Concert pascal
MOPAN Suceava

Luptătorul sucevean Gheorghe Ignat, cunoscut sub numele de „Ursul Carpatin”, a fost ridicat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), fiind acuzat că alături de alte persoane a comis mai multe fraude informatice. Gheorghe Ignat este luptător MMA câştigând până în moment toate meciurile jucate în acest sistem de lupte.

Potrivit unui comunicat de presă, începând cu anul 2010 procurorii din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava  și ofițerii de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, efectuează  cercetări în  cadrul unui dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „constituire a unui grup infracţional organizat”, “deţinere de echipamente cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronică”, „acces, fară drept, la un sistem informatic”, „fraudă informatică” și „efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos”.

În urma activităţilor operative complexe desfăşurate în cauză au fost identificate două grupări infracționale, prima formată din: I.G. de 29 ani din mun. Suceava, C.S.N. de 37 ani din mun. Suceava, T.O.I. de 29 ani din mun. Suceava, iar cea de-a doua alcătuită din: M.S. de 35 ani din mun. Bucuresti, A.G.C. de 22 ani din mun. Pascani, B.G.D. de 31 ani din mun. Bucuresti, C.I.A. de 21 ani din mun. Bucuresti, M.R.F. de 32 ani din mun. Bucuresti și P.G.N. de 26 ani din mun. Sibiu.

Prima grupare avea ca mod de operare montarea de dispozitive de skimming la bancomate din oraşele de pe coasta de est a Australiei (Sidney, Melbourne etc.) în vederea obținerii datelor cardurilor bancare, clonării acestora şi retragerii frauduloase de numerar, iar a doua grupare desfășura activități de phishing și transferuri frauduloase de numerar.

Iniţial, au fost identificaţi 2 membri ai grupului , respectiv T.O.I. şi C.S.N., acesta din urmă fiind “specialistul” în fabricarea carcaselor de plastic necesare activităţilor de skimming, care interacționa și independent de ceilalţi membri ai grupării investigate în prezenta cauză cu diverse alte persoane din toată ţara având preocupări asemănătoare.

În perioada iunie-septembrie 2010 pe teritoriul Australiei s-au aflat 2 persoane de cetăţenie română care au desfăşurat activităţi de skimming, una din acestea fiind I.G., care  a transmis prin intermediul internetului în România datele de carduri bancare obţinute, în vederea decodării lor. De acest lucru se ocupau T.O.I. şi C.S.N, care, după decodare, le trimiteau tot prin internet lui I.G în Australia în vederea efectuării de retrageri frauduloase de numerar.

La data de 17.09.2010 a fost promovată o comisie rogatorie prin care s-au înaintat autorităţilor competente australiene spre verificare un număr de aproximativ 700 carduri bancare, posibil fraudate, identificate în adresele de mail ale suspecților. Conform datelor furnizate de autoritățile australiene în perioada iunie – septembrie 2010  au fost retrași, în mod fraudulos, aproximativ 149.000 dolari australieni pe teritoriul acestui stat de către I.G. și complicele său. S-a stabilit de asemenea, că au fost făcute retrageri frauduloase şi de la ATM – uri  din Malaiezia şi  Marea Britanie, totalizând aproximativ 16.000 dolari australieni.

Prejudiciul total estimat până la acest moment, este de aproximativ 500.000 dolari australieni.

Interconexiunea dintre cele două grupări a fost realizată de către I.G., care, după întoarcerea în România, în luna septembrie 2010 a ţinut legătura cu „naşul” său din Bucureşti, identificat în persoana lui M.S., discutând despre diferite aspecte ale activităţilor lor infracţionale. Extinzând cercetările a rezultat faptul că M.S. este liderul unui grup infracţional organizat specializat în activităţi de phishing, membrii acestui grup fiind din jud. Iaşi, Sibiu şi mun. Bucureşti. Datele de carduri bancare obţinute prin phishing aparţineau cu precădere unor cetăţeni englezi şi erau trimise de membrii către lider prin adrese comune de e-mail, iar sumele retrase de pe aceste carduri au fost transferate prin mai multe site-uri de transfer bancar şi schimb valutar pentru a li se pierde urma. Totodată erau achiziționate on-line bilete de avion, care erau apoi vândute la diferite persoane la jumătate de preț. Din probatoriul administrat în cauză a rezultat faptul că liderul grupării, M.S., a obținut din aceste activități aproximativ 26.000 de euro.

În urma probatoriului administrat, în cauză s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de cei 9 făptuitori, pentru comiterea infracţiunilor mai sus menţionate, iar în ziua de 26.11.2012, lucrătorii B.C.C.O. Suceava, cu sprijinul BCCO Iasi, BCCO București, SCCO Sibiu și I.J.J. Suceava, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T-Serviciul Teritorial Suceava, desfășoară o acțiune, fiind în curs de derulare 12 percheziții domiciliare după cum urmează: 6 pe raza jud. Suceava, 4 pe raza mun. București, 1 pe raza jud. Iași și 1 pe raza jud. Sibiu. Cu această ocazie, urmeaza a fi aduse la indeplinire 8 mandate de aducere, iar un suspect va fi transferat din Penitenciarul Bacău, pentru audieri în cauză.

Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale, identificării şi tragerii la răspundere penală a tuturor participanţilor.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava