în care USV și Primăria Suceava sau Consiliul Județean să fie parteneri. Mare păcat, dacă exista, poate că orașul s-ar fi dezvoltat la fel de frumos cum s-a dezvoltat și Universitatea!”, a declarat rectorul Universității ”Ștefan Cel Mare” Suceava.


Valentin Popa nu și-a pierdut, însă, optimismul și crede că un prim pas promițător pentru realizarea în comun de proiecte, care să contribuie la dezvoltarea orașului și a regiunii, îl constituie participarea judeţului Suceava la constituirea Asociaţiei Clusterul Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava – Botoşani, în calitate de membru fondator. Din asociaţie fac parte CJ Suceava, CL Suceava şi CL Botoşani, CCI din cele două judeţe, USV, o firmă din Botoşani şi 12 firme din Suceava.

Rectorul USV, nemulțumit de colaborarea cu autoritățile, 1.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/10 (1 vote cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava