Concert pascal
MOPAN Suceava

De anul acesta, Testul Babeș-Papanicolau se poate face gratuit și la ginecolog, nu doar la medicul de familie. Prin programul național de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, în 2017, aproximativ 1200 de sucevence pot să-și facă testul, chiar dacă nu au asigurare medicală.

Directorul adjunct al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a anunțat că, din aprilie, au intrat în vigoare noile norme după care sunt derulate programele naționale de sănătate publică. Ca o noutate, începând din acest an, în cadrul programului național de sreening pentru cancerul de col uterin, a apărut o prevedere care dă posibilitatea să acorde consultanță și să inițieze procesul de trimitere a femeilor la testare și medicilor ginecologi, dar și celor de la cabinetele de planing familial. ”Este un mare cîștig pentru impulsionarea derulării acestui program deoarece de mukte ori pacientele erau înscrise la medici de familie care nu derulau acest program ți atunci pierdeau această oportunitate. Noua prevedere din program scurtează ciruitul birocratic, femeia se poate prezenta direct la medicul specialist primind toate docuimentele necesare și fiind mult simplificată procedura noastră birocratică ulterioară, cu decontarea acestor teste și de urmărire a derulării programului”, a declarat dr. Cătălina Zorescu, director adjunct DSP Suceava.

O a doua noutate este că a crescut efortul de decontare a programului. Spitalele vor primi pentru fiecare pacientă 77 de lei, în loc de 73 cît era anul trecut, acestă mică suplimentară de 4 lei revenind medicilor de laborator care citesc efectiv lamele recoltate.

În anul 2016, județul Suceava a beneficiat de un buget de 185 de mii de lei, din care efectiv s-au folosit în jur de 90 de mii pentru testarea a aproximativ 1200 de paciente. Și finanțarea din acest an este una generoasă, se ridică la 95 de mii de lei și acoperă testarea cam a aceluaiși numnăr de paciente. ”Începutul a fost un pic mai chinuit, în primul trimestru al acestui an fiind testate 169 de paciente”, spune dr. Zorescu.

Testul Babeş-Papanicolau este una dintre cele mai mai simple investigaţii medicale. Este gratuit, rapid și foarte eficient în depistarea cancerului de col uterin. Prin programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin, care funcţionează din anul 2012, pot face gratuit testul femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, indiferent dacă sunt sau nu asigurate. Singura condiţie este ca acestea să nu aibă un diagnostic confirmat cu această afecţiune.

Testul Babeș-Papanicolau se poate face gratuit și la ginecolog, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava