Concert pascal
MOPAN Suceava

În primul trimestru al anului 2015 UniCredit Țiriac Bank a înregistrat un profit net consolidat de 52,8 milioane lei (11,9 milioane euro) înainte de interesul minoritar.

Veniturile consolidate s-au ridicat în perioada raportată la 372,9 milioane lei (83,8 milioane euro). Cheltuielile operaționale au ajuns la 196,2 milioane lei (44,1 milioane euro).

Banca și-a menținut abordarea prudentă cu privire la risc, înregistrând provizioane aferente riscului de credit în valoare de 111,7 milioane lei. Rentabilitatea anualizată a capitalurilor proprii (ROE) este de 6,8%, iar rentabilitatea activelor (ROA) de 0,7%. Raportul dintre costuri și venituri este de 52,6%.

Volumul activelor a atins 30,8 miliarde lei (7 miliarde euro) la sfârșitul lui martie 2015. Expunerea bilanțieră a portofoliului de credite este de 22,6 miliarde lei (23,6 miliarde incluzând credite externalizate). Depozitele atrase de la clientelă s-au plasat la 14 milioane de lei, în scădere cu 11,6%.

Rata de solvabilitate individuală la februarie 2015 este de 14,92%, confortabil față de nivelul minim reglementat. Rata de acoperire cu provizioane a creditelor din bilanț s-a plasat la 10%, în vreme ce costul riscului anualizat a fost de 220pp în martie 2015. Rata creditelor neperformante (credite cu întârzieri la plată de peste 90 de zile și credite în cazul cărora s-a deschis acțiune juridică) este de 12,48%.

„Continuăm să ne consolidăm poziția de grup bancar de top pe piața locală, acordând atenție tuturor segmentelor noastre de clienți și adaptându-ne într-o manieră proactivă oferta de produse și servicii pentru a le răspunde cât mai bine nevoilor și așteptărilor. 2015 a demarat bine, iar rezultatele pentru primul trimestru dovedesc faptul că UniCredit conduce un business sustenabil în România și se implică activ în finanțarea economiei, atât prin colaborarea cu companii mari sau IMM-uri, cât și răspunzând nevoilor bancare ale persoanelor fizice. Evoluția segmentului nostru de fonduri europene confirmă implicarea UniCredit Țiriac Bank în susținerea acestui sector strategic al economiei românești” a declarat Răsvan Radu, Country Chairman al UniCredit în România și CEO UniCredit Țiriac Bank.

Segmentul de fonduri europene a afișat în primul trimestru o evoluție puternică, în condițiile în care nivelul soldului mediu al utilizărilor creditelor de către beneficiarii de fonduri europene a crescut cu 21% față de aceeași perioadă a anului trecut. Din totalul finanțărilor acordate de UniCredit Țiriac Bank segmentului său de fonduri europene, aproximativ o treime o reprezintă finanțările în domeniul agricol. Până la data de 31 martie 2015, prin implementarea acordului de garantare semnat între bancă și Fondul European de Investiții pentru Inițiativa Jeremie, un număr de peste 300 de IMM-uri au primit finanțări bancare care au depășit pragul de 80 de milioane de euro, volum dublu față de cel înregistrat la 31 martie 2014.

Individual, UniCredit Țiriac Bank a înregistrat în trimestrul întâi al anului 2015 venituri operaționale de 305,8 milioane lei, în scădere cu 9,7% față de aceeași perioadă a anului trecut, determinată în principal de scăderea veniturilor din dobânzi. Cheltuielile operaționale aferente aceleiași perioade au fost de 167,7 milioane de lei, în ușoară scădere față de rezultatul pe anul trecut, conducând la un raport cost-venituri de 54,8%, în creștere cu 5,3pp față de rezultatul aferent anului trecut. Banca a încheiat perioada cu un profit net de 37,3 milioane de lei, în scădere cu 41,6% față de primul trimestru al anului 2014. Costul riscului anualizat este de 219pp, provizioanele reprezintă 10,14% iar rata creditelor neperformante (credite cu întârzieri la plată de peste 90 de zile si credite în cazul cărora s-a deschis acțiune juridică) este de 12,33%.

Volumul activelor raportat la martie 2015 este de 27,1 miliarde lei, cu 5,5% mai puțin decât la finalul anului 2015. Valoarea brută a portofoliului de credite a atins 18,6 miliarde lei, în scadere cu 1,6% față de finalul anului, în vreme ce depozitele reprezintă 14,2 miliarde lei, în scădere cu 12,4% comparativ cu decembrie 2014. Raportul credite-depozite calculat individual pentru bancă a fost de 130,8% la sfârșitul lui martie 2015.

Începând cu aprilie 2014, banca raportează rezultatele consolidate incluzând UniCredit Leasing Corporation IFN S.A. (companie de leasing financiar, care furnizează servicii către clienți persoane juridice și persoane fizice) și UniCredit Leasing România S.A. Banca controlează un pachet majoritar de 99,90% din UniCredit Leasing Corporation IFN S.A. și respectiv 99.99% din UniCredit Leasing România S.A.

UniCredit a încheiat primul trimestru cu un număr de 183 de sucursale, iar numărul angajaților a ajuns la 3.337 in România.

***

Situațiile financiare consolidate valabile în martie 2015 au fost pregătite în conformitate cu standardele IFRS promovate de Uniunea Europeană.

 

Despre UniCredit Țiriac Bank

UniCredit Țiriac Bank este parte a UniCredit, grupul financiar european cu rețeaua cea mai extinsă din Europa Centrală și de Est. În România, UniCredit Țiriac Bank este una dintre principalele instituții financiare, oferind servicii și produse de înaltă calitate pentru toate categoriile de clienți. Banca iși propune să mențină permanent clientul în centrul activităților sale, să fie un partener cu care se lucrează ușor și să fie o parte activă a comunităților în care iși desfășoară activitatea.

Grupul UniCredit este prezent pe piața din România prin intermediul următoarelor companii: UniCredit Țiriac Bank, UniCredit Consumer Financing (UCFIN), UniCredit Leasing Corporation (UCLC), UniCredit Insurance Broker, Unicredit Leasing Fleet Management, UCTAM, Pioneer Asset Management și UniCredit Business Integrated Solutions (UBIS).

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava