Concert pascal
MOPAN Suceava

Primul concert din cadrul „Imagine Baroque – Quasi una fantasia” International Tour, susținut de pianista Sînziana Mircea – Young Steinway Artist, va avea loc joi, 25 mai 2023, ora 20:00, la Timișoara. Concertul este organizat de Filarmonica „Banatul” în cadrul Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”, fiind găzduit de Centrul Reformat Noul Mileniu – deținător al uneia dintre cele mai noi și performante orgi din România. Festivalul face parte din agenda evenimentelor culturale incluse în programul „Timișoara – Capitală Culturală 2023”. Anul acesta, festivalul, aflat la cea de-a 47-a ediție, include nume sonore, precum: dirijorul Cristian Măcelaru, Orchestra Națională a Franței sau pianistul David Fray.

”Sunt onorată să susțin primul concert din turneul internațional „Imagine Baroque – Quasi una Fantasia” la Timișoara în contextul actual cultural. Turneul va fi o o călătorie muzicală extraordinară, conceptul acestui turneu îmbinând în mod perfect bogăția și măreția epocii baroce cu elementele imaginative și expresive ale unei experiențe fantastice, ceea ce oferă publicului oportunitatea de a se bucura de o aventură muzicală fără precedent, în compania pianului și a organistului Davide Mariano. Programul recitalului include lucrări pentru pian solo, precum și transcripții inovatoare pentru pian și orgă care vor fi prezentate în premieră absolută. Una dintre aceste premiere este interpretarea în concert a lucrării mele “Suita Aurora pentru pian și orgă”, a declarat pianista și compozitoarea Sînziana Mircea.

Turneul Internațional “Imagine Baroque – Quasi una Fantasia” reprezintă continuarea proiectului lansat de către pianistă în anul 2022. În acest an, seria inovațiilor continuă cu prezentarea unui duo extrem de rar: pian și orgă. Recitalurile de pian și orgă sunt foarte rar prezentate, chiar și la nivel mondial, din cauza lipsei literaturii pentru un astfel de duo. Repertoriul include prezentarea unor lucrări necunoscute ale compozitorului italian Benedetto Marcello, descoperite de Sînziana Mircea în Biblioteca Conservatorului din Veneția. Acestea reprezintă rezultatele cercetărilor doctorale ale pianistei în calitate de doctorand al Universității de Vest din Timișoara, precum și ale stagiului realizat la Veneția, în cadrul Bursei de Cercetare “Nicolae Iorga” pe durata a 14 luni.””, a declarat organistul italian Davide Mariano.

Turneul Internațional care debutează joi, 25 mai, la Timișoara, cuprinde o serie de concerte susținute în România și Italia, printre care se numără Sardinia (Catedrala din Sassari, 30 mai), Sfântu Gheorghe (Centrul de Cultură Arcus, 4 iulie), București (Ateneul Român – Festivalul Vara Magică, 12 iulie), Como (Caglio, 3 august), Milano (Rotonda del Pellegrini, 2 octombrie) și altele.

Invitatul Sînzianei Mircea în acest turneu este organistul italian Davide Mariano, unul dintre cei mai talentați și activi tineri organiști la nivel internațional, cu apariții pe scene precum Musikverein și Konzerthaus Viena sau Notre Dame din Paris. Celor doi muzicieni li se vor alătura mezzosoprana Roberta Serra (Sassari) și flautista Maria Velia (București). Concertul de la Ateneul Român din cadrul turneului va fi însoțit de proiecții multimedia și video-mapping realizate live de artistul vizual Adistu.

Despre Sînziana Mircea

Inovația reprezintă trademark-ul pianistei române, recunoscută deja pe plan național și internațional, atât pentru interpretările date lucrărilor din repertoriul de muzică clasică, cât și pentru propriile compoziții. Parcursul său artistic include prezențe în mari festivaluri precum International Music Festival (Japonia), Busan Maru International Festival (Coreea de Sud), Palermo Classica (Italia), Riva del Garda Festival (Italia). De-a lungul anilor, Sînziana a cântat pe mari scene din Europa, America de Nord și Asia precum Tokyo Metropolitan Theatre, Carnegie Hall, Filarmonica din Stockholm, concertele sale fiind difuzate de cele mai importante canale europene de muzică clasică, printre care BBC Radio3, RAI Radio3, Uniunea Europeană de Difuzare, Radio România Muzical, TVR Cultural. Albumul său integral de compoziții și transcripții „Fortuna – Piano Sensation”, lansat în anul 2020, reprezintă primul album realizat în dublă ipostază de interpret și compozitor, lansat de legendară casa de discuri Electrecord în ultimii 30 de ani. Premiera în concert a albumului a avut loc pe scena Ateneului Român din București în cadrul Festivalului „Vara Magică” 2021. Aceasta a fost urmată în anul 2022, în cadrul aceluiași festival, de prezentarea în premieră absolută a trei lucrări de Benedetto Marcello și a Suitei „Serenissima” pentru pian și live electronics, compusă de Sînziana ca parte a proiectului „Imagine Baroque”. Mai multe detalii la: https://www.sinziana-mircea.com/

Despre Davide Mariano:

Organistul italian Davide Mariano (nascut in 1988) este apreciat de critică pentru capacitatea sa de a “uimi audiența” (Bachtrack) cu execuțiile sale “puternice și încărcate emoțional […] care demonstrează gândirea pusă în fiecare notă” (The Observer). Cu o vastă experiență în orgă, clavecin, pian și dirijat, Davide Mariano a apărut ca solist la orgă în cele mai prestigioase săli de concerte și catedrale din Europa, America și Japonia, inclusiv Musikverein, Konzerthaus și Stephansdom din Viena, Teatrul Mariinksy din St. Petersburg, Konzerthaus Berlin, Philharmonie Essen, Catedrala Notre-Dame din Paris, Église de la Madeleine din Paris, Sala Suntory din Tokyo, Sala Concertelor de la Kyoto, Sala Simfoniei din Osaka, și Muzeul de Artă din Cleveland, precum și în universitățile americane din Kansas, Mississippi și Louisiana, și în cadrul unor festivaluri din Roma, Stuttgart, Merseburg, Toulouse, Amsterdam, Helsinki, Copenhaga și Tel Aviv.

More info: https://www.davidemariano.com/

Despre Festivalul Internațional “Timișoara Muzicală”

În stagiunea 1968-1969 are loc prima ediţie a Festivalului „Timişoara Muzicală”, gândit să devină un eveniment al anului, o manifestare de ţinută. După cea de-a VI-a ediţie, festivalul devine anual, iar din anul 1993, internaţional. Ambele instituții organizatoare: Opera Națională pentru secțiunea lirică și Filarmonica „Banatul” pentru secțiunea simfonică, propun publicului programe și evenimente artistice deosebite din repertoriul românesc și internațional, timp de 30 de zile. În ceea ce privește secțiunea lirică, festivalul reunește pe scena Operei Naţionale Române din Timişoara evenimente artistice de vârf, care să reprezinte o încununare a celor mai frumoase spectacole, celor mai importante titluri din repertoriul curent al instituției sau titluri prezentate în premieră și care beneficiază de aportul artiștilor sau ansamblurilor invitate din țară și din străinătate.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava