MOPAN Suceava

Localitatea Solonețu Nou a fost sâmbătă în sărbătoare. Comunitatea poloneză a sărbătorit Dożynki, sărbătoare populară legată de obiceiurile de mulțumire pentru încheierea secerișului și a lucrului pe câmp, precum și pentru roadele culese, care provine din tradiția slavă. În mod tradițional, cândva era sărbătorită în prima zi de toamnă, în prezent, în Polonia ”Sărbătoarea Roadelor” se desfășoară într-una din duminicile din luna septembrie, după încheierea secerișului.

Actual este sărbătoarea agricultorilor care mulțumesc pentru roadele culese și, din fericire, a pierdut caracterul ideologic din perioada comunistă. Inseparabil legate de această sărbătoare sunt Sfintele Liturghii solemne, în timpul cărora se sfințesc pâinea și cununile și se depun daruri. ”Sărbătoarea Roadelor” s-a încheiat cu un festin popular, adeseori cu etalare şi degustare de produse, feluri de mâncare, concerte și petrecere populară.

Uniunea Polonezilor din România organizează din 2006 ”Sărbătoarea Roadelor” la nivel național, în cadrul Zilelor Culturii Polone, în Solonețu Nou – cea mai mare localitate din Bucovina în care trăiesc polonezi. Ea prilejuiește întâlnirea tuturor comunităților poloneze din România. Fiecare din localităţile în care trăiesc polonezi au prezentat standuri colorate, sărbătorești cu roade caracteristice pentru ea, cu produse, dulciuri, mâncăruri. Pe lângă polonezi s-au prezentat și alte naționalități „vecine” – români, ucraineni, germani. ”Sărbătoarea Roadelor” a început cu sf. liturghie solemnă cu sfințirea pâinilor și cununilor precum și cu depunerea de daruri.

A continuat cu prezentarea standurilor, spectacole folclorice și picnic. Au susținut spectacole ansamblurile polonezilor „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou. Regiunea Małopolska din Polonia va fi reprezentată de Ansamblul Regional „Mali Lipniczanie” din Lipnica Wielka, datorită sprijinului primit din partea Consiliului Voievodatului Małopolska. De asemenea au fost prezenți oaspeți de seamă din Voievodatul  Małopolska, Voievodatul Podkarpacie și autorități din Zakopane. ”Sărbătoarea Roadelor din Solonețu Nou este o excelentă ocazie de a cunoaște comunitatea poloneză din România și vecinii ei și chiar Polonia însăși. Atunci Polonia poate fi simțită, văzută și chiar „gustată”, a concluzionat amfitrionul manifestării, președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
PNL - Gheorghe Flutur
PSD - Gheorghe Soldan
Dreapta Unita - Marian Andronache
Dreapta Unita - Cristian Ilie Timoficiuc
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava