Concert pascal
MOPAN Suceava

Norica Nicolai: „Dacă cineva plătește nota de plată a acestei crize, în materie de gen, femeile plătesc un TVA în plus”

Parlamentul European, reunit în ședință plenară la Strasbourg, a adoptat astăzi trei Rapoarte referitoare la drepturile femeilor și egalitatea de gen: un raport referitor la eliminarea stereotipurilor de gen în UE, un raport referitor la situaţia femeilor din nordul Africii și, al treilea, referitor la impactul crizei economice asupra egalității de gen și a drepturilor femeilor.

Norica Nicolai, cea care a coordonat primele două documente din partea grupului ALDE, a declarat în plenul Parlamentului: „Salut această dezbatere, dar o consider deja un stereotip în practica politică și parlamentară. Aș fi vrut ca ea să fi avut loc în cu totul altă situație și nu ca efect al celebrării zilei de 8 Martie”.

Eurodeputata liberală a amintit că egalitatea de gen trebuie respectată și aplicată, fiind un principiu fundamental al construcției europene: „Egalitatea de gen caracterizează de fapt standardele de civilizație ale unor comunități si despre asta ar trebui să vorbim și încearcă să vorbească cele trei rapoarte. Salut raportul referitor la criză, îl consider unul realist: fără îndoială, dacă cineva plătește nota de plată a acestei crize, în materie de gen, femeile plătesc un TVA în plus”.

În privința raportului privind eliminarea stereotipurilor de gen, Norica Nicolai a atras atenția că un astfel de document ar fi trebuit să definească ceea ce înseamnă un „stereotip” în valoarea sa juridică, în condițiile în care, în materie de subsidiaritate, multe state membre au deja definiții si încearcă să evite aceste stereotipuri: „Este foarte dificil de făcut delimitarea între un drept fundamental, acela al liberei informări care este o chestiune care ține de drepturi și libertăți, și incriminarea acestora ca fiind insulte sexiste. (…) Prezența stereotipurilor în discursul public este o chestiune care ține de educația și cultura fiecărei națiuni, iar imaginea femeii în presă trebuie reflectată de o manieră care să nu se aducă atingere demnității acesteia. Orice reglementare care ține de acest aspect trebuie realizată prin decizii ale comunității profesionale mass-media și nu prin prevederi legislative, așa cum se solicită în Raport”.

Prin deciziile adoptate astăzi, Parlamentul European invită statele membre să implementeze politici de formare masivă a angajaților din acele sectoare care sunt mai afectate de consecințele negative ale crizei sau globalizării pentru a-i pregăti în vederea schimbării locului de muncă sau a ocupării de noi locuri de muncă. Se ia astfel în faptul că femeile se văd nevoite mai frecvent decât bărbații să renunțe temporar la carieră pentru a avea grijă de copii sau de membri ai familiei bolnavi ori în vârstă, ceea ce afectează traiectoria lor profesională. De asemenea, este citat studiul Comisiei din 2011 demonstrează că, în 2012, în Uniunea Europeană, femeile reprezentau 14% din membrii consiliilor de administrație ale celor mai mari societăți cotate la bursă, ceea ce reflectă existența unui așa-numit „plafon de sticlă” care îngreunează accesul femeilor la poziții superioare de management și la oportunități egale de promovare;

În privința stereotipurilor, este subliniată necesitatea unor cursuri speciale de orientare profesională pentru educația primară și secundară, precum și în instituțiile de învățământ superior, pentru a informa tinerii în legătură cu consecințele negative ale stereotipurilor de gen și a-i încuraja să ia în considerație și să îmbrățișeze profesii care au fost în trecut considerate tipic „masculine” sau „feminine”.

De asemenea, Parlamentul European „reamintește faptul că alegerile europene din 2014, urmate de numirea următoarei Comisii Europene și de nominalizările pentru <<cele mai bune locuri de muncă>> din Uniunea Europeană, reprezintă o șansă de a realiza o democrație paritară la nivelul Uniunii Europene, iar pentru Uniune, șansa de a fi un model în acest domeniu”.

Raport referitor la impactul crizei economice asupra egalității de gen și a drepturilor femeilor: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=REPORT&reference=A7-2012-0401&language=RO

Raport referitor la situaţia femeilor din nordul Africii: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=REPORT&reference=A7-2013-0047&language=RO

Raport referitor la eliminarea stereotipurilor de gen în UE: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=REPORT&reference=A7-2012-0401&language=RO

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava