MOPAN Suceava

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) prin Direcţiile sale Regionale din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş organizează, în perioada 15 septembrie – 29 octombrie 2016, sesiuni de examinare în vederea obţinerii certificatelor de radioamator şi certificatelor de operator radio în serviciul mobil terestru.
Sesiunile de examinare pentru obţinerea certificatelor de operator radio în serviciul mobil terestru vor avea loc în data de 15-16 septembrie 2016 la Timișoara, 28 septembrie 2016 la Cluj, 1 octombrie 2016 la Iași și 12-13 octombrie 2016 la București. Mai multe detalii sunt disponibile aici, pe pagina de Internet a ANCOM dedicată personalului operator al staţiilor de radiocomunicaţii.
Examenele pentru obţinerea certificatelor de radioamator vor avea loc în data de 4 octombrie 2016 la Timișoara, 19-20 octombrie 2010 la București, 22 octombrie 2016 la Cluj și 29 octombrie 2016 la Iași. Mai multe detalii referitoare la examenele organizate în vederea obţinerii certificatelor de radioamator, precum şi alte informaţii cu privire la regulament, lista de subiecte, regulamente internaţionale, formulare şi sancţiuni, sunt de asemenea accesibile aici, pe pagina de internet a ANCOM.
Cei interesați trebuie să depună o cerere de înscriere, împreună cu o copie după actul de identitate și o fotografie color tip paşaport. În plus, pentru obţinerea certificatului de operator radio în serviciul mobil terestru este necesară dovada absolvirii cursurilor gimnaziale.
Angajații companiilor care dețin sau operează reţele de radiocomunicaţii mobile terestre trebuie să dețină un certificat de operator radio pentru a putea utiliza o stație de radiocomunicații. De regulă, aceste companii activează în diverse domenii precum industrie, producţie, transport şi distribuţie de utilităţi publice la nivel naţional, transporturi, construcţii şi lucrări publice, agricultură, silvicultură, pază şi protecţie a vieţii şi proprietăţii private, protecţie publică, sănătate publică, servicii de gospodărire comunală etc.
Este important de precizat că utilizatorii de staţii mobile montate pe utilaje sau maşini (precum conducătorii de taximetre) sau utilizatorii de staţii portabile (folosite pentru comunicarea individuală la distanţă scurtă) sunt exceptaţi de la obligaţia deţinerii de certificate de operator radio. Conform prevederilor legale, obligaţia de a deţine certificate de operator radio în serviciul mobil terestru se aplică exclusiv responsabililor cu radiocomunicaţiile şi operatorilor staţiilor coordonatoare (staţiile care coordonează traficul în cadrul reţelelor de radiocomunicaţii). În România au fost emise şi sunt valabile în prezent 9.460 de certificate de operator pentru staţiile de radiocomunicaţii din serviciul mobil terestru.
Radioamatorismul este practicat în principal ca activitate de agrement, având însă şi o importantă dimensiune competiţională la nivel local şi internaţional. În plus, radioamatorismul oferă posibilitatea dezvoltării aptitudinilor de utilizare a staţiilor de radiocomunicaţii, cunoaşterii aprofundate a fenomenului de propagare radio în diferite benzi de frecvenţe, realizării şi testării de aparatură de radiocomunicaţii. Radioamatorii pot contribui uneori, alături de instituţiile publice de resort, la asigurarea comunicaţiilor în situaţii de urgenţă. În România există în momentul de față 4.048 radioamatori autorizați de către ANCOM.

Sesiuni de examinare pentru certificatele de operator radio în serviciul mobil terestru şi de radioamator, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava