Concert pascal
MOPAN Suceava

Potrivit EuroNews, România e în top 5 țări din Europa unde se muncește cel mai mult, după Grecia, Serbia, Muntenegru și Turcia. Datele arată că în 2022 românii au lucrat în medie 39,7 ore/săptămână, la polul opus fiind Danemarca și Germania, cu 34,6 ore lucrate săptămânal.

În acest context, și mai ales având în vedere că inflația continuă să afecteze România și implicit prețurile și puterea de cumpărare, am vrut să aflăm cât trebuie să lucreze un român ca să-și permită un meniul zilei în oraș în 2023.

Pentru asta, ne-am uitat la salariile medii lunare pentru 30 de profesii și am inclus și veniturile medii ale pensionarilor speciali și cele ale pensionarilor de rând. Conform datelor furnizate de INS, industriile în care se câștigă cel mai bine sunt IT-ul și finanțele și asigurările, pe când la polul opus se află HoReCa, fabricarea de mobilă și produse textile, și activitățile de poștă și curierat.

Pentru prețul meniului zilei, am făcut o medie pe cele mai mari 20 de orașe din România, după numărul de locuitori, și am ajuns la suma de 35 lei. Iată care au fost principalele descoperiri:

IT-iștii se numără printre românii care lucrează cel mai puțin pentru meniul zilei

La începutul anului, CodeCool afirma că IT-ul e unul dintre cele mai sigure domenii, chiar și în vremuri de criză. Datele lor arătau că România e pe primul loc în UE la deficitul de angajați pe această piață, fiind peste 15,400 de programatori lipsă.

Lucrurile au luat o turnură bruscă în momentul în care giganții din industria tech au început să concedieze în masă. Începând cu luna ianuarie, companiile globale Google, Microsoft, Twitter și Amazon au făcut disponibilizări, spulberând „Raiul IT-iștilor,” iar impactul s-a simțit și în România.

Deși acest sector pare că trece printr-o criză, IT-iștii se numără printre românii care își permit cel mai repede un meniul zilei în 2023. Un programator cu salariul mediu trebuie să lucreze puțin peste o jumătate de oră ca să câștige cei 35 lei pentru o masă la prânz în oraș, cu 6 minute mai mult decât ar trebui să lucreze un judecător sau un primar de comună.

Pentru mai multe informații, poți vedea întregul studiu aici: https://bookingham.ro/insider/un-it-ist-lucreaza-doar-36-de-minute-sa-si-permita-un-meniul-zilei-in-timp-ce-un-om-de-serviciu-sau-un-chelner-lucreaza-de-3-4-ori-mai-mult/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava