Concert pascal
MOPAN Suceava

Asociația Centrul pentru Politici Publice din Cluj-Napoca, împreună cu partenerii săi Centrul pentru Dezvoltare Socială CEDES (Sighișoara), Fundația Civitas pentru Societatea Civilă (Odorheiu Secuiesc), Centrul de documentare și informare publică (Iași), Centrul de Resurse pentru participare publică CeRe (București), anunță lansarea proiectului Cetățenie activă pentru o bună guvernare locală transparentă care se desfășoară în perioada martie 2015-aprilie 2016.

În contextul general în care Consiliile Județene din România gestionează mai multe fonduri publice decât municipiile, orașele și comunele, ne dorim ca activitatea acestor autorități publice alese să fie mai transparentă și să oferim cetățenilor resursele pentru o decizie informată la alegerile locale din 2016. În 2013, cele 48 de Consilii – Județene și Consiliile Locale din Mun. București (incluzând cele 6 sectoare) au realizat 34,01% din totalul veniturilor și 34,62% din totalul cheltuielilor publice locale. Adică, cele 41 Consilii județene și Mun. București au gestionat cu 10,79% mai multe fonduri publice decât cele 109 municipii, cu 405,37% mai multe fonduri decât cele 216 orașe și cu 26,93% mai multe fonduri decât cele 2.801 comune.[1]

Proiectul urmărește să promoveze și să sprijine cetățenia activă în responsabilizarea aleșilor locali și îmbunătățirea politicilor publice locale. Prin campanii naționale de advocacy, în care vor fi implicați direct cetățenii, ne propunem să creștem nivelul de adoptare a metodelor de transparență proactivă și din oficiu la nivelul autorităților publice din România. De asemenea, 700 de cetățeni activi vor promova și susține online campaniile publice de mobilizare, iar 1.575 de consilieri vor beneficia de o recomandare de politică publică privind modificarea Regulamentelor de organizare și funcționare. Rapoartele de activitate ale consilierilor județeni publicate și centralizate pe o platformă online vor putea fi folosite de către cetățeni ca surse de informare pentru formarea preferințelor electorale la alegerile locale din 2016.

Va fi analizată activitatea tuturor celor 41 de Consilii Județene și a Consiliilor locale din Municipiul București, incluzând și cele 6 sectoare de la ultimele alegeri locale până în prezent (2012-2015).

Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro). Valoarea totală a finanțării este de 67,486.63 €.

Despre CENPO:

CENPO este o asociaţie neguvernamentală non-profit independentă, înfiinţată în 2003, care are ca scop principal îmbunãtãţirea procesului de realizare a politicilor publice prin intermediul iniţierii unor cercetãri independente, al intensificãrii mecanismului informaţional şi al facilitării dezbaterilor între diferiţi actori ai scenei publice.

Pentru mai multe detalii despre proiect ne puteți contacta la info@cenpo.ro/Tel. 0264-354-455

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.


[1] Conform calculelor CENPO, folosind datele aflate pe pagina de internet a Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, http://www.dpfbl.mdrap.ro/sit_ven_si_chelt_uat.html

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava