Concert pascal
MOPAN Suceava

Guvernul Gavriliță a fost unul de sacrificiu încă din prima zi și a fost înlăturat printr-un proces controlat întrucât ajunsese un pietroi de gâtul Maiei Sandu și al PAS. Așteptările oamenilor au fost mari, iar posibilitățile au fost mici ca urmare a inflației, a economiei nefuncționale și a crizei gazului, mi-a declarat, într-un interviu, consultantul politic Cristian Hrițuc.

De asemenea, mai puteți citi pe larg în acest interviu, despre războiul hibrid rus de la Chișinău, planurile tandemului oligarhilor fugari: Shor-Plahotniuc și despre proiectul  reunirii.

Sebastian Rusu: Ce s-a schimbat în R.Moldova la 1 an de la declanșarea „operațiunii speciale” ruse de pe teritoriul Ucrainei? Mai poate fi neutralitatea Chișinăului în opinia dvs. un scut de apărare în fața tensiunilor de pe axa EST-VEST?

Cristian Hrițuc: Republica Moldova suportă cu greu efectele acestui război. Un stat mic, fără resurse, cu o economie pe butuci, cu o opoziție dependentă de Federația Rusă trebuie să facă față altei crize, după cea generată de Covid 19.

Într-adevăr, războiul din Ucraina i-a adus și o oportunitate și aceasta este obținerea statului de țară candidat la UE, dar… mai este mult până la aderare, dacă va fi un astfel de proces în următorii 15 ani.

Neutralitatea nu a fost niciodată un scut de apărare. Republica Moldova nu este Elveția și nu va fi niciodată. Dacă este să vorbim serios, fără să ne ascundem după deget, Republica Moldova nu este neutră, atât timp cât pe teritoriul său sunt trupe rusești și aici mă refer la Transnistria. Suntem neutri, dar avem trupe de ocupație.

Pentru Kremlin „neutralitatea” Republicii Moldova este luată în seamă doar când la Chișinău este la putere un partid pro-rus, în rest, nu se împiedică nimeni de acest statut.

Sebastian Rusu: Ce interese strategice urmărește Kievul în R.Moldova și cum se vede în plan diplomatic colaborarea dintre Zelenski și Sandu? Este, în opinia dvs., România scoasă din jocurile geopolitice de la Chișinău în contextul războiului?

Cristian Hrițuc: Interesul major al Kievului este ca Republica Moldova să nu fie condusă de un regim pro Putin, care să permită folosirea aeroportului Chișinău, ca bază logistică pentru trupele din Transnistria sau ca poartă de intrare pentru aducerea altor forțe la granița dintre Transnistria și Ucraina.

Este normal ca președintele Zelenski să o ajute pe Maia Sandu și să facă tot posibilul ca vecinul său să nu se transforme într-o posibilă amenințare.

Chiar dacă unii și-ar dori ca România să fie scoasă din jocurile geopolitice de la Chișinău sau să aibă un rol mult mai mic în această regiune, acest lucru nu se va întâmpla.

Influența României este foarte mare în Republica Moldova. Da, uneori ne flagelăm singuri și spunem că avem un rol minor sau că facem un joc prost, dar atât timp cât statul român ajută Chișinăul cu gaz,  curent,  fonduri, expertiză, lucrurile acestea creează punți, legături, percepții și într-un final ajută la păstrarea influenței.

La Chișinău au fost multe formule politice. S-au încercat mai toate variantele politice, mai toate alianțele posibile și imposibile, dar România și-a păstrat obiectivele indiferent de guvernare și a sprijinit parcursul european al Republicii Moldova.

Nicio țară din UE nu poate înțelege mai bine situația din Republica Moldova ca România. Nici Germania, nici altă țară. Nici nu au același trecut comun și, dacă vreți, nici același sânge și asta s-a văzut în timp.

S-a văzut în timp care a fost raportarea unor țări din UE la Federația Rusă, s-a crezut că „bani contra gaz” poate aduce liniște dar s-a dovedit că nu a fost așa, iar în toți acei ani abordarea asta față de Moscova a avut pe cale de consecință și efecte  în Republica Moldova.

Sebastian Rusu: Cum poate rezista R.Moldova atacului hibrid al Kremlinului? Este statalitatea R.Moldova în pericol în contextul în care Zelenski și Sandu au devoalat un mare plan putinist de lovitură de stat la Chișinău?

Cristian Hrițuc: Eu cred că nu este un pericol iminent. De ce? Planul este cunoscut. Republica Moldova are deja o experiență destul de lungă. Războiul hibrid în Republica Moldova nu este început de ieri de azi. Serviciul de informații moldovean beneficiază de ajutorul partenerilor externi. Toată Lumea Liberă este alături de Republica Moldova și nimeni nu vrea ca aceasta să intre pe alt drum. Pot spune că au fost momente „mai fierbinți” în Republica Moldova în trecut.

Am spus chiar în ziua anunțului lui Zelenski că nu va reuși niciun plan. Știam că Shor organizează mitingul în acest scop, dar asta s-a mai încercat și în toamnă. A eșuat. Nu trebuie să minimizăm puterea rușilor, dar nici să o supraestimăm.

Continuarea pe: https://bucurestiivechisinoi.ro/2023/02/republica-moldova-de-la-declansarea-operatiunii-specialeruse-in-ucraina-la-debarcarea-guvernului-gavrilita-interviu-cu-consultantul-politic-cristian-hrituc/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Social
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava