Concert pascal
MOPAN Suceava

Rândurile și așa subțiri ale veteranilor de război din județul Suceava s-au împuținat din nou prin moartea lui Iosif Popa din Fălticeni la vârsta de 101 ani. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Iosif Popa a luptat în trupele Vânătorilor de Munte atât în Est, cât și în Vest. Veteranul de război a fost înmormânat astăzi la Fălticeni de față fiind prezent și un detașament de gardă de la unitatea de Vânători de Munte de la Vatra Dornei care i-a prezentat onorul. De menționat că la împlinirea vârstei de 100 de ani, la 22 aprilie 2021, a fost felicitat personal de ministrul apărării naționale de atunci, actualul prim ministru Nicolae Ionel Ciucă iar de Ziua Veteranilor în 29 aprilie 2022 de următorul deținător al portofoliului de la Apărare, Vasile Dâncu. Primăria Fălticeni i-a oferit ”Diploma aniversară” cu ocazia omagierii a 100 de ani de la dezvelirea statuii eroilor Regimentului 2 Grăniceri, pentru contribuția adusă cinstirii eroilor neamului. Colonelul în rezervă Constantin Crăciun care face parte din conducerea Asociației Cultul Eroilor Suceava a așternut câteva cuvinte emoționante despre bravul veteran al Armatei Române pe care le redăm mai jos:

”Acum a devenit oștean în Universul fără de margini al Domnului”

”Trebuie să recunoaștem că nu de puține ori suntem învinși, sau cel puțin copleșiți, de propriile temeri.  Pentru înaltele virtuți umane, cu rezonanțe puternice în plan militar, sg. (p.m.) Iosif Popa, prieten devotat al Filialei Suceava a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, a fost „mobilizat” de Dumnezeu, în ziua de 15 decembrie 2022, pentru a deveni străjer, pentru veșnicie, al Împărăției Cerești.

Prietenul nostru, luptător neînfricat în anii celui de-al Doilea Război Mondial, devenit de ieri oștean în Universul fără de margini al Domnului, a fost cel care a învins frica indusă de dușmanii văzuți și nevăzuți, a sfidat oboseala fără de sfârșit, frigul, foamea, durerea și mai apoi sechelele pricinuite de plumbii inamicului, a ascuns, în adâncurile sufletului, dorul de părinți și de locurile natale și câte altele numai de el știute..

El a cântat Marșul Vânătorilor de Munte cu bravii lui camarazi din Batalionul de Vânători de Munte Târgu Neamț, nu la paradă, ci în grelele campanii ale Armatei Române din anii celui de-al Doilea Război Mondial, atât în Est, cât și în Vest. Destoinicia l-a poziționat mereu în cele mai grele locuri și misiuni. Ca cercetaș, în temuta și totodată respectata armă a vânătorilor de munte români, ajutat de o inteligență sclipitoare și un curaj fără de margini, a oferit, nu de puține ori, comandanților acțiunilor de la eșaloanele tactice, informații prețioase.  Pe baza acestora, adversarii au fost surprinși și copleșiți, iar camarazii lui au fost cruțați de la moarte.

Ca cetățean, în anii de pace, a fost mult prea bun într-o societatea care și-a adaptat cu greu valorile la profunzimea sacrificiilor făcute de luptătorii din cel de-al Doilea Război Mondial. Cei care caută modele de viață/ de trăit, studiați viața acestui OM și înainte de a încerca să i-o reproduceți, imita, sau chiar mima, vă puteți declara învingători siguri în tot și în toate! Dumnezeu să te ierte, prietene drag!

Du cu tine, la Dumnezeu-Tatăl, dorința noastră, a românilor, de a putea rămâne apărători neînfricați ai gliei străbune!

Așa cum ai fost tu, Iosife-bărbat român fără de teamă..”

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava