Concert pascal
MOPAN Suceava
Galerie foto38 poze în acest set

Sâmbătă la Solonețu Nou a fost inaugurată noua Casă Polonă investiție de un milion de euro finanțată de statul polonez. Evenimentul a avut loc în prezența episcopului romano catolic Petru Gherghel, care conduce Diaceza de Iași, a deputatului Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, a consulului Ambasadei Poloniei la București, Pawel Bogdziewicz și a primarului comunei Cacica, Elena Boloca.

La tăierea panglicii inaugurale au participat și oficialitățile județene prefectul Florin Sinescu respectiv președintele Consiliului Județean, Cătălin Nechifor. ”Lucrările au început acum patru ani și au costat un milion de euro. Toată finanțarea este din partea statului polonez iar o parte din dotări le-am făcut prin intermediul Uniunii Polonezilor din România. Casa găzduiește un club pentru tineri unde aceștia își desfășoară activitățile învață să cînte, să danseze. Este dotată apoi cu sală mare de festivități, cu o bibliotecă, cu șapte camere de cazare la etaj și cu un spațiu etnografic”, a explicat deputatul Ghervazen Longher.

Tot sâmbătă a fost lansată monografia bilingvă a satului Solonețu Nou al cărei autor este pr. Alfons Zielonka, fiu al satului aflat în prezent la doctorat la Universtitatea Catolică din Lublin. Inaugurarea Casei Polone a fost însoțită și de un program artistic protagonioste fiind ansamblurile „Solonczanka” din Solonețu Nou, „Dolina Nowego Solonca” și „Tajdany” din Polonia membrii acestora fiind urmași ai soloncenilor care s-au repatriat în Polonia în anii 1946 – 1947. Sâmbătă la Solonețu Nou s-au sărbătorit 180 de ani de la întemeierea localității de către muntenii polonezi și 90 de ani de la înființarea parohiei romano catolice. La Solonețu Nou trăiesc peste 850 de etnici polonezi fiind localitatea cu cei mai mulți etnici polonezi din România.

A fost inaugurată Casa Polonă din Solonețu Nou, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava