Concert pascal
MOPAN Suceava

Studiul privind utilizarea Internetului de către copii, realizat de organizația Salvați copiii, în cadrul proiectului Ora de Net,  a demonstrat faptul că mai mult de un sfert (27,3%) dintre copiii României petrec peste 6 ore online, dacă sunt într-o zi de școală, iar procentul acestora crește la 48,3%, dacă sunt într-o zi de final de săptămână sau de vacanță.

Organizația Salvați copiii a lansat proiectul „Joc și joacă în era digitală” pentru a stimula crearea unui echilibru între conectarea online și offline din viața copiilor și reducerea situațiilor de dependență de Internet în rândul tinerilor. Inițiativa este derulată în cadrul programului Ora de Net și se încadrează în mișcarea globală propusă de INSAFE – rețeaua Internațională a Centrelor Naționale „Better Internet for Kids”.

Proiectul a fost organizat la Școala Gimnazială „George Voevidca” din Câmpulung Moldovenesc sub coordonarea doamnei prof. înv. primar Călinescu Anca, implicând un număr de 113 elevi din ciclul primar și gimnazial și 6 cadre didactice (prof. înv. primar Călinescu Anca, prof. înv. primar Sfarghiu Anca-Luminița, prof. Norocel Marcela, prof. Nistor Oltea, prof. Tudose Anca, prof. Stanciu Daniela).

În cadrul activităților de proiect, elevii au vizionat resurse video pe tema dependenței de Internet, și-au monitorizat comportamentul online și au găsit împreună alternative de petrecere a timpului liber. După ce  au urmărit cu multă atenție Povestea Andreei, (sursă online pusă la dispoziție de către organizatori), au realizat că, într-adevăr, sunt involuntar distrași de telefon, mai ales atunci când își fac temele.

A urmat o perioadă de observație a comportamentului elevilor, atât la școală în timpul pauzelor, dar mai ales acasă. Părinții ne-au sprijinit în acest demers, astfel încât am ajuns la următoarele concluzii, desprinse în urma aplicării unui chestionar: în medie, băieții petrec cu o treime mai mult timp folosind telefonul sau calculatorul decât fetele; circa 25% dintre copii au și telefon, și calculator simultan, iar timpul petrecut pe dispozitive crește odată cu vârsta ( de la 1 oră la copiii de 10 ani la 2-3 ore în cazul copiilor de 13 ani; după 12 ani copiii folosesc mai mult telefonul; doar 15% dintre părinți știu ce fac copiii în mediul online, le controlează discret telefoanele și au acces la conturi.

Proiectul s-a finalizat cu câte o activitate #NoTechDayOut, în care elevii și cadrele didactice au petrecut timp de calitate împreună în mijlocul naturii, fără telefoane sau fără alte dispozitive conectate la Internet. Elevii participanți la activitățile de acest tip au înțeles că prin contactul direct învață să comunice, să fie mai toleranți și mai empatici, să se sprijine în situații dificile, să stabilească reguli proprii și să negocieze; într-un cuvânt, învață să fie umani, descoperind că există viață și dincolo de Internet.

Terenul de joacă asigură, așadar, copiilor un cadru optim pentru că își asumă riscuri într-un spațiu sigur, experimentează și testează limite. Lucrul în echipă le permite să împartă, să negocieze, să exerseze roluri diferite, să ia decizii, să exprime interese și abordări proprii, ajungă să dezbată, să gândească împreună, să se inspire și să se susțină. Toate acestea sunt posibile cu sprijinul și prezența unui facilitator informat și deschis.

Cu cât există mai des astfel de contexte, cu atât crește inteligența emoțională și socială pentru că dezvoltă prietenii în timp ce învață și cresc. Dezvoltarea unor relații de asemenea natură scade comportamentul impulsiv, reacțiile emoționale disproporționate și, implicit, a situațiilor de agresivitate, discriminare, violență și bullying din clasă. – a declarat Georgiana Roșculeț, coordonator la nivel național al programului educațional Ora de Net.

Detalii despre proiectele de voluntariat și inițiativele educaționale marca Ora de net pe www.oradenet.ro

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava