Concert pascal
MOPAN Suceava

Scriitoarea Angela FURTUNĂ a participat la Iaşi, în intervalul 23 – 26 aprilie, la prestigiosul eveniment anual Zilele Revistei Convorbiri Literare, ajuns la a XIX-a ediţie, la care au fost invitaţi importanţi autori din România, Turcia, Republica Moldova, Ucraina, Israel, Franţa.

La sediul Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iaşi, în Aula Magna a Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”, precum şi la Casa de Cultură “Mihai Ursachi” din Copou Iaşi, au avut loc timp de trei zile colocvii, conferinţe şi recitaluri de muzică şi poezie, susţinute de nume importante ale literaturii româneşti şi universale. La final, au fost acordate premiile anuale “Convorbiri Literare”.

Invitatul de onoare din acest an a fost Acad. octogenar Dumitru Radu POPESCU, acesta susţinând o notabilă conferinţă şi primind Premiul Opera Omnia. În urmă cu doi ani, şi scriitoarea Angela FURTUNĂ a primit Premiul Convorbiri Literare – Eseu, pentru anul 2013, pentru cartea Monica Lovinescu. Est-etica. Geneze (Ed. Vinea, 2013, Bucureşti).


Premiile Convorbiri Literare acordate de juriul revistei pe anul 2015 au fost:

Premiul Special pentru volumul Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iaşi la 65 de ani:
ANA PARTENI

Premiul Special pentru volumul Contribuţii la istoria revistei “Convorbiri literare” (1939-1944):
NICOLAE SCURTU

Premiul Special pentru calitatea interpretarii muzicale:
FILIP PAPA (Filarmonica “Moldova” din Iaşi)

Premiul Special pentru interferenţe cu limba şi literatura română:
METIN CENGIZ – Turcia
NAIM ARAIDI – Israel

Premiul de Debut:
DORU MIHAI MATEICIUC

Premiul pentru POEZIE:
DANIEL CORBU, MIRCEA BÂRSILĂ

Premiul pentru ISTORIE LITERARĂ:
TRAIAN D.LAZAR

Premiul pentru ESEU:
ŞTEFAN AFLOROAIE

Premiul de EXCELENŢĂ:
ARCADIE SUCEVEANU – Chişinău

OPERA OMNIA:
DUMITRU RADU POPESCU


De ce este Convorbiri Literare una din cele mai prestigioase reviste româneşti de tradiţie, o spune chiar Cassian Maria SPIRIDON, directorul actual şi redactorul şef al revistei, precum şi preşedintele Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iaşi:

“Este o revistă care, după cum știți, va împlini 150 de activitate, în 2017, iar noi încercăm (și, zic eu, reușim) să păstrăm tradiția primei serii conduse de Negruzzi și Maiorescu, să dezvoltăm spiritul estetic și, mai ales, pe cel etic foarte important în aceste timpuri. Am preluat-o în decembrie 1995 și, fără falsă modestie, pot să afirm că avem un puternic colectiv de critici, poate cel mai puternic, cu cele mai multe pagini de critică literară, atât de necesare în spațiul literar românesc. Mai ales în condițiile unei distribuții defectuoase a cărților. Putem afirma că revista noastră ajunge în multe colțuri, având o difuzare foarte bună, inclusiv în supermarket-uri”.


::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Scriitoarea Angela FURTUNĂ a consemnat, la finalul manifestărilor de la Iaşi: “Zilele Revistei Convorbiri Literare 2015 au avut invitaţi de marcă ai literelor româneşti. În România, numărul bibliotecilor s-a înjumătăţit în ultimul sfert de secol, faţă de 1990, iar scriitorii şi cărturarii cunosc o anume prigoană declanşată de subminarea valorilor, de cenzura economică şi politică sau de spiritul anticultural şi de concurenţa consumerismului, în dauna culturii majore şi a identităţii româneşti. Perpetuarea în progresie valorică şi de excelenţă, a paginilor şi a oamenilor Convorbirilor Literare, în Capitala Culturii Româneşti care este Iaşiul, reprezintă un miracol şi un motiv de luptă pentru continuarea şi pentru salvarea culturii şi a tezaurului naţional de limbă română”.

_________________________________________________________________________

Revista Convorbiri Literare este un Tezaur Cultural. A fost, la începuturile ei, organul de presă al prestigioasei Societăți literare Junimea. Primul număr a apărut la 1 martie 1867, la Iași, unde revista a funcționat până în 1886. Între 1886 și 1944 apare la București, avându-l ca redactor pe Iacob Negruzzi, care predă apoi conducerea unui comitet format din foști elevi ai lui Titu Maiorescu: Mihail Dragomirescu, Simion Mehedinți, P. P. Negulescu, Rădulescu-Motru.
Printre colaboratori s-au numărat Mihai Eminescu, care publică aici majoritatea poeziilor sale; Ion Creangă, care “subpublică” primele trei părți din “Amintiri” și o serie de povești; Ion Luca Caragiale, care “subpublică” majoritatea comediilor sale; Ioan Slavici, care publică nuvele și povești; Vasile Alecsandri, George Coșbuc, Panait Cerna, Octavian Goga, Dinu Zamfirescu, I. Al. Brătescu Voinești și alți scriitori reprezentativi ai vremii.
Publicația se va bucura de cel mai înalt prestigiu din literatura română, ea impunând, încă de la apariția, o direcție nouă, modernă, întregii noastre culturi, definindu-se prin spiritul ei etic și sentimentul valorii estetice.
Noua serie a revistei „Convorbiri literare” apare din ianuarie 1996 la Iași, lunar, la fiecare 20 ale lunii, în format tabloid (30×45 cm), cu 48 de pagini, din care 8 în policromie, având ca editor Uniunea Scriitorilor din România.
Revista apare de la 1 ianuarie 2002 in format 19×26,5 cm (pastrind dimensiunile primului numar aparut in 1867), cu 160 de pagini si cu un supliment de poezie.
De la 1 ianuarie 2008 numarul paginilor creste la 200, asa cum apare si in prezent.
In fiecare an, la Zilele Revistei „Convorbiri literare”, manifestari care se desfasoara de regula la sfirsitul lunii aprilie (in 2013 s-a desfasurat a XVII-a editie), se tipareste Antologia celor 12 suplimente de poezie aparute in anul precedent.
Redactor-șef este în prezent Cassian Maria Spiridon.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava