MOPAN Suceava

Cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, Asociația Niciodată Singur – prietenii vârstnicilor și Fundația Principesa Margareta a României organizează a 5-a ediție a Campaniei „Flori pentru Suflet”. Campania este o modalitate de a promova alături de parteneri, colaboratori și prieteni ai ONG-urilor, mesajul unei bătrâneți demne pentru vârstnicii din România.

Este cel de-al 5-lea an în care, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, ONG-uri naționale, locale și regionale, instituții, companii și voluntari se mobilizează în Campania „Flori pentru suflet” pentru a atrage atenția asupra situației vârstnicilor din România și pentru a oferi persoanelor de vârsta a III-a o floare și un gând bun.

În perioada 24 septembrie – 3 octombrie, echipe de voluntari mobilizate în 22 de județe din țară ofera peste 5000 de flori și felicitări vârstnicilor pe care îi întâlnesc, ca semn al respectului si al aprecierii. Locurile de desfășurare ale campaniei sunt diverse, de la cămine de bâtrâni, la cafenele și restaurante, casierii și puncte de lucru ale partenerilor, centre de zi, parcuri și spații publice sau la domiciliul vârstnicilor nedeplasabili. În plus, oricine poate deveni mesager al campaniei, individual sau împreună cu prietenii sau colegii, oferind flori și cateva clipe de atenție unui bătrân drag.

„Într-un context social și economic dificil pentru toți, gesturile simple sunt cele care ne pot aduce mai aproape, care sparg barierele între generații și stereotipurile privind vârsta a III-a. De 1 octombrie, vă invităm să dedicați câteva clipe vârstnicilor din jurul dumneavoastră, alinându-le boala sau singurătatea cu o vorbă bună și cu o floare pentru suflet. Este un gest simplu, pe care îl repetăm în fiecare an, cu ocazia Zilei Internaționale a Vârstnicilor cu ajutorul partenerilor noștri și în fiecare săptămână prin voluntarii Asociației Niciodată Singur. De la an la an, gestul nostru are puterea de a răspândi și mai mult mesajul unei bătrâneți demne și mai frumoase pentru vârstnicii din România.” a declarat Anca Iosub, director executiv al asociației.

Campania este organizată la nivel internațional de către Federația Internațională les petits frères des Pauvres în state precum Franța, Spania, Germania, Polonia sau Statele Unite ale Americii. Mesajul global al campaniei este apropierea între generații pentru a oferi bâtrâneți frumoase și lipsite de griji, prin mobilizarea de voluntari în lupta împotriva singurătății vârstnicilor. În Franța, de exemplu, nu mai puțin de 1300 de voluntari din 200 de orașe s-au înscris pentru a oferi flori de 1 octombrie. Spotul internațional al campaniei, în limba română, este disponibil aici.

La nivel mondial, din ce în ce mai mulți vârstnici sunt afectați de izolare socială și singurătate.  În România, conform unui studiu realizat anul trecut de GfK pentru Fundația Principesa Margareta a României, unu din doi vârstnici din România este afectat de singuratate sau trăiește sentimentul inutilității. Prin campaniile și acțiunile sale, asociația Niciodată Singur – prietenii vârstnicilor încearcă să combată aceste fenomene. Cu ajutorul voluntarilor, nu mai puțin de 1100 de vârstnici din București, Constanța, Brăila, Pitești și Ploiești beneficiază  de programele asociației în 2016. De altfel, conform Națiunilor Unite, de ziua de 1 octombrie (Ziua Internațională a Vârstnicilor) se vor promova drepturile vârstnicilor prin încurajarea acestora de a participa activ în viața economică, politică, socială și culturală. În plus, se militează pentru promovarea unei imagini pozitive a îmbătrânirii și a persoanelor de vârsta a III-a, lipsită de discriminare, prin incluziune socială și reprezentare pozitivă a imaginii vârstnicilor pe canalele media.

În acest an, au răspuns pozitiv invitației de a dărui vârstnicilor mesajul Flori pentru Suflet : Grupul CEZ în România. Oracle Volunteers, restaurantele Hanul Berarilor, Lutz and Associates, Fundația Sozialstation Metzingen, Asociația Mansio, Asociația Optiplaza, Asociația pentru Persoane Vârstnice și Copii în Dificultate – “Familia 2004” Blaj, cafenele Lente, TVR, dar și oameni de bine ce s-au alăturat individual campaniei, precum Daniela Delametra, Carmen Vasile, Adelina Atomei și Eugen Matzota.

Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor, asociație înființată de Fundația Principesa Margareta a României și les petits frères de Pauvres (Franța) dorește să dezvolte și să extindă la nivel național activitățile în sprijinul vârstnicilor singuri, preluând modelul de intervenție de la partenerul francez, organizație cu o experiență de peste 70 ani în combaterea izolării și sărăciei vârstnicilor. În prezent, asociația are peste 1000 de beneficiari și 200 de voluntari în București, Constanța, Ploiești, Pitești și Brăila.

Mai multe detalii pe www.niciodatasingur.ro.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Social
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava