Concert pascal
MOPAN Suceava

În afară de asigurarea RCA- în absența căreia nu doar că riscați amenzi usturătoare pe teritoriul României, dar nici nu veți putea ieși legal din țară- o asigurare de călătorie precum și o poliță CASCO fac diferența în situații dificile. Iată ce acoperă și în ce condiții pot fi cumpărate aceste trei tipuri de asigurări.

România este una dintre cele 46 de state membre ale Consiliului Birourilor, mai cunoscut ca sistemul Carte Verde, iar acest fapt îi scapă pe șoferii români de suficiente bătăi de cap. Fiind și membrii ai Uniunii Europene, deci supunându-ne Directivei care guvernează asigurările RCA în regiune, “misiunea” unui șofer care pleacă în vacanță cu familia în afara țării este chiar mai ușoară. Practic, pentru a fi sigur că este acoperit în caz că provoacă daune nu mai este nevoie să facă nimic special, atât timp cât deține polița RCA, obligatorie oricum pe teritoriul României. Această asigurare este emisă , de când România este în UE, împreună cu componenta Carte Verde, ceea ce înseamnă că în cazul în care șoferul român provoacă un accident oriunde în sistem, adică în aproape toată Europa, inclusiv țările preferate de noi ca destinații turistice de vară (Grecia, Bulgaria și Turcia), daunele vor fi acoperite de asigurătorul RCA. Cum te protejează cartea verde și ce trebuie să faci în caz că provoci un accident sau ești păgubit într-un accident în afara țării explică cei de la Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR), care, printre altele, are și funcția de Birou național carte verde.

Sunteți păgubit într-un accident

  • Completați cu atenție toate rubricile formularului
  • Constatare amiabilă de accident și urmăriți ca și celălalt șofer să facă acest lucru, sau așteptați să vină autoritățile competente să întocmească documentele în care se consemnează accidentul, dacă legislația țării respective impune acest lucru. Pentru informații suplimentare puteți contacta biroul național din statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul (datele de contact ale birourilor naționale le găsiți pe verso-ul documentului Carte Verde).
  • În documentele încheiate (Constatare amiabilă de accident sau Proces-verbal), trebuie să fie indicat în mod expres
    numărul de înmatriculare al vehiculului, marca, tipul și culoarea acestuia, numărul/seria documentului de asigurare Carte Verde dacă există și perioada de valabilitate a acestuia, precum și societatea de asigurare. Dacă vehiculul „vinovat” este compus din cap tractor – remorcă/semiremorcă, aveți grijă ca în documente să fie indicate în primul rând elementele de identificare ale capului tractor și documentul de asigurare al acestuia!
  • Solicitați o copie (și/sau faceți o poză) a documentului de asigurare al vehiculului „vinovat”.
  • Este recomandat să faceți poze la locul accidentului atât vehiculului dumneavoastră cât și vehiculului „vinovat”, cu semnele de circulație, cu strada, intersecția și poziția vehiculelor implicate în accident și cu documentele celorlalte persoane/vehicule implicate în accident, cum ar fi actele de identitate ale șoferului și/sau vehiculului (cartea de identitate personală, pașaportul, permisul de conducere ale șoferilor, talonul – certificatele de înmatriculare, documentele de asigurare RCA/Carte Verde ale vehiculelor etc.). Aveți în vedere că cel puțin în una din fotografii să apară numărul de înmatriculare al vehiculului „vinovat” (în mod obligatoriu și al capului tractor dacă este cazul).
  • Dacă vehiculul „vinovat” este înmatriculat în statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul, pentru soluționarea cazului de daună de daună vă puteți adresa:
    -asigurătorului RCA al vehiculului, sau
    -BAAR după întoarcerea în România (în cazul în care vehiculul dumneavoastră permite deplasarea) dacă statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul face parte din Spațiul Economic European.
  • Dacă vehiculul „vinovat” este înmatriculat în alt stat decât cel pe teritoriul căruia s-a produs accidentul, pentru soluționarea cazului de daună de daună vă puteți adresa:
    -Biroului național din statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul, sau
    -BAAR după întoarcerea în România (în cazul în care vehiculul dumneavoastră permite deplasarea) dacă statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul face parte din Spațiul Economic European și vehiculul „vinovat” este înmatriculat în unul din aceste state.
  • Dacă aveți încheiată o asigurare CASCO, vă puteți adresa direct asigurătorului dumneavoastră.

Mai multe detalii ; https://studiifinanciare.ro/vacanta-fara-griji-in-afara-romaniei-cele-trei-documente-care-nu-trebuie-sa-iti-lipseasca-din-bagaj/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Turism
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava