Festivalul international Ciprian Porumbescu 2024
MOPAN Suceava

Evoluția socială a accentuat frecvența relațiilor comerciale în mediul on-line. Bunuri de larg consum, servicii, vacanțe de călătorie sunt tot mai des achiziționate de pe platformele on-line de profil.

Atenția trebuie să fie însă sporită pentru a nu cădea victime ale înșelăciunilor. La data de 25 aprilie ora 09.15, la sediul Secției 9 Poliție Rurală Șcheia s-a prezentat un bărbat de 31 ani din Șcheia, care a reclamat faptul că la data de 11 februarie a fost înșelat de către o persoană prin intermediul unei aplicații de vânzări bunuri. În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că în cursul lunii februarie 2024, bărbatul a postat un anunț pe site-ul respectiv, cu privire la vânzarea unui telefon mobil, în schimbul sumei de 7.000 lei. La data de 11.02.2024, partea vătămată a fost contactată telefonic de către o persoană care s-a recomandat cu a fi un bărbat de 37 ani, din orașul Comănești, județul Bacău, care i-a trimis și o poză cu presupusa carte de identitate și care i-a oferit persoanei vătămate suma de 1.500 euro în schimbul telefonului mobil.

Cei doi s-au înțeles cu privire la vânzarea telefonului mobil și au convenit ca o altă persoană, respectiv o cunoștință a persoanei care și-a manifestat intenția de a cumpăra telefonul, să se prezinte și să-l ridice din Șcheia iar ulterior vânzătorul să primească suma de bani prin transfer bancar. Ulterior, în aceeași zi, o persoană s-a întîlnit cu partea vătămată în locul stabilit și a preluat telefonul mobil, iar vânzătorul a primit un printscreen de la așa-zisul cumpărător care ar fi confirmat transferul bancar. După ce a predat telefonul, partea vătămată a așteptat efectuarea viramentului bancar, însă fără rezultat, a încercat să îl mai contacteze telefonic pe cumpărător însă acesta nu i-a mai răspuns, motiv pentru care la data de 25.04.2024 s-a prezentat la sediul poliției pentru a reclama cele întâmplate. Polițiștii au întocmit dosar penal privind infracțiunea de „înșelăciune” și desfășoară cercetări în vederea identificării autorilor.

Atenţie la link-uri!

Există modalităţi pentru a afla dacă link-ul trimis de aşa – zişii cumpărători este un fals, susţin oamenii legii. Deşi pagina web la care ne direcţionează link-ul foloseşte identitatea vizuală a brandului OLX, în realitate dacă analizăm denumirea domeniului din link putem observa că nu ne mai aflăm pe pagina oficială. Ex: https://www.olx.ro/ – este linkul corect, NU – https://olx.ro.payment-me.online/

Dar, dacă totuşi, aţi căzut într-o astfel de capcană, încă nu este totul pierdut. Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să contactaţi banca pentru a bloca card-ul şi eventualele tranzacţii ilicite din cont. Ulterior, dacă aţi suferit pagube materiale, depuneţi o plângere la cea mai apropiată unitate de poliţie.

Sfaturi de la poliţişti

Polițiștii vă îndeamnă să mai reţineţi câteva aspecte: pe  OLX nu se fac plăţi online pentru produsele vândute sau cumpărate; singura situaţie în care OLX cere introducerea datelor card-ului este cel în care se cumpără serviciile OLX de publicare sau promovare a anunţurilor; nu daţi nimănui, persoană fizică sau juridică datele cardului bancar – evitaţi orice plată în avans, indiferent de pretext; nu acceptaţi să mutaţi discuţiile pe Whatsapp sau pe altă reţea de comunicare şi păstraţi discuţiile pe chat-ul OLX, pentru a putea fi ulterior ajutat în caz de fraudă; verificaţi înainte de a da click linkul, în special dacă e primit prin Whatsapp sau orice altă mesagerie decât cea oficială OLX; nu introduceţi datele card-ului online.

Şi nu uitaţi: atunci când vindeţi produse prin OLX puteţi primi contravaloarea acestora doar prin firma de curierat, după ce cumpărătorul a intrat în posesia obiectului!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava