Concert pascal
MOPAN Suceava

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a inaugurat vineri, 29 septembrie, la ora 17.00, Observatorul Astronomic, situat pe Aleea Mihail Sadoveanu nr. 5-7. La eveniment au participat prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rectorul UAIC, Mihai CHIRICA, Primarul Municipiului Iaşi, Alexandru MURARU, deputat, Mirel BÎRLAN, Directorul Institutului Astronomic al Academiei Române, prorectori, decani, cadre didactice și studenți.  

Prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rectorul UAIC, a declarat: „Astăzi este o zi frumoasă, atât la propriu cât și la figurat, în care inaugurăm Observatorul Astronomic al Universității. Destinația actuală a Observatorului rămâne cea inițială, adică bază de cercetare și bază de activități didactice. Noi adăugăm și un program săptămânal de 2-3 ore inițial prin care oferim iubitorilor de astronomie oportunitatea de a observa spațiul cosmic. Observatorul a fost construit într-un an și 2 luni iar reabilitarea a durat 7 ani, prin urmare cu atât mai mult ne bucurăm că am reușit să finalizăm acest obiectiv important atât pentru Universitate cât și pentru întreaga comunitate ieșeană.”

Inaugurarea a început cu o rugăciune de binecuvântare, rostită de Preasfințitul Părinte Episcop Nichifor BOTOȘĂNEANUL, delegatul Înaltpreasfinţiei Sale Părintele TEOFAN, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. 

Au mai luat cuvântul Mihai CHIRICA, Primarul Municipiului Iaşi, Alexandru MURARU, deputat și Mirel BÎRLAN, Directorul Institutului Astronomic al Academiei Române.

După încheierea ceremoniei, publicul prezent a fost invitat să descopere facilitățile oferite de Observatorul Astronomic și să asiste la observații astronomice. 

Înregistrarea evenimentului de inaugurare poate fi urmărită aici: https://www.youtube.com/watch?v=ZTT6TWIFFuE

Construit în 1913, Observatorul Astronomic din Iași a fost al doilea din țară, după cel înființat la București. Gândit inițial ca laborator de astronomie pentru Facultatea de Matematică a Universității a fost considerat, la vremea sa, cel mai modern observator astronomic din Europa. Includea, pe lângă luneta centrală și săli de laborator, o bibliotecă, precum și un apartament pentru profesorii de astronomie ai Universității. Edificiul, înscris în lista monumentelor istorice, a suferit numeroase intervenții de-a lungul timpului, cea mai radicală fiind realizarea Sălii Meridian.

Observatorul Astronomic din Iași a fost închis în anul 2013, din cauza stării avansate de degradare. 

În februarie 2020, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a primit de la Compania Națională de Investiții aprobarea pentru finanțarea proiectului de reabilitare, consolidare și modernizare a Observatorului Astronomic, în valoare de 8.986.644 de lei.

Prin lucrările de consolidare și refuncționalizare imobilul a fost restaurat în integralitatea sa cu păstrarea funcțiunii inițiale de cercetare atmosferică și spațială, amenajarea fostei locuințe prin integrarea sa în funcționalul unei instituții de cercetare, precum și realizarea unor spații de laboratoare care găzduiesc echipamente laser și de cercetare astronomică dintre cele mai avansate pe plan mondial.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava