Concert pascal
MOPAN Suceava

Colaborarea școlillor de teatru din România cu cele din străinătate este laitmotivul primei ediții a Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru (FIST), care se defășoară între 5 și 12 iulie, la Suceava. Evenimentul este organizat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureştim cu susținerea Consiliului Județean Suceava prin Muzeul Bucovinei, a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și a Institutului Cultural Român. Partenerii festivalului sunt Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni și Teatrul ”George Ciprian” din Buzău.

Evenimentul este un laborator de creație și cercetare teatrală, în cadrul căruia sunt reunite spectacole reprezentative ale unor școli de teatru din țară și din străinătate. Obiectivul organizatorilor este de a oferi tinerilor absolvenţi ai școlilor de teatru, oportunitatea de a se cunoaște ca membrii ai aceleiași generații, în contextul în care metodele de predare şi abordările  sunt diferite.

„Festivalul are misiunea de a promova și stimula învățământul superior teatral, prin prezentarea de spectacole si ateliere. Totodată ne propunem să creăm o rețea de parteneriate naționale și internaționale, care să asigure o colaborare pe termen lung între școlile de teatru din România și din străinătate. De asemenea, Fesivalul reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea culturii teatrale locale si pentru formarea publicului tânăr”, a declarat Directorul FIST, conf. univ. dr. Paul Chiribuță, Decanul Facultății de Teatru, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”.

Festivalul are trei secțiuni: Spectacole, Ateliere și Întâlniri cu publicul. Școlile care prezintă cele mai bune spectacole vor fi premiate. Se vor acorda și premii speciale ale jurului pentru interpretare – cel mai bun actor și cea mai buna actriță.
În secțiunea Spectacole, sunt prezentate producții ale școlilor de teatru  din România, Marea Britanie,  Republica Moldova, Ungaria și Polonia. Din România vor participa cu producții Facultatea de Teatru – UNATC ”I. L. Caragiale” București, Facultatea de Teatru și Televiziune – Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea de Arte ”George Enescu”, Secția de Artă Teatrală a Facultății de Litere, Istorie și Jurnalism de la Universitatea ”Lucian Blaga” Sibiu. Reprezentant al Marii Britanie este Drama Centre London, iar din Polonia participă Școala Poloneză de Film, Televiziune și Teatru din Lodz.  Republica Moldova va fi prezentă prin Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, iar Ungaria de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din Budapesta.

Pe data de 10 iulie, festivalul ajunge la Fălticeni cu spectacolul ”Stele în lumina dimineții” (București) și la Câmpulung Moldovenesc, cu spectacolul ”No exit” (Chișinău).

Festivalul va începe pe 5 iulie, de la orele 18.30, la Casa de Cultură a Sindicatelor, cu spectacolul “Stele în lumina dimineții”, realizat de masteranzii de la UNATC ”I. L. Caragiale.
Totodată, în cadrul FIST 2014 vor fi organizate și întâlniri între publicul sucevean și personalități marcante ale teatrului românesc, precum Ion Besoiu, George Ivașcu, Dragoș Bucur și alții.

Accesul la toate spectacolele este gratuit.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava