Concert pascal
MOPAN Suceava

La sfârșitul anul trecut, a început oficial sezonul de schi la Vatra Dornei, atât pe Pârtia Veverița, cât și Parc. Mai mult, pe 5 ianuarie a avut loc inaugurarea Pârtiei Rarău – Câmpulung Moldovenesc, cu o lungime de 2.850 m.

Odată cu deschiderea sezonului de schi, probabilitatea unei accidentări nedorite crește exponențial: de la simple contuzii, întinderi sau febră musculară si până la entorse de genunchi. Statisticile arată că femeile sunt de trei ori mai expuse decât bărbații la astfel de entorse, din cauza musculaturii mai puțin dezvoltate.

Accidentările la schi nu sunt numai rezultatul căzăturilor inevitabile, ci și al suprasolicitării mușchilor și ligamentelor.

Am abordat acest subiect cu dr. Marius Sainiuc, medic specialist Ortopedie-Traumatologie în cadrul Policlinicii Dorna Medical!
1. Domnule doctor, ne puteți da câteva sfaturi legate de schiat. Cum putem preveni/ evita accidentările, ce ar trebui să facem?

Recomandările mele sunt:

a. Începeţi un program de pregătire fizică destinat tonifierii mușchilor cu 2 luni înaintea sezonului de schi;

b. Înainte de a vă pune clăparii şi schiurile în picioare, efectuaţi câteva exerciţii de încălzire/stretching;
c. Adaptaţi practicarea schiului la posibilităţile voastre fizice şi nu vă avântaţi pe pârtii care vă depăşesc priceperea sportivă;
d. Conştientizaţi ricurile la care vă expuneţi la fiecare coborâre de pe pantă;
e. Utilizaţi un echipament de schi adecvat şi aveţi grijă ca legăturile schiului să fie corect reglate.

2. Mulți practicanți de-ai acestui sport, amatori sau experimentați, își achiziționează echipament și schiurile în sine de la magazinele second-hand. Există vreun risc în acest sens și nu mă refer la faptul că pot fi purtătoare de paraziţi (pediculoză,de exemplu)?

Orice echipament sportiv este destinat unui anumit tip de activitate și are o durată limitată de viață. Dacă sunteți bun cunoscător al echipamentelor sportive și știți ce vă doriți în mod specific, achiziționarea de echipamente utilizate poate fi o variantă. Totuși, în magazinele de profil disponibilitatea articolelor de care aveți nevoie este mai mare și de cele mai multe ori discutați cu un consultant experimentat în sportul respectiv care vă poate fi de ajutor. Este important ca echipamentul să nu împiedice activitatea sportivă și să nu fie unul din factorii de risc pentru accidentări.

3. Care sunt cele mai frecvente leziuni ale schiorilor?

Traumatismele cel mai des întâlnite pe pârtie sunt fracturile de gambă și rupturile de ligament încrucișat anterior. Traumatismele cranio-cerebrale pot fi evitate dacă purtăm cască în momentul accidentării (așa ar fi recomandat, oricum). Mai rar am întâlnit și fracturi la nivelul umărului sau a epifizei distal de radius.

Coloana vertebrală este destul de rar lezată în accidentele de schi, aceasta are un risc mai mare în cazul accidentărilor la snowboard.

4. Care este tratamentul adecvat pentru acestea? Ce ar trebui să facă un schior, imediat după accidentare, care sunt măsurile de prim ajutor?

Dacă este o căzătură minoră, cel mai recomandat ar fi ca schiorul să nu se descurajeze și să continue activitatea sportivă. Dacă traumatismul este de energie mai mare, indicat ar fi să se contacteze Serviciul Salvamont (Contact Salvamont Vatra Dornei: 0744 332 378) pentru a fi recuperați de pe pârtie în condiții de siguranță, iar dacă este cazul va fi contactat și serviciul de Ambulanță. Daca accientul a fost de energie foarte mare și avem de-a face cu un traumatism cranio-cerebral cu pierderea cunoștinței, pacientul nu mai poate face nimic, cei din jur care văd momentul ar trebui să sune de urgență la 112.

5. Avem la Policlinica Dorna Medical servicii de Imagistică Medicală pentru investigații de mare precizie?

Pentru fracturi și luxații putem efectua radiografii sau CT. Pentru leziuni ale părților moi se indică efectuarea unui RMN, însă acestea au indicații după ce ați fost consultat de un medic ortoped, altfel sunt șanse ca să faceți o examinare care nu aduce informații utile pentru diagnostic și tratament.

6. De aproape o săptămână, la Vatra Dornei, a început sezonul de schi. Ați avut pacienți accidentați care v-au solicitat expertiza și ajutorul?

Din nefericire au fost pacienți veniți de pe pârtii, de cele mai multe ori traumatisme minore, însă au fost și câteva fracturi. Încurajăm sporturile de iarnă și le practicăm cu plăcere, însă siguranța ar trebui să fie pe primul loc!

Programări Policlinica Vatra Dornei:

☎ 0330 100 427
☎ 0751 516 175
☎ 0751 191 445

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava