Concert pascal
MOPAN Suceava

Președintele Asociației de Psihiatrie Socială din România, medicul sucevean Alexandru Paziuc, nu agreează ideea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, de a considera azilele de bătrîni secții exterioare ale spitalelor de psihiatrie. Ministrul a avansat varianta după descoperirea cazurilor de rele tratamente la care erau supuși beneficiarii unor centre din Ilfov. Ulterior, au fost demarate controale în toată țara. Doctorul Paziuc este de părere că ideea ministrului Rafila ar transforma spitalele de psihiatrie <într-un fel de coș de gunoi>.

El a declarat, la Radio Top: „Unii vîrstnici necesită o supraveghere aparte. Or, așa ceva nu se va realiza. Ceea ce s-ar realiza ar fi o supraaglomerare a spitalelor de psihiatrie și transformarea lor <într-un fel de coș de gunoi> al unei societăți incapabile să rezolve din timp și în mod normal problemele cu care ea se confruntă. Asta este dovada că sîntem conduși de niște aroganți, de niște ignoranți, de niște oameni lipsiți de responsabilitate, care nu înțeleg decît să ceară impozite și taxe, și care nu fac nimic pentru cetățenii de rînd. La cabinet ne vin foarte mulți pacienți în vîrstă, ne vin aparținătorii lor, se plîng că nu au ce face și pe bună dreptate. Sîntem o societate în care trebuie să produci, trebuie să te <mulgă> cineva și nu mai ai timp pentru aproapele tău, care ajunge la o vîrstă cînd e mai neputincios”.

Medicul psihiatru sucevean a completat: „Este foarte trist pentru o persoană la vîrsta a treia internată într-un centru să se uite la ușă și să aștepte să intre nu un aparținător, ci acel cineva cu coasa, să o ia și să o ducă într-o lume în care nici măcar nu este pregătită să ajungă și nici să o înțeleagă. Avem nevoie și de o resursă umană, nu doar de spații în care să punem persoana în vîrstă, resursă umană pregătită pentru aproapele său, pentru omul aflat în neputință, într-o nevoie deosebită. Asta va fi greu de făcut într-o perioadă scurtă de timp. Nu poți pune pe oricine să aibă grijă de o persoană în vîrstă. Trebuie să ai multă răbdare, multă compasiune față de acea persoană. Problema bolnavului vîrstnic nu e doar o simplă problemă psihiatrică. Bolnavul vîrstnic este o persoană cu o patologie complexă. Are și probleme cardiovasculare, și probleme digestive, și poate un cancer. Deci, el necesită o abordare mai complexă, și nu poate face asta un spital de psihiatrie. Noi sîntem o mică parte din rezolvarea problemei. Problema e a unei societăți care, din păcate, nu înțelege că omul trece de o anumită vîrstă. Poate unora cu pensii speciale le va fi mai ușor. Totuși, nu aș prea crede, fiindcă bătrînețea este aceeași pentru toată lumea. Nu se uită în buzunar”.

Medicul Paziuc susține că situația gravă depistată în unele azile de bătrîni este generată de faptul că promovarea în instituțiile statului nu se face pe competențe, ci pe alte criterii, iar cel politic primează. De aceea, apar fel de fel de nereguli. Doctorul a afirmat: „Criteriul politic cred că-i cel mai hidos. Politic și relațional”.

Renumitul psihiatru sucevean Alexandru Paziuc nu agreează ideea ministrului Sănătății de a considera azilele de bătrîni secții exterioare ale spitalelor de psihiatrie, 4.3 out of 10 based on 3 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/10 (3 votes cast)
Social
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava